Poeţi adevăraţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Poeţi adevăraţi

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Prilejuri recente, într-un evantai de împrejurări destul de diversificate, m-au făcut, ca şi pe alţi părtaşi la aceleaşi momente de viaţă culturală (sunt sigur că nu am fost singurul), să reflectez mai atent la lejeritatea cu care, din păcate, adesea se vorbeşte de "poeţi" şi de "poezie", ca şi cum n-ar fi vorba decât de o îndeletnicire între atâtea altele, cu oarecare efort şi ceva meşteşug, accesibilă aproape oricui. 

Şi nu de o indulgenţă a insului comun sau a unor diletanţi gălăgioşi e vorba, doar prea politicos toleraţi de asistenţa îngăduitoare, ci şi de oameni realmente cultivaţi şi, pe cât îi ştiu eu, cu gust, cu siguranţă mult mai exigenţi în reacţia lor interioară, deşi se lasă, aproape inexplicabil mult prea uşor luaţi de valul, uneori chiar mareea, laudelor fără temei, distribuite în stânga şi în dreapta, ca să nu se "supere" nimeni: şi întreţinând astfel confuzii grave, nu numai veleităţi şi orgolii, adesea de un narcisism delirant, dar şi nedumeriri riscante ale publicului.

Îmi amintesc dialoguri, pe aceeaşi temă, cu cercetători şi universitari autori de articole din DGLR, despre faptul că, la urma urmelor, în chiar tiparul de dicţionar s-ar simţi nevoia unei distincţii între adevăraţii poeţi şi cei care nu sunt aşa ceva, doar încercaseră să fie. În loc de uniformizanta, pe nedrept, formulare "X, poet...", oare ce altă variantă posibilă, eventual disponibilă, dar mai exactă ar trebui să le fie rezervată acelora care râvniseră la o atare înnobilatoare acoladă, în fapt rămasă însă inaccesibilă lor? De pildă, "autori de versuri" ar suna evident mai cu măsură, devreme ce, scrise în versuri, cronica rimată sau epigrama sunt departe de a trece drept poezie în ochii cuiva al cărui spirit critic distinge diferenţe calitative ce nu trebuie diluate, spălăcite prin uz lexical demonetizant. Totuşi, nici o astfel de "soluţie" nu e cea ideală, ea părând să atragă o nejustificată depreciere a înţelesului dat noţiunii de vers, pe o scală pe care distanţa dintre simpla confecţie verbală (ritm, rimă), produs al unei dexterităţi combinatorii şi atât, faţă de, la polul opus, versul dens semantic şi de o seducţie care îl impune enigmatic memoriei nu poate fi ignorată, nici minimalizată în ochii preţuitorilor autentici ai poeziei.

Nu rareori, se poartă discuţii prelungite steril, despre cine este "mare poet" şi cine nu. Şi, neîndoielnic, este o demarcaţie nu numai importantă, dar şi utilă, cu condiţia unor argumente care depăşesc comparaţia ierarhizantă între texte. Reversul păgubitor al unei asemenea delimitări e excesiva lărgire a cuprinderii în sfera rămasă de cealaltă parte, un soi de amestec până la riscul confuziei între mărunţi poeţi, ba chiar şi impostori veleitari şi, acestora din urmă făcându-li-se o mare nedreptate, nu puţini poeţi adevăraţi, şi aceştia ca şi cei socotiţi, pe drept cuvânt, mari, adică proeminenţi şi influenţi, cu valoare de reper, de neconfundat cu cei ale căror aspiraţii au rămas neîmplinite.

Dar cum să-i distingi pe cei adevăraţi de ceilalţi? Sunt cei dintâi aceia care "se nasc poeţi", distincţi faţă de aceia care, nefiind de o sensibilitate lirică, poetică, înnăscută, concentrează în scrisul lor rezultatul unui efort şi al unei voinţe de autoconstruire? Autorii a căror natură poetică este puternică şi inconfundabilă datorează mult temperamentului individual, irepetabil în nuanţele şi combinatoria acestora, esenţa operei lor şi viaţa, modul propriu fiecăruia de a o trăi, ele sunt sursele acelei peceţi a organicităţii care le distinge creaţia şi o face să comunice cu cititorii ei graţie unui ethos aparte: al poeziei-mod de existenţă. Ceea ce este numai al lor şi se simte fără îngroşări şi ostentaţie la lectură e primatul sensibilităţii lirice asupra ideaţiei şi a cerebralităţii. Sigur că poezie adevărată pot scrie şi autori modelaţi, înainte de toate, de cultura lor, de experienţe şi lecturi de "trezire" a propriei creativităţi, dar o asemenea platformă culturală, livrescă, a automodelării lor nu le va putea niciodată imprima, la nivel de ansamblu al creaţiei lor, acea amprentă a organicităţii proprie celorlalţi.

Pot fi izbânzi absolut remarcabile în unele dintre paginile lor de poezie, piese antologice, capodopere chiar, de o neîndoielnică exemplaritate, dar corpusului scrisului lor îi va lipsi acel liant de profunzime care e semnul cert al peceţii temperamentului înnăscut şi al valenţelor acestuia de ordinul unei sensibilităţi poetice care in-formează / modelează din adânc unitatea distinctivă a operei. Bacovia, Blaga, Arghezi erau asemenea naturi, Pillat nu. Iar cerebralitatea în sine nu este un obstacol absolut, ar fi o eroare să vedem în ea un "handicap" sau un fel de "infirmitate", care ar situa-o fatalmente la polul opus latenţelor temperamentale disponibile poeziei: dovadă, de pildă, autori ca Ion Barbu sau Nichita Stănescu, la care ideaţia poate atinge o puritate şi o incandescenţă ce ţin tot de sfera marii poezii adevărate. Demarcaţia decisivă nu e aceea dintre poeţii mari şi ceilalţi, ci dintre poeţii adevăraţi (criteriul sensibilităţii) şi cei instruiţi şi laborioşi (artizani superiori), dar lipsiţi de unitatea interioară profundă a operei. N-ar fi rău, fără să absolutizăm astfel de distincţii, să reflectăm, măcar din când în când, la ele înainte de a face risipă de "certificate" orale acordate cu mult prea mare uşurinţă aspiranţilor la treapta înaltă a poeziei.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.