Poate un student să facă două facultăți în paralel și să rămână nevătămat psihic? Răspunsul punct cu punct al unei studente la Mate și FEAA

duminică, 25 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Poate un student să facă două facultăți în paralel și să rămână nevătămat psihic? Răspunsul punct cu punct al unei studente la Mate și FEAA

Se spune că la facultate „intră cine vrea însă rămâne cine poate”. Cei care au făcut deja o facultate pot confirma asta. Noi, studenții, putem confirma asta. Bine ați venit, rău ați nimerit!

 

Însă ce faci dacă pur și simplu nu te-ai putut hotărî în privința a ceea ce vrei să faci, și ajungi la concluzia că nu poți alege? Te gândești la varianta că vrei să mergi la două facultăți în același timp? Din fericire (?) se poate. Se prevede prin lege că un student nu poate urma două facultăţi finanţate de la buget în acelaşi timp, deci ești nevoit să plătești cea de-a doua facultate, însă ăsta îți este singurul minus pe care îl poți avea dacă alegi să fii doxă de carte. În teorie. Tot teoria spune că angajatorul va aprecia dacă „vede acolo o foaie”, pentru că, dacă ne ghidăm după vorba „Dă bine să ai o facultate făcută”, hai să ne gândim puțin cam cât de bine ar da să ai două?

În practică, există mai multe aspecte la care trebuie să fii atent și pe care va trebui să ți le asumi în mod conștient dacă faci această alegere.

Nicoleta Tiuliuliuc este o studentă care învață în paralel la Facultatea de Matematică și la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Din experiența ei, aceasta a povestit la ce să se aștepte un student care nu s-a putut decide în privința unei singure facultăți. Iată cele trei probleme expuse de Nicoleta, și răspunsurile ei:

 

* A sau B? – „Atunci când ne raportăm la împărțirea efectivă a timpului între facultăți, verific orarul pentru a vedea ce ore mi se suprapun. Atunci când se întâmplă să se suprapună, pun în balanță unde ar fi mai important să merg, de exemplu: dacă am un curs la o facultate însă la cealaltă am seminar, voi merge la seminar. Bineînțeles, trebuie să fii atent și la cerințele profesorilor, pentru că unii dintre ei pot cere prezență la cursuri.”

* O posibilă grijă în minus. – „Unele materii se pot echivala, însă pentru asta trebuie făcută o cerere specială și neapărat trebuie întrebat profesorul.”

* Ce examene pun pe locul 2? – „Se mai întâmplă în sesiune, perioada cea mai grea pentru un student, să se suprapună inclusiv examenele. Aici decizia este una care trebuie cântărită bine, deoarece un examen trebuie să alegi să-l dai în perioada de restanțe/măriri.

 

Teoria și practica în jurul acestui subiect abordat sunt în relație de corespondență? Se aplică teoria? Oare chiar apreciază un angajator dacă vede acolo o foaie, sau va spune cuvântul de care fug toți studenții: experință? Practica, adică poveștile persoanelor care s-au confruntat cu această situație, ne arată că, de cele mai multe ori, contează mai mult experiența decât niște foi care-ți atestă studiile. Tot teoria spune că, cu cât știi mai multe, cu atât mai bine. Însă, pentru a ști cât mai multe, trebuie să înveți și să ai timpul necesar pentru asta.

 

Cum ieși nevătămat psihic?

 

La această întrebare ne răspunde tot Nicoleta: “E important să ai un echilibru între viața personală și facultate, adică să știi când și cât să înveți. De asemenea, este important să ai parte și de susținerea familiei și prietenilor tăi, pe lângă toată organizarea pe care trebuie să o faci.”

Un risc mare este acela de a începe să resimți o stare de epuizare, numită din 2019 „Burnout” (mai multe despre burnout AICI).

Experiențele, în mod evident, pot fi diferite. Dacă ești în poziția unui elev de clasa a 12-a care nu se poate hotărî, poate că cea mai bună decizie pe care o poți lua este să încerci să vezi dacă faci față. Dacă ești deja student, să zicem că în anul al doilea la o facultate care îți place, deci la care nu ai vrea să renunți, însă totuși îți surâde ideea de a încerca si altundeva, atunci fă-o! Amintește-ți de acel trend care era cândva pe tot internetul și care spunea „Just do it”, și vezi încotro te duce toată situația. Dacă observi urme de vătămare psihică, depune-ți o plângere și retrage-ți dosarul. (Giulia 

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii