Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poate fi demis rectorul Toader? Cum? Ministerul a blocat Carta Universităţii „Al.I. Cuza“

GALERIE
Tudorel Toader
  • Tudorel Toader
- +

Reprezentanţii ministerului consideră că demiterea rectorului pe criterii etice este posibilă doar din 2020, pentru că acest criteriu nu se poate aplica în actualul mandate. Noua cartă prevede ca rectorul să poată fi schimbat „pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universităţii“. In universitate, tabăra anti-Toader are tot mai mulţi adepţi. Totuşi, puţini sunt cei care îşi asumă public această poziţie de teama represaliilor. Mai multe ONG-uri din ţară şi străinătate au cerut, în urmă cu două zile, Senatului UAIC să-l schimbe pe Tudorel Toader, a cărui activitate la ministerul Justiţiei ar afecta imaginea Universităţii. Senatul le răspunde că nu are pe cine revoca deoarece rectorul este suspendat pe perioada în care conduce ministerul Justiţiei.

Ministerul Educaţiei Naţionale a respins varianta de Cartă Universitară propusă de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi a trimis o adresă cu mai multe modificări pe care instituţia de învăţământ superior din capitala Moldovei trebuie să le realizeze pentru a-i putea fi aprobată varianta actualizată. Printre altele, suplimentar faţă de prevederile Legii Educaţiei Naţionale, noua cartă conţinea şi articolul ce prevederea posibilitatea ca rectorul să fie demis „pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universităţii“. În lege se specifică faptul că rectorul poate fi demis „în condiţiile specificate de contractul de management“, deci, practic, pentru management defectuos.

Chichiţe legislative

Direcţia Juridică de la Ministerul Educaţiei Naţionale face însă o serie de precizări ce par a fi lipsite de fundament în respingerea Cartei şi care conţin elemente procedurale foarte stricte şi în unele cazuri care nu se regăsesc în realitate. În primul rând, Direcţia Juridică specifică faptul că legea prevede că, înainte de a fi adoptată de către Senatul Universitar, Carta trebuie să fie supusă dezbaterii comunităţii universitare, şi că asta nu s-a întâmplat la UAIC. „Din analiza documentaţiei depuse de dumneavoastră odată cu adresa de înaintare cu numărul de mai sus nu a rezultat nicio dovadă din care să rezulte că proiectul de cartă ar fi fost pus, în prealabil, în dezbaterea comunităţii universitare“, conform adresei emise de minister ce avizează negativ Carta. Însă, după cum se poate observa şi pe site-ul universităţii, Carta a fost supusă dezbaterii publice încă de pe 23 iulie până pe 7 septembrie, pe site-ul UAIC existând şi acum primele drafturi şi anunţurile de rigoare, inclusiv „Ziarul de Iaşi“ relatând la momentul respectiv despre iniţiativa de modificare a Cartei de către UAIC şi de dezbaterea publică ce i-a urmat. Ulterior, Direcţia Juridică reclamă că documentaţia trimisă la minister făcea referire la o anexă ce nu a fost înaintată, în timp ce reprezentanţii conducerii UAIC spun că Anexa trimisă a fost tocmai Carta avizată de Senat. A treia chichiţă legislativă şi procedurală pentru care a fost respinsă Carta Universităţii spune că nu a fost trimis la minister actul de delegare a persoanei care a semnat documentele în locul rectorului, în acest caz prof.dr. Mihaela Onofrei, însă ministerul este cel care eliberează astfel de acte de delegare şi decizia de numire ca Ordonator de credite a acesteia din urmă a fost emisă de către minister.

Schimbaţi rectorul, dar din 2020

În ceea ce priveşte neregulile semnalate referitoare la conţinutul documentului, Direcţia Juridică semnalează că în Codul de Etică al UAIC, care datează din 2011, s-ar găsi unele prevederi „contrare celor stipulate expres în Legea nr. 206/2004“ şi cele mai consistente prevederi vizează metoda de destituire a rectorului, pe care practic cei de la Direcţia Juridică o consemnează ca fiind inaplicabilă pentru cazul lui Tudorel Toader. „De asemenea, este necesar să fie luate în considerare data intrării în vigoare a Cartei universitare prin rapor­tare la contractul de management în desfăşurare, faţă de care nu pot interveni criterii şi condiţii adiţionale. Totodată, este de menţionat faptul că pentru procedura de revocare sunt introduse criterii subiective care afectează principiul securităţii raporturilor juridice“, se precizează în adresă. Practic, chiar dacă vor reuşi să explice acele „criterii subiective“, dacă vor actualiza Codul de Etică, dacă vor modifica tot ceea ce solicită această Direcţie Juridică de la MEN, UAIC nu va putea implementa prevederea în Cartă cu privire la demiterea rectorului. Fiindcă Direcţia Juridică spune că actualul contract de management a fost semnat în nişte termeni prevăzuţi de Carta în vigoare la momentul respectiv, termeni care nu pot fi modificaţi ulterior. Deci modificarea Cartei va afecta contractul de management semnat de rectorul care va câştiga alegerile în 2020, nu poate afecta situaţia lui Tudorel Toader, conform MEN. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au explicat că există în momentul de faţă o sesizare de plagiat la Comisia de Etică a UAIC, pentru teza redactată de Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Dacă soluţia Comisiei de Etică ar fi găsit vinovăţie şi din partea actualului ministru al Justiţiei, acest fapt putea fi invocat ca încălcare a normelor etice.

Nici dacă ar fi posibilă, demiterea nu este probabilă

Însă dacă prevederile din Cartă ar fi fost luate în considerare de minister şi rectorul ar fi putut fi demis pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universităţii, conform surselor „Ziarului de Iaşi“, la momentul de faţă Senatul UAIC este împărţit această privinţă. Majoritari par a fi în momentul de faţă reprezentanţii celor care nu îl susţin pe actualul rector suspendat, Tudorel Toader. Însă cum procedura respectivă ar prevedea ca pas final, în cazul în care Senatul şi-ar retrage votul de încredere pentru rector, un referendum pentru demitere la nivelul întregii universităţi, surse din ambele tabere se feresc să facă un prognostic în oricare dintre cele două direcţii. „Multe proiecte care au fost pe linie moartă au fost repornite, salariile s-au plătit la timp, inclusiv plata cu ora, după ani de zile în care a fost blocată, şi la un nivel mai mare decât înainte. Au fost bani pentru clădirea Romtelecom, s-au câştigat mai multe pro­iecte prin Consiliul Naţional de Investiţii, «imaginea universităţii» s-ar putea să nu fie la fel de importantă pentru lectorul de la Filosofie sau cel de la Informatică“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ un senator UAIC care nu îl sprijină pe Tudorel Toader. Ambele părţi însă au probleme în a justifica legalitatea unei astfel de acţiuni, chiar dacă ea ar fi posibilă: din momentul preluării portofoliului ministerului Justiţiei, prof.dr. Tudorel Toader s-a suspendat din funcţia de rector al UAIC, deşi a participat în calitate de invitat la mai multe şedinţe restrânse ale Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie şi oferă consultaţii săptămânal în biroul de rector. Acesta a fost şi răspunsul oficial transmis de Senatul UAIC unui apel a 25 de ONG-uri care au cerut demiterea lui Tudorel Toader din funcţia de rector.

„În ce priveşte solicitările de revocare a domnului rector ales, în conformitate cu prevederile Art. 211 (al.3.1) din Legea Educaţiei Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat cererea domnului prof. univ. dr. Toader Tudorel de suspendare din funcţia de rector al UAIC, prin Ordinul de Ministru nr. 3369 din 23.02.2017, iar pe perioada suspendării nu există temei legal pentru a pune în discuţie problema revocării Domniei sale“, se precizează într-un răspuns al Senatului UAIC. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri