Poate sau nu Iașul să fie în continuare Orașul teilor? Am provocat mai mulți specialiști la dezbatere: iată concluzia!

joi, 01 august 2024, 03:10
5 MIN
 Poate sau nu Iașul să fie în continuare Orașul teilor? Am provocat mai mulți specialiști la dezbatere: iată concluzia!

După ce Margareta Onica, inginer în cadrul Servicii Publice Iași din subordinea Primăriei și șef centru în cadrul societății, a declarat, punând accent pe mai mulți factori (poluare, climă, etc.), că ieșenii trebuie să înțeleagă că teii ,,nu mai merg” în orașul nostru, declarația a fost stârnit un val de reacții în rândul ieșenilor, dar și printre specialiști.

Câteva întrebări despre uscarea teilor

Căutând răspunsuri la problema ,,De ce se usucă prematur teii la Iași?”,  am transmis mai multe întrebări reprezentanților SPI, apelând și la alți specialiști. Care sunt măsurile de prevenire și de întreținere care au fost luate, cu excepția înlocuirii și eliminării unor exemplare remarcabile pentru aliniamentele stradale? Câți tei se plantează? Ce se întâmplă acum cu exemplarele de tei de pe Esplanada Teatrul Național, care păreau că au „scăpat”? Ce se întâmplă de ani buni în zona Copou? Cum a fost distrus, pe lângă simbolul orașului, și un patrimoniu inestimabil care era reprezentat de teii de pe bld. Ștefan cel Mare? Sunt doar câteva dintre exemplele de lucrări care au rezolvat aspecte în detrimentul cadrului natural oferit de arbori cu o valoare peisagistică și patrimonială remarcabile, care a conferit unicitate orașului, vizitatorii definindu-l ,,Orașul teilor”.

Ce spune Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași?

Faptul că teilor nu le mai priește Iașul este contrazis de directorul Grădinii Botanice, care spune că doar teii de pe marginea arterelor mari din oraș suferă, nu și alții.

,,Recomand să observați și teii care se găsesc în alte locații decât cei situați pe aliniamentele stradale. Veți remarca diferențe evidente în ceea ce privește starea lor fiziologică. Atunci, ne întrebăm dacă afirmația (inginerei de la SPI, n.r.) este susținută științific? Adică, teii nu mai rezistă în Iași? Iar Iașul implicit nu mai poate fi considerat ۫«Orașul teilor»? Trebuie dovezi, nicidecum doar niște afirmații… Vă rog să verificați în parcuri, în Grădina Botanică, unde sunt plantați tei, și veți remarca diferențe. Ori, afirmația trebuie susținută în orice locație, însă nu este cazul. Tei se găsesc și în Masivul Păduros Bârnova, iar situația nu este comparabilă”,  a declarat prof.univ.dr. Cătălin Tănase, biolog, directorul Grădinii Botanice din Iași.

Altfel spus, indiferent că ne referim la teii din zonele pietonale/stradale, mult mai predispuși noxelor sau substanțelor pentru deszăpezire din iarnă, sau la cei din grădini publice și parcuri, nu se poate pune problema conform căreia orașul nu ar mai favoriza teii.

Ce spune Ștefan Mica, specialist arborist în cadrul Asociației Române de Arboricultură?

,,Nu e că nu îi favorizează, sau nu mai merg, dar e posibil ca pe termen lung teii să nu reprezinte cea mai bună soluție în anumite condiții. Adică nu peste tot. Fiecare locație trebuie analizată individual. Nu putem da un verdict pentru tot orașul. E posibil ca pentru anumite locații să nu fie cea mai bună soluție. Într-un loc cu mai multă umiditate e mai bine. Pe aliniamente s-ar putea să nu fie rezultate”, a declarat și Ștefan Mica, specialist arborist în cadrul Asociației Române de Arboricultură.

De asemenea, cel mai important lucru care ar determina viața teiului, dincolo de aliniamentele stradale sau nu, ar viza modul în care îi plantăm încă de la început. În plus, contează foarte mult rezervele de apă pe care arborii și le iau din sol iarna.

,,Iarna e prea cald. Vara, arborii nu reușesc să compenseze ce au pierdut iarna, când își fac rezerve. Dacă deficitul e un pic negativ, trăind din resurse, în fiecare an resursele se tot diminuează și de aceea ne trezim că anul acesta mor câțiva, anul viitor la fel. Ca să fie udați des, depinde de buget, sunt multe lucruri practice de care depinde treaba asta. Oricum, nu se udă în fiecare zi. Iar dacă se taie, asta e altceva. Problemele pe care le au acum arborii sunt din cauză că s-au făcut lucrările proaste acum 40-50 de ani. Ce putem face acum e să plantăm acum bine, pentru viitor. Dacă distrugem și tăiem, e altă poveste”, a adăugat specialistul.

Ce spun reprezentanții SPI

Margareta Onica a ținut să enumere care sunt măsurile de prevenire și întreținere a teilor luate de SPI.

,,Anul trecut am avut stropiri noaptea, și foarte bine au răspuns, chiar la un singur tratament. Facem tratamente pentru dăunători, administrăm îngrășăminte și udăm cât se poate. Cât ne permitem. Nu putem da o cantitate, dar fiecare centru are în dotare o cisternă cu care își face un program. Se udă atât arborii, cât și florile. Și gazonul. În perioadele de caniculă programul este prelungit. Se lucrează 24/24, 7/7 la cisternă. Sunt aproximativ 7 tei pe Arcu care sunt plantați de acum doi ani și nu au vreo frunză galbenă. Și azi am plantat câțiva. În fiecare an se plantează mulți. Toți sunt viabili. Și acolo sunt și mașini parcate pe partea carosabilă. Dar probabil e o zonă mai puțin poluată. Un trafic mai redus. Putem face lobby la amenajarea de la blocurile de acolo, pentru că oamenii care își udă vegetația de acolo, udă și teii de pe margine. Poate trebuie udat mai mult. Dar nu se poate, pentru că mergi cu cisterna pe Arcu, staționezi pe linia de tramvai și nu te lasă poliția rutieră. Ar trebui sute de mașini de udat ca să primească fiecare copac cât îi trebuie. Dacă ar fi un mediu prielnic, cu ploi, precipitații, cum era înainte, rezistau altfel”, a declarat aceasta.

În plus, specialistul a rectificat: ,,Era vorba de arterele principale de circulație, unde e trafic, zone pietonale. Teiul va merge în Iași în continuare, dar în grădinile publice, parcuri. De aceea am spus că ieșenii trebuie să înțeleagă că teii nu mai merg în acele zone, aglomerate. Și nu doar la noi sau în România este problema asta. Arborii de esență tare, fagul roșu, frasinul, aceștia sunt viitorul.

Eu mă ocup de zona centrală, cum e zona Arcu. Pe Bulevardul Socola știam că e pusă magnolie și tuia. Colegii mei sunt acolo. Tot ce este în apropierea autovehiculelor, în zonele de trafic greu, nu merge. Se vede clar și la rădăcină. Dar în planul doi, în grădinile publice și în parcuri, vor fi tei în Iași, cum să nu”, a conchis aceasta.

Citiți și:

Etichete: artere, circulatie, Iasi, tei

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii