PNRR trebuie să ne reprezinte pe toți. Este viitorul României. PNL-USR PLUS politizează proiectele și întârzie deliberat ratificarea Deciziei prin care se acordă finanțările (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Comunicat de presă

PNRR trebuie să ne reprezinte pe toți. Este viitorul României. PNL-USR PLUS politizează proiectele și întârzie deliberat ratificarea Deciziei prin care se acordă finanțările (P)

GALERIE
toma vasile bun
  • toma vasile bun
- +

Orice stat democratic și de drept din lume se bazează pe echilibrul puterilor. Un echilibru care nu poate fi atins fără cooperare, colaborare interinstituțională și respectarea rolului fiecărei puteri în parte.

Din păcate, văd cum, din ce în ce mai mult, Guvernul României tinde să se erijeze într-o enclavă de putere absolută pentru care Parlamentul, expresia directă și indubitabilă a voinței poporului, este transformat într-un simplu instrument aflat la dispoziția și discreția exclusive ale intereselor guvernamentale, izolând orice reprezentant al cetățenilor care nu subscrie acestor interese.

Ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă în care obiectivul național al tuturor, indiferent de culoarea politică, trebuie să fie acela de a aduce România la un nivel în care redresarea să fie una efectivă, conducând-o la acea reziliență care să îi permită să facă față cu brio oricăror crize majore prezente și viitoare cum este cea provocată de pandemia de Coronavirus. Acesta este, de fapt, și rolul Planului Național de Redresare și Reziliență, care, în fapt, reprezintă viziunea și misiunea fiecărui stat membru translatate în proiecte necesare, durabile și coerente.

Ori, observ cum, ca în cazul tuturor aspectelor ce țin de guvernare, prin PNRR se înțelege USR-PNL. Mai precis, interesele lor directe care nu au nicio legătură cu România și românii. La fel cum manifestarea statului și poporului român se vor a deveni expresia voinței exclusive a USR-PNL, Planul Național de Redresare și Reziliență a devenit reflecția nu doar a incompetenței și iresponsabilității, ci și planul guvernanților de a-și atinge propriile ținte politico-economice.

Acesta este și motivul pentru care mult clamata transparență nu a existat și nu există în elaborarea și prezentarea PNRR. Ni s-au servit tuturor teme și titluri pompoase, explicații fără fond, de cele mai multe ori ilogice și contradictorii, multe scuze arogante, toate transmițând un singur lucru: “Noi știm cel mai bine. Nu vă băgați. Nu este treaba voastră!”

Astfel, unul dintre cele mai importante documente strategice pentru prezentul și viitorul nostru al tuturor riscă să devină complet nefuncțional din cauza politizării.

De la 1 iunie, Comisia Europeană este pregătită să iasă pe piețele de capital pentru a susține finanțarea planului Next Generation EU,  a cărui componentă semnificativă este Mecanismul de Relansare și Reziliență. Practic, cel care susține și prin care se finanțează PNRR-urile tuturor statelor membre.

Însă, în acest caz, există o problemă. România nu a ratificat încă Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E. Fără aceasta, Comisia nu poate accesa creditele necesare finanțării!

Iar când spun România, spun, de fapt, USR și PNL, cele două partide care se vor a fi sinonime României.

De ce fac asta și de ce întârzie în mod deliberat ratificarea Deciziei privind Resursele financiare Proprii ale U.E., care reprezintă condiția prealabilă pentru lansarea instrumentului de recuperare a U.E. și a cărei adoptare are grad de urgență? Deși această decizie se află în Parlament.

Pe cât de simplu, pe atât de tragic!

USR și PNL se opun oricărei analize și propuneri în privința PNRR pe care nici acum nu l-au prezentat integral. Firesc, de altfel, având în vedere că PNRR reprezintă eminamente proiecte decise de ei. Nicidecum pe cele propuse prin intermediul consultărilor publice pe care le-au realizat formal, mimând transparența, dialogul social și invocând graba. În condițiile în care au avut aproape un an la dispoziție și în care au prelungit data de depunere a PNRR la Comisie!

Astfel, prezentarea și discutarea PNRR în Parlament este condiționată de calculele politice ale USR și PNL, care doresc ca nimeni și nimic să nu intervină și să nu știe cu adevărat în ce au transformat de fapt PNRR-ul!

Practic, o subminare intenționată a interesului superior al României și românilor! O călcare în picioare a tuturor principiilor statului democratic și anularea voinței cetățenilor prin excluderea Forului Legislativ de la orice consultare și decizie.

Stimați ieșeni și stimați români,

PNRR suntem noi toți și viitorul nostru. Dincolo de orice interes politic vremelnic și meschin, USR și PNL vor dispărea în negura istoriei, însă efectele deciziilor acestora vor rămâne ca un obstacol a tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Sunt momente cruciale în care consensul politic nu este doar obligatoriu, este vital și sacru. Momente care, pentru hatârul și orgoliile unora pentru care guvernarea înseamnă manifestarea intereselor proprii și de grup, schimbă fundamental parcursul unei țări și al unui popor.

Este absolut necesar să se înțeleagă acest lucru și să se acționeze ca atare. Parlamentul este singurul care poate să evite o tragedie națională. Ori, dacă îl eliminăm, ce ne mai rămâne? Înregimentarea într-un șir tăcut și obedient la orice dorință politică a celor pentru care această țară și acest popor înseamnă doar un mijloc de atingere a propriilor ambiții?


Vasile TOMA

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.