Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

PNL se pregătește de guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Ce se va schimba în viața românilor? (P)

GALERIE
Iulia-Scantei
  • Iulia-Scantei
- +

Iulia Scântei: România se va despărți de o perioadă din istoria sa în care dominația PSD în administrația centrală și locală a adus sărăcie, corupție, izolarea unor provincii istorice precum Moldova, precum și o lipsă de încredere în instituțiile statului, dar și în viitor. Continuarea guvernării de către PNL după alegeri va fi un moment cu adevărat de răscruce, poate fi sfârșitul definitiv al unei generații și al unei epoci de 30 de ani marcată de un PSD – successor al fostului Partid Comunist prin lideri și prin modul anacronic de a face politică. Un an de guvernare liberală a arătat doar premisele de la care pornim pentru modernizarea României.

Într-un singur an, PNL împreună cu Președintele României au arătat cât de importantă e credibilitatea liderilor și a guvernului în Europa. Prin credibilitate politică și negocieri, PNL a obținut deja angajamente și fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructură pe care România le așteaptă de 30 de ani, cum sunt cei 400 de km de autostrada deja proiectați, care nu vor rămâne desenați pe hârtie, așa cum s-a întâmplat în guvernările PSD. Vom avea trei spitale regionale, pentru care este deja asigurată finanțarea: spitalul regional de la Iași nu mai este o promisiune electorală ci un proiect bugetat: Guvernul PNL a bugetat 500 milioane de euro pentru acest spital care va avea clinici specializate într-un singur loc și beneficiari – pacienții din toate județele Moldovei. Astfel, pacientul nu va mai fi plimbat între spitale, ci va fi diagnosticat și tratat cu tehnologie modernă și în condiții civilizate într-o singură unitate. Sunt lucruri concrete, care nu sunt promisiuni, ci proiecte deja demarcate care merită a fi continuate si după 6 decembrie, dar continuare lor depinde de votul cetățenilor.

Concret, ce proiecte aveți în vedere ca senator PNL?

Iulia Scântei: Marea provocare pentru PNL este însă modernizarea statului, iar aici trebuie să vorbim despre arhitectura instituțională a statului de drept, care a supraviețuit unui cutremur puternic în timpul guvernării PSD, cu rădăcini mai adânci în fostele mandate în care partidul condus de Marcel Ciolacu s-a aflat la putere.

În primul rând, trebuie să corectăm dezastrul legislativ pe care PSD l-a lăsat în urmă, alături de majoritatea toxică pe care a întreținut-o cu partidele satelit, ALDE și ProRomânia. Legile Justiției, Codurile penale vor fi refăcute, potrivit recomandărilor Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, astfel ca magistrații să-și recapete independența și încrederea că politicul nu-i constrânge, ci, dimpotrivă, le asigură cadrul pentru a-și face treaba. Lupta împotriva corupției nu doar că va continua, însă cei care au furat din bani publici prin trafic de influență sau abuz în funcții politice vor avea averile confiscate. O lege în acest sens tocmai a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, așadar instrumentele există deja – trebuie doar aplicate.

La ce să ne așteptăm când invocați instituțiile statului de drept?

Iulia Scântei: Când spun arhitectura instituțională a statului de drept, mă refer și la un Cod de integritate, care va aduna toate criteriile de incompatibilitate și conflictele de interese pe verticală, cuprinzând toate funcțiile alese sau numite ale statului, de la consilieri locali, la miniștri și parlamentari. Altfel spus, PNL nu pledează doar pentru eliminarea penalilor din funcțiile publice, dar și a încrengăturilor de interese care au făcut din România un stat capturat de grupurile de interese infracționale din jurul PSD în epoca Dragnea.

Avem nevoie de o majoritate confortabilă în Parlament create în jurul PNL și alături de partide care împărtățesc aceeași viziune cu noi. România a ajuns în punctul în care are nevoie de criterii noi pentru restructurarea unor instituții gândite ca sinecuri, cărora li s-au acordat roluri-cheie în stat, unde PSD și sateliții săi și-au instaurat pe termen lung clienți politici – Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului și Curtea Constituțională sunt câteva dintre ele. Iar dacă alegerile ne-ar încredința din partea românilor, posibilitatea formării unei majorități considerabile, țelul este modificarea Constituției. Am ajuns în momentul în care temelia statului să fie așezată echilibrat pe principiile liberalismului constituțional, care stau la baza statelor europene. După 30 de ani în care Legea fundamentală și-a arătat limitele în situațiile de criză, în ciuda revizuirii din anul 2003, este momentul să ne despărțim de epoca anilor 90, în care Valer Dorneanu și Marian Enache, actuali judecători CCR, au creat o Constituție pentru Ion Iliescu și actualul PSD. PNL are viziune, voință politică și lideri capabili să lucreze împreună cu mediul academic și societatea civilă pentru a da României o Constituție modernă care să susțină modernizarea profundă a statului. Domnia legii trebuie să înceapă de la temelia statului.

Ca senator la primul mandat, care a făcut parte din Comisia juridică și din Comisia Iordache, vă pot spune că am avut ocazia să înțeleg în acești patru ani ce înseamnă să fii în război cu o majoritate croită pe detronarea domniei legii și îndoirea legilor pentru a-I face scăpați de pușcărie pe politicienii corupți.

„Asaltul asupra Justiției” nu a fost o metaforă în acești ani, iar să fii în opoziție în acest timp a însemnat multă tenacitate în a bloca prin orice portiță legislativă, prin orice sesizare la CCR pe care am redactat-o. Cu alte cuvinte, știm acum, după guvernele PSD, unde este statul șubred. Iar PNL și-a propus să asigure fundamentele moderne ale unui stat care să lucreze pentru cetățeni și nu pentru infractori și care să fie contemporan cu cele ale țărilor UE.

Dacă vorbiți despre primul mandat de senator, ce ați făcut dumneavoastră pentru Iași?

Iulia Scântei: Vă mulțumesc pentru această întrebare. Mă întâlnesc cu ea destul de des când sunt acasă, la Iași, orașul în care am copilărit și mi-am făcut studiile – de la școala primară, până la absolvirea Facultății de Drept din cadrul Universității Al. I. Cuza. Aș pune problema în termenii de reprezentare. Mai exact, în Parlament se adună vocile tuturor regiunilor, iar problemelor care apar li se dă o soluție națională. Ca senator de opoziție al Iașului, aș începe prin a spune că am pus orașul nostru pe harta Centenarului la nivel național, dar și în diaspora. Începând cu anul 2017 și pe tot parcursul anului 2018, am organizat numeroase evenimente, expoziții, acțiuni culturale și educative pentru olimpicii și studenții ieșeni, alături de primăria Mun. Iași, care au readus Familia Regală în Capitala istorică Iași într-o relație special cu ieșenii așa cum se construise ea în istorie. Întreaga țară și românii din diaspora, din Germania, Marea Britanie, au asociat Iașul de azi cu Iașul regal și capitala țării din anii în care a asigurat gestionarea țării în vreme de război, odată cu refugiul Familiei Regale aici.

Eu cred că este întemeiat să spun că legi pe care le-am scris, pentru care am adunat voturi și astăzi sunt adoptate și promulgate, au făcut auzită vocea ieșenilor în Parlamentul României. Când am făcut o lege, de exemplu cea prin care au devenit imprescriptibile violul și abuzul sexual asupra minorilor, o lege care nu-i mai scapă de închisoare pe pedofili, cred că și ieșenii s-au regăsit și s-au considerat reprezentați în rezolvarea acestei situații care devenise o obișnuință – pedofili care scăpau de închisoare continuau să urmărească victimele sau altele noi. Sper că ieșenii au simțit că vocea lor a fost reprezentată mai degrabă în pozițiile mele, în sesizările pe care le-am înaintat la CCR în timpul asaltului PSD asupra Justiției, când vârful de lance a fost reprezentat, regretabil, de rectorul Universității din Iași. 

Rezultatul alegerilor locale, când PNL a câștigat pe linie în administrația locală, cred că este un semn că ieșenii au văzut ce au făcut liberalii în Parlament, ca și în ultimul an de guvernare asumată de PNL, prin Cabinetul Orban. Sunt legi în domeniul educației pe care le pregătesc și care, dacă vor fi adoptate, vor readuce cursurile liceale militare la Iași, iar la nivel de facultate – vom reuși înființarea unei secții de medicină militară la UMF Iași. 

În următoarea legislatură, o echipă de parlamentari liberali votați de ieșeni, un guvern PNL, o administrație locală PNL și un președinte al țării susținut de PNL sunt tot atâtea garanții palpabile pentru ieșeni că proiectele majore de dezvoltare începute în ultimul an vor fi continuate si mai ales finalizate. 

Personal cred că politica înseamnă nu doar împărtășirea unor valori comune, pentru mine a fi senator înseamnă să construiesc punți, poduri metaforic vorbind, între cele două capitale, cea istorică – Iași și cea constituțională – București, să transfer în ambele sensuri ceea ce Iașul și ieșenii au nevoie: pe de o parte, să promovez orașul, oamenii, istoria, tradițiile și credința acestui loc binecuvântat, potențialul său uman și economic, iar pe de altă parte, să aduc la Iași, cele mai importante proiecte și decizii adoptate la nivel național, dar și european. Ieșenii trebuie să se regăsească în proiectele senatorului lor și în același timp să fie beneficiarii direcți ai proiectelor naționale și europene. Funcția politică e onorantă, dar vremelnică, să nu uităm asta, și ea trebuie exercitată în numele celor care ne-o acordă prin vot și pentru beneficiul lor. E important ca și noi, politicienii să fim contemporani cu lumea în care trăim și într-o permanentă legătură cu așteptările cetățenilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri