Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PNL propune măsuri de susţinere a celor mai vulnerabile familii, în contextul pandemiei de Covid-19

GALERIE
Matei Dobrovie
  • Matei Dobrovie
- +

Deputatul PNL Matei Dobrovie a iniţiat o propunere legislativă de recunoaştere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislaţie, după modelul altor state europene precum Spania, Franţa şi Belgia. Iniţiativa propune măsuri de sprijin pentru cele mai vulnerabile familii în contextul pandemiei de coronavirus: definirea pentru prima dată în România a conceptului de familie numeroasă, posibilitatea acordării de beneficii şi facilităţi în baza unui card public din partea administraţiei publice sau acordarea de beneficii şi facilităţi din partea partenerilor privaţi, în baza unui card privat de tipul: tichete de reducere pentru achiziţionarea maşinilor de familie care au mai mult de cinci locuri (family cars), reduceri sau gratuităţi la medicamente şi produse farmaceutice ori la articole pentru copii.

"În prezent, criza economică provocată de pandemia de Covid-19 afectează cel mai puternic familiile vulnerabile, adică cele cu mulţi copii şi cele monoparentale, dat fiind că veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesităţile de hrană, educaţie şi sănătate cresc. Instituirea unor măsuri de sprijin pentru familiile numeroase reprezintă nu doar un ajutor pe termen scurt, ci o investiţie strategică, pe termen lung, a statului român în redresarea demografică şi în viitoarele generaţii de forţă de muncă. Pentru prima oară definim în legislaţia românească familiile numeroase şi introducem măsuri de susţinere a acestora printr-un card public", a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie.

În acest proces de recunoaştere socială a familiilor numeroase şi de instituire a unor măsuri de sprijin pentru ele se pot implica atât instituţiile publice, pornind de la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi până la nivelul municipalităţilor şi a administraţiei publice locale, cât şi partenerii privaţi interesaţi (companii, ONG-uri).

"Principalele elemente de noutate cu care vine această propunere legislativă sunt: Definirea pentru prima dată în România a conceptului de familie numeroasă, recunoaşterea oficială a acestora prin Certificatul pentru familiile numeroase, acordarea de carduri publice şi de carduri private de beneficii, introducerea de condiţii de eligibilitate pentru beneficiari, prevederi speciale pentru familiile monoparentale, în caz de divorţ, adopţie sau tutelă, stabilirea unui regim sancţionator în caz de nerespectare a obligaţiilor; Posibilitatea acordării de beneficii şi facilităţi membrilor familiilor numeroase în baza unui card public din partea administraţiei publice locale precum: burse, premii şi reduceri de taxe în domeniul educaţiei şi sănătăţii, vouchere pentru acoperirea cheltuielilor pentru copiii nou-născuţi sau oferirea propriu-zisă de scutece, trusou, pamperşi, lapte praf, cărucior, alocarea de fonduri pentru achiziţia de cărţi şi alte materiale didactice, reduceri la activităţi şi servicii culturale, sportive şi de agrement, abonamente gratuite pentru parcări publice şi rezidenţiale", spune deputatul.

O altă noutate este posibilitatea acordării de beneficii şi facilităţi membrilor familiilor numeroase din partea partenerilor privaţi, în baza unui card privat de tipul: tichete de reducere pentru achiziţionarea maşinilor de familie care au mai mult de 5 locuri (family cars), reduceri sau gratuităţi la medicamente şi produse farmaceutice ori la articole pentru copii; reduceri sau gratuităţi la tratamente medicale, proteze auditive, ortopedice, tratamente oftalmologice, stomatologice sau logopedie; reduceri la achiziţionarea de locuinţe pentru familiile numeroase sau la chiriile aferente locuinţelor; oferirea de programe speciale de creditare pentru familiile numeroase; alte bunuri şi servicii oferite gratuit sau cu reducere de către partenerii privaţi, în funcţie de domeniul lor de activitate.

Proiectul legislativ mai propune introducerea de condiţii obligatorii pentru a beneficia de aceste facilităţi: cel puţin unul dintre părinţi trebuie să aibă un loc de muncă, să se ocupe de îngrijirea şi supravegherea celor minimum trei copii şi să aibă capacitate de exerciţiu deplină; introducerea condiţiei vârstei de maxim de 18, sau de cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor, a celor minim trei copii care fac parte din familia numeroasă, precum şi condiţia şcolarizării obligatorii a copiilor, cu restricţii clare privind numărul de absenţe permis. Această măsură previne abandonul şcolar de către copiii din familiile numeroase din cauza cheltuielilor mari.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri