anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

PNL a depus plângerea prealabilă împotriva limitării dreptului la pensie

GALERIE
pensionari
 • pensionari
- +

Partidul Naţional Liberal a înaintat, miercuri, Guvernului României plângerea prealabilă împotriva HG nr. 291/2017, hotărâre care modifică normele metodologice de aplicare a legii pensiilor. Principalul motiv al sesizării este faptul că Hotărârea ar limita, potrivit liberalilor, dreptul la pensie  pentru românii care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care s-au pensionat înainte de anul 2011.

”În cazul în care Executivul, în termenul legal, nu corectează actul normativ, PNL se va adresa instanţelor de contencios administrativ pentru a suspenda aplicarea deciziei sau pentru anularea ei. PNL subliniază că toţi pensionarii trebuie să beneficieze de majorările necesare în condiţiile legii şi atrage atenţia că orice discriminare între pensionari nu este acceptabilă. Este regretabil că, în momentul de faţă,  pensionarii au devenit o masă de manevră pentru Guvernul controlat de Liviu Dragnea”, transmite biroul de presă al PNL. Biroul Executiv (BEx) al PNL a decis, pe 31 iulie, atacarea în instanţa de contencios administrativ a Hotărârii de Guvern 291/2017, care, în opinia liberalilor, instituie ”o gravă discriminare” pentru cei care au muncit în grupele I şi II de muncă, deoarece nu permite majorarea pensiilor celor care s-au pensionat până la data de 1 ianuarie 2011.

”Atât acţiunea înaintată de PNL, cât şi plângerea prealabilă şi acţiunea în instanţă, vor fi folosite de către toţi cetăţenii români ale căror drepturi au fost afectate de această Hotărâre de Guvern, mă refer la pensionarii care au muncit în grupa I şi II de muncă şi care s-au pensionat până la 1 ianuarie 2011”, declara Ludovic Orban. Preşedintele PNL a adăugat că a solicitat fiecărei filiale judeţene să pună la dispoziţia pensionarilor din fiecare judeţ un avocat din partea partidului care să ofere consultanţă juridică şi să ajute la întocmirea documentelor: plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios pentru toţi pensionarii care vor să dea în judecată Guvernul.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.