anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Poate ajunge România în incapacitate de plată? „Piața e sensibilă și se creează panică”

GALERIE
incapacitate plata
 • incapacitate plata
- +

Potrivit lui Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară al BNR, dacă România „ajunge la mâna creditorilor”, țara noastră va fi într-o situație mai dificilă decât a fost Grecia.

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României, a precizat că există riscul ca România să ajungă într-o situația mai gravă decât cea în care a fost Grecia, „dacă ajungem la mâna creditorilor”:

„Avem problema deficitelor gemene. Suntem ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană, iar acest lucru ne creează o vulnerabilitate formidabilă. De asemenea, avem cel mai mare deficit de cont curent şi suntem singurii care am depăşit 5%, ceea ce este deosebit de primejdios pe termen lung. Dacă nu vom avea o corectare ordonată a celor două deficite, avem un risc semnificativ ca aceasta să fie realizată de creditori şi dictată de creditori, ceea ce nu e niciodată bine. Să ne uităm la ce s-a întâmplat în Grecia şi să ştiţi că va fi mai rău la noi dacă ajungem la mâna creditorilor. Spre deosebire de Grecia, care era într-atât de îndatorată încât creditorii au plătit şi ei pentru ca să se îndrepte puţin situaţia, noi vom plăti numai noi (...)”, a susţinut Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), citat de Economica.net.

Într-un interviu pentru DC News, economistul Mircea Coșea a precizat că România e departe de a ajunge în incapacitate de plata, dar declarații panicarde ar trebui evitate.

„Domnul Rădulescu are o părere care este logică în sensul în care lucrurile merg într-o direcție pe care nimeni nu o mai poate schimba. În momentul de față, după părerea mea, România este departe de a fi în incapacitate de plată, nu putem vorbi de așa ceva. Lucrurile acestea nu sunt încă vizibile în economia România. Țara noastră încă poate să aibă o speranță de rezolvare a problemei imediate prin fondurile atrase prin PNRR, iar pe de altă parte am convingerea că la sfârșitul anului ponderea datoriei publice nu va depăși 50% din PIB, pentru că, chiar în condițiile în care va fi o creștere de 1,8-2%, PIB-ul va fi mai mare decât cel prognozat și datoria publică se va situa undeva sub 50%.

Atunci când vorbim de personalități precum domnul Rădulescu (n.r. Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României), care este un bancher vechi, cu multă experiență, astfel de lucruri nu trebuie făcute publice într-o manieră atât de ușuratică. După anumite declarații, lucrurile pot lua o întorsătură proastă pentru că se creează panică, neîncredere, incapacitate de lucru pe termen scurt și mediu, ca urmare a temerii care apare. Lumea se gândește că dacă domnul Rădulescu, un bancher atât de cunoscut, are astfel de concluzii, probabil este o chestiune care trebuie luată în seamă și atunci mediul de afaceri va fi influențat emoțional de astfel de declarații.

În general, persoanele cu poziții înalte în economie nu trebuie să facă astfel de afirmații, care țin de evoluții ale cursului, ale dobânzii. E mai bine să existe o anumită grijă în exprimare, pentru că piața este foarte sensibilă la astfel de declarații pe care cei din domeniu le fac din când în când“, a spus economistul Mircea Coșea.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.