„Poate duce la moarte subită în anumite situaţii”. Interzicerea energizantelor la copii: medicii ieşeni sprijină iniţiativa

miercuri, 28 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 „Poate duce la moarte subită în anumite situaţii”. Interzicerea energizantelor la copii: medicii ieşeni sprijină iniţiativa

Preşedintele României are pe masă, zilele acestea, o lege pe care personalul din domeniul sanitar o consideră a fi esenţială pentru sănătatea tinerilor: interzicerea, prin lege, a consumului de energizante de către minori. Proiectul de lege a fost adoptat deja pe 20 februarie de Camera Deputaţilor, for decizional, şi a plecat către preşedinte pentru promulgare.

Operatorii economici nu au dreptul să comercializeze sau să ofere cu titlu gratuit, nici prin automate, băuturi energizante către minori. Riscă o amendă de 30.000 de lei, ia dacă fapta este repetată poate fi dispusă măsura suspendării activităţii pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

„Ziarul de Iaşi” a mai scris despre riscurile consumului de băuturi energizante şi anul trecut, pornind de la un caz grav. Un tânăr de 17 ani a murit în iulie, anul trecut, în timp ce se afla la o şcoală de vară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus şi participa la cursuri.

 

Nicotina + energizante, o combinaţie cu potenţial letal

 

În timpul nopţii, Yannis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ şi nu a mai respirat. Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls. Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat.

Conform rezultatelor autopsiei realizate de IML şi a mărturiei colegilor, băiatul nu a mâncat în ultimele zile de viaţă, în tabără, spunând că nu are nevoie, şi a consumat des energizante, fiind şi un fumător cunoscut. De altfel, în seara dinaintea morţii sale, acesta a consumat patru băuturi energizante, din mărturiile colegilor săi, şi a fumat două pachete de ţigări. O combinaţie foarte periculoasă, avertizează specialiştii, care este posibil să fi fost motivul pentru care inima tânărului de 17 ani s-a oprit.

„Din informaţiile apărute până acum înţeleg că tânărul a consumat mai multe băuturi energizante şi ar fi fumat şi două pachete de ţigări peste noapte. Mai multe studii efectuate ne arată că nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinaţie bună. Ambele tahicardizează, mai exact cresc frecvenţa cardiacă. Aduc un risc major de tulburări de ritm cardiac şi pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistică de ritm. Da, este plauzibil să luăm în considerare faptul că această combinaţie ar fi putut declanşa stopul cardiac”, a declarat la momentul respectiv dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Pentru a înţelege direct efectele asupra inimii am discutat cu prof.dr. Ovidiu Mitu, medic primar cardiolog, care lucrează la Spitalul de Recuperare. Acesta a spus că proiectul prin care le va fi interzis minorilor să achiziţioneze băuturi energizante este unul foarte de apreciat, fiindcă energizantele sunt extrem de periculoase din mai multe puncte de vedere.

 

Cardiolog ieşean: „Consumul excesiv combinat cu efortul fizic pot duce la morţi subite”

 

„Băuturile energizante, consumate în cantitate mare, aduc stimularea sistemului nervos empatic – este o modificare importantă în organism. Creşte frecvenţa cardiacă, apar tulburările de ritm cardiac la persoanele care fac excese, iar la cei care fac şi efort susţinut, merg la competiţii, chiar dacă sunt tineri, şi asociază în cantităţi mari astfel de băuturi, poate duce chiar şi la moartea subită”, a explicat prof.dr. Ovidiu Mitu.

Există şi problema creşterii în greutate: aceste băuturi au foarte multe calorii, iar consumarea lor în cantităţi mari de către adolescenţi duce în multe cazuri la obezitate. Mai mult, medicul atrage atenţia asupra faptului că excesul de băuturi energizante este foarte periculos fiindcă acestea conţine mai mulţi substanţă oxidante şi cu efect negativ asupra organismului.

„Cred că măsura aceasta este binevenit şi foarte utilă: în primul rând, se previne şi un anumit timp de comportament care poate genera din acest consum exagerat, adolescenţii au tot felul de manifestări, devin mai nervoşi, cu tulburări de activitate şi chiar probleme la nivel neurologic. Spre exemplu, ele sunt contraindicate complet în cazul persoanelor cu tulburări psihice. Iar fructoza din ele poate stimula pe pancreas tulburări endocrine care pot duce la apariţia frecventă a diabetului zaharat la tineri. Cred că o explicaţie la creşterea obezităţii la nivelul adolescenţilor este şi acest consum de energizante”, a mai completat dr. Ovidiu Mitu.

 

Nici adulţii nu sunt scutiţi de efecte secundare

 

Acesta a mai explicat că un consum periodic, ocazional, nu dăunează organismului, dar consumul zilnic este cu siguranţă dăunător. Energizantele sunt, în opinia medicului, mult mai periculoase decât băuturile carbogazoase obişnuite. Şi nu doar tinerii sunt vizaţi de acest pericol: şi adulţii care le consumă pot cădea în aceeaşi capcană.

Deşi cred că beau o astfel de băutură pentru a le creşte nivelul de activitate intelectuală sau fizică, spune medicul, că ar fi mai energici, efectele sunt de fapt inverse: devin mai agitaţi, nu se odihnesc corespunzător, sunt mai anxioşi şi apar tulburările cardiovasculare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii