Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Scandalul care a erupt duminică seară în PNL, mai de nicăieri, s-a dovedit o furtună într-un pahar cu apă. Atacurile lui Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău la adresa preşedintelui Ludovic Orban au rămas fără ecoul scontat printre liderii de partid. Ici, colo, câteva murmure de nemulţumire, departe de virulenţa celor doi revoltaţi. Apoi s-a aşternut liniştea, nu înainte ca Bogdan şi Sighiartău să fie urecheaţi de colegi pentru că îşi spală rufele în public. În fapt, cei doi au furat startul campaniei interne în PNL, care ar urma să tranşeze jocurile de putere în partid pe următorii patru ani.

O campanie care se anunţă de pe acum o ecuaţie cu multe necunoscute. Data transferului de putere (Congresul) nu a fost stabilită, unii vorbesc de luna iunie, alţii de septembrie. Pretendenţii la şefia PNL sunt de asemenea greu de identificat, nici candidatura lui Orban nefiind certă la acest moment. Aş paria, însă, că Rareş Bogdan va încerca marea cu sarea, nu de alta, dar se plictiseşte îngrozitor la Bruxelles, unde trebuie să apere drepturile ziariştilor din Vietnam. Fostul jurnalist şi-a clădit cariera publică prin scandal, abia aşteaptă să vină „Circul” la Bucureşti. Prin iunie sau septembrie. Necunoscute rămân şi ambiţiile politice ale actualului premier. Florin Cîţu are o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, funcţia îi oferă un control quasi-total asupra liderilor din teritoriu, dar nu pare atras de sforăriile politice. Dacă va candida, o va face împins de la spate. Abia apoi, va prinde gustul jocurilor de culise.

Ce ştim despre competiţia pentru putere în PNL? E clar că în partid există nemulţumiri reale privind modul în care Orban a împărţit funcţii în alianţa de guvernare pentru a-şi securiza şefia Camerei, aparent în detrimentul unor liberali. Tensiunile pleacă, aşadar, de la ciolan. A se observa că în toate ieşirile publice din ultimele zile, inclusiv din zona „salubră” a liderilor ardeleni, nimeni nu i-a reproşat lui Orban „flexibilitatea” criteriilor de integritate. Era de aşteptat, că tot s-a ivit momentul, ca unii lideri lăudaţi pentru principialitate (vezi Emil Boc sau Ilie Bolojan) să aducă în discuţie problemele penale ale unor colegi mai tineri care-şi fac veacul prin structurile regionale de putere, cu DNA pe urmele lor. Niciun cuvânt, niciun apropo, nicio silabă măcar prin interpuşi. A trecut mai bine de o săptămână de când preşedintele Iohannis afirma că „dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii” şi niciun lider marcant din PNL nu a adus în discuţie subiectul.

În realitate, faptul că Alexe cară ghiuleaua dosarului penal de gleznă, iar Chirica pe cea a traseismului, le pică de minune tuturor liderilor PNL din teritoriu. O organizaţie cu tradiţie, relativ solidă precum cea de la Iaşi, a fost neutralizată în perspectiva Congresului. E puţin probabil ca pretendenţii la şefia PNL să-şi liciteze credibilitatea prin asocierea cu un preşedinte penal de CJ sau un primar traseist. Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri