PNRR: Stă să plouă cu proiecte: peste un miliard de lei intră în judeţ. Unde se duc banii

luni, 09 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 PNRR: Stă să plouă cu proiecte: peste un miliard de lei intră în judeţ. Unde se duc banii

Municipiul Iaşi a luat jumătate, dar sunt şi comunităţi care încă nu au prins nimic.

Până la sfârşitul anului trecut, peste 220 de proiecte venite de la Iaşi au primit girul Bucureştiului să primească finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. PNRR înseamnă în total 30 de miliarde de euro, fonduri care urmează să fie distribuite etapizat, pe componentele a şase piloni – tranziţie verde, transformare digitală, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă economică etc.

De anul trecut, primarii au început să meargă la Bucureşti să semneze contractele de finanţare. De la Iaşi, Mihai Chirica a anunţat că va semna zilele acestea documentele pentru alte 18 tramvaie noi, respectiv pentru 211 milioane de lei destinaţi achiziţionării lor. Este vorba de garnituri de 22 de metri lungime, cu 8 metri mai mici decât vagoanele poloneze şi turceşti intrate în circulaţie anul trecut.

CITESTE SI: Cum cheltuie Iașul milioanele de euro din PNRR: va face locuințe sociale. Ce fac Clujul și alte orașe?

Banii pentru aceste tramvaie au fost alocaţi prin Componenta 10 „Fondul local”, unde Primăria Iaşi apare cu încă un contract de finanţare similar, în sumă de 71 de milioane de lei cu TVA, pentru un lot de autobuze electrice de 10 metri lungime.

Acestea sunt două din cele 16 contracte aprobate până acum pentru municipiul Iaşi. Este unitatea administrativ-teritorială cu cel mai mare număr de contracte, valoarea totală fiind de aproximativ 490 de milioane de lei (cu TVA).

Un alt proiect de anvergură aprobat pentru Primăria Iaşi este construirea de locuinţe cu performanţă energetică ridicată („nZEB”) pentru tineri aflaţi în situaţii de risc: 73 de milioane de lei. Printre proiectele care au primit finanţare sunt cele de reabilitare termică/energetică a unor şcoli şi licee, respectiv a unor cămine şi blocuri de locuinţe.

Cu doi ani în urmă, primarul Mihai Chirica preciza într-o şedinţă a Consiliului Local că au fost înscrise 47 de fişe de proiect în competiţia obţinerii finanţării prin PNRR.

CITESTE SI: PNRR: Primele două contracte de 40 de milioane de lei semnate de municipalitate. Două şcoli din Iaşi vor fi reabilitate

Până la începtul lui 2023, Primăria Tomeşti a primit încuviinţarea pentru 11 proiecte. Cele mai multe se referă la reabilitarea energetică a blocurilor de locuinţe din comună, a şcolilor din Tomeşti şi Goruni.

Valoarea însumată a celor 11 proiecte, 66 de milioane de lei, este depăşită însă nu doar de municipiul Iaşi, ci şi de Podu Iloaiei, care a obţinut 72 de milioane de lei pentru 9 proiecte. Mai mult de o treime din aceşti bani vor merge pe proiectul construirii de locuinţe pentru tineri.

Administraţia comunei Ciurea a reuşit încă şi mai mult: cinci proiecte i-au fost aprobate până acum pe componenta „Valul renovării”, cu o finanţare totală de peste 74 de milioane de lei. Trei dintre ele vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Lunca Cetăţuii.

Aproape 50 de milioane de lei strânge şi municipiul Paşcani din solicitările de finanţare pentru 8 proiecte. Cel mai mare dintre ele, 19 milioane de lei, se referă la achiziţionarea de autobuze nepoluante.

Când politica îşi bagă coada

Sunt însă şi UAT-uri care nu au obţinut nimic de la PNRR până acum: Andrieşeni, Bivolari, Dagâţa, Erbiceni, Hălăuceşti, Mădârjac, Mirceşti, Oţeleni, Roşcani, Ţibana şi Valea Seacă.

Primarul comunei Mirceşti ne-a amintit conflictul care ţine în loc de doi ani şi jumătate proiectele locale. Leon Bălteanu a precizat că bugetul a fost adoptat abia în august, astfel că solicitarea de finanţări prin PNRR a fost posibilă abia după aceea. El speră că proiectul pe care a reuşit să îl depună cu mare întârziere, în a doua sesiune de eficientizare energetică.

Cele mai multe comune, 32, au prins un singur proiect.

CITESTE SI: Alexe, critici la adresa şefilor PNL: Minusurile guvernării liberale de la Iaşi se datorează guvernării liberale de la Bucureşti

Cel mai mic a venit din Alexandru Ioan Cuza, 263 de mii de lei pentru transpunerea în format digital al Planului Urbanistic General, iar cel mai „greu”, la egalitate, de la Bârnova, Ciorteşti, Leţcani şi Valea Lupului, câte 2,19 milioane de lei pentru cumpărarea de microbuze nepoluante, amenajarea pistelor de biciclete, realizarea intrastructurii digitale pentru serviciile publice, respectiv achiziţia de sisteme de monitorizare şi siguranţă a spaţiului public.

Şi Consiliul Judeţean a obţinut o singură finanţare din cele propuse, pentru creşterea eficienţei energetice şi refuncţionalizarea unui pavilion de la Centrul de Servicii Sociale Tg. Frumos (3,13 milioane de lei).

Proiectele finanţate prin PNRR trebuie să fie realizate până la sfârşitul anului 2026. Selecţia lor în competiţia pentru pbţinerea de fonduri va continua însă şi anul acesta la Ministerul Dezvoltării. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii