Iași – Cea mai bună recoltă de struguri din ultimii 7 ani. În plus, și de o calitate foarte bună

duminică, 22 septembrie 2024, 03:25
3 MIN
 Iași – Cea mai bună recoltă de struguri din ultimii 7 ani. În plus, și de o calitate foarte bună

În podgoriile din județul Iași culesul viilor se apropie de final, iar marii producători de vinuri estimează deja producții record. Cotnari, de exemplu, anunță o recoltă frumoasă, chiar una dintre cele mai bune din ultimii ani, după cum apreciază reprezentanții companiei, pentru ZdI. Aceștia au calculat o producție de aproximativ 22 de milioane de kilograme de struguri, ceva mai bine față de media anuală înregistrată de Cotnari. Anul acesta însă, nu cantitatea face diferența, ci calitatea.

Campania de recoltat struguri de pe dealurile Moldovei se apropie încet, încet de final. Forfota din vii se mută acum în crame, unde strugurii sunt zdrobiți și fermentați pentru a produce vin. În podgoria Cotnari, de exemplu, cel mai mare producător din județ, culesul viei  este pe ultima sută de metri. Mai bine de 90% din suprafața totală a fost deja recoltată și se estimează o producție frumoasă, chiar una dintre cele mai bune din ultimii șapte, opt ani, după cum apreciază reprezentanții companiei, pentru ZdI.

„Având în vedere că suntem aproape de finalul campaniei de recoltare estimăm că până la sfârșitul săptămânii vom finaliza campania de recoltare. Din punctul nostru de vedere acest an a fost unul excepțional! Am fost binecuvântați cu ploi, cu zile însorite, cu temperaturi optime, astfel încât la finalul lunii august, atunci când am început campania, totul era pregătit și strugurii erau de calitate”, a spus Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari SA.

Unul dintre cei mai buni ani pentru vinuri

De pe urma celor 1.750 de hectare pe care le administrează Cotnari, se estimează, anul acesta, o producție de 22 de milioane de kilograme de struguri, peste media ultimilor ani. În litri de vin, asta înseamnă undeva la 15 milioane.

„Față de 2023, cantitativ este aproximativ la fel, dar calitativ aș putea să spun că este superioară. Chiar aș îndrăzni să spun că este unul dintre cei mai buni ani, dacă mă gândesc la ultimii 7 – 8 ani de zile. Chiar am avut noroc, nu am avut boli, nu am avut dăunători și, prin urmare, luna august ne-a prins așa cum ne-am dorit”, a mai adăugat reprezentantul Cotnari.

Și, chiar dacă anul acesta vorbim de o calitate a vinului net superioară față de anul trecut, prețul la raft va rămâne neschimbat. Cel puțin, la unii producători.

„Nu va fi mai scump, pentru că acest volum ne va permite să păstrăm același preț la raft. Eventual, să îl mai modificăm în funcție de prețurile de la  inputuri, materialele care se folosesc pentru produse. Dar încercăm pe cât posibilul să păstrăm prețurile, pentru că suntem într-o piață competitivă în care sunt foarte mulți producători și atunci, contează foarte mult și prețul”, a mai explicat pentru ZdI, Remus Deleanu.

Din viile ieșene s-au cules, în 2023, circa 70.000 t de struguri

Cotnari are pe statul de plată, în acest moment, 300 de angajați, număr care se triplează în timpul campaniei, cu muncitori sezonieri. Însă, pe lângă mâna de lucru intervine și recoltarea mecanizată, cu cinci combine, utilaje care, zilnic, înlocuiesc munca a aproximativ 500 de oameni:

„A scăzut numărul muncitorilor sezonieri în ultimii trei ani, patru ani. Înainte aveam undeva la 1.200-1.300 de persoane ca lucrători sezonieri, dar am încercat să compensăm această lipsă cu recoltare mecanizată (…) Dacă viile sunt formate și pregătite pentru mecanizat, atunci, cu siguranță, reducerea gradului de dependență față de forța de muncă manuală, în următorii ani, va mai scădea.”

Potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, în județ  sunt cultivate cu viță-de-vie peste 10.000 de hectare (ha). Conform aceleiași surse, în topul cultivatorilor cu cele mai mari suprafețe, se află SC Cotnari SRL, care deține 1.750 ha, SC Agroindustriala Bucium, care deține peste 200 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu aproape 150 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași (SCDVV), care lucrează 75 ha.

În ceea ce privește producția de struguri de anul trecut, din județ, conform datelor centralizate de către DAJ Iași, transmise ZdI, aceasta a fost de 70.720 de tone, cantitate în care se regăsesc atât soiuri de masă, de vin, cât și hibride. Dacă ne uităm strict la producția de vin, tot anul trecut, la Iași, s-au produs, în total, 226.393.56 de hectolitri.

Sursa foto: pagina de facebook Cotnari

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii