Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pohtiţi la fotbal!

GALERIE
gin
  • gin
- +

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

Serios? chiar aveţi pentru cine?Nu sunteţi sătuli de fotbalul nostru de Liga I de la televizor, ca să mai batem tarlaua până la stadion pentru a vedea un fotbal de nimic condus de arbitraje de cacao? Nu-i aşa, suporteri bucureşteni, craioveni, clujeni, timişoreni? Nu mai bine faceţi ca ieşenii, staţi frumuşel la terasă cu bericile în faţă şi un televizor pe alături?

Şi totuşi, spre deosebire de anul trecut, cu un sezon început cam în aceeaşi perioadă, cu concedii buluc, la mare, la soare, la munte, la multe, în Maldive, Dubai sau la soacra de la ţară, afluxul de spectatori în Liga I a crescut simţitor. Singura schimbare de ambient substanţială în noul campionat fiind VAR, întrebările nu contenesc. Mai ales că, după primele patru etape „văruite” în fotbalul nostru, asistenţa video a arbitrajului nu pare a fi convins pe mulţi. Nu este vorba nici de nucleul, dur şi generos, al mulţumii suporterilor, care vin, cum-necum, de unde , de neunde, la fotbal pentru a-şi însoţi/ susţine echipa pe orice teren al patriei. Nici măcar de fracţiunile conflictuale, puse mereu pe harţă cu duşmani reali sau imaginari. Nici pomeneală, ultraşi au fost, sunt şi vor fi încă, iar pentru ei rezultatul echipei favorite contează prea puţin, mult mai puţin decât răfuielile cu „dujmanii” vechi şi noi, cărora le trimit bezele personalizate lor şi familiilor proprii.

Dintre multiplele explicaţii ale fenomenului întoarcerii publicului pe stadioane, merită evidenţiată cea cu revenirea echipelor de tradiţie: Rapid, Petrolul, „U” Cluj, dar cum compensează ele căderea unui brand ca Dinamo, club a cărei popularitate este egală cu a tuturor celorlalte mai sus pomenite anterior la un loc? Nici în primele meciuri post-pandemice cu spectatori n-a fost o afluenţă de public aşa de mare, deşi dorul de fotbal era mai mult decât justificat. Cât despre calitatea fotbalului prestat, în raport cu trecutele vremuri, este mai bine să nu discutăm. Naţionala ia bătaie pe bandă rulantă, iar ultimele rezultate ale echipelor de club cu Zoria, Soligorsk ori Dunajska Streda nu se pot compara cu cele din vremurile anterioare.

Iată că lumea vine la fotbal, fără a face neapărat referinţă la ultraşi, care oricum rămân cantităţi constante. Deşi meciurile pot fi văzute şi revăzute, comentate şi răscomentate pe la toate posturile TV. De parcă oamenii ar fi simţit, simultan, un îndemn din înalturi de a susţine acest sport atât de îndrăgit ca să nu se scufunde. Fotbalul este în primul rând pentru suporteri, zic conducătorii de cluburi, doritori de susţinere febrilă din tribune. În realitate fotbalul este pentru spectatori, ai mei, ai tăi sau ai nimănui, mult mai mulţi decât suma algebrică ale facţiunilor sau bisericuţelor din peluze. Lumea a început să revină pe stadioane nu numai pe lângă codrii vechi de brazi şi câmpuri de mătase, ci pe tot mapamondul. Lumea vine la fotbal pentru că vrea spectacol şi fotbalul a reînceput să producă spectacol. În ciuda unor savantlâncuri preţioase gen „prefer o victorie urâtă cu 1-0” (Dan Petrescu), oamenii aşteaptă spectacol, pe lângă rezultate.

Asta simte şi îşi doreşte şi generaţia tânără de antrenori, gen Mutu, Rădoi, Dică, Croitoru, chiar şi Laszlo Balint (strivit, pe moment, de experienţa craioveană). Fără a neglija organizarea jocului defensiv şi tranziţiile aferente, ei văd la televizor că în alte părţi se joacă altceva, iar spectatorii, care devorează meciuri cu Barcelona, Bayern sau PSG spun din ce în ce mai rar că n-are sens să ne comparăm cu ei.

Poate că fenomenul reîntoarcerii la fotbal nu va fi chiar atât de liniar cum l-am dori, poate vom mai vedea multe scoruri albe, mult fotbal oferit cu pipeta, şi asta nu numai în Superliga noastră. Revenirea publicului pe arenele înverzite este, însă, un semnal care nu poate fi neglijat de tehnicieni şi jucători. Un fenomen care poate contribui şi el la relansarea atât de blestematului fotbal românesc.

PS: Subsemnatul îşi exprimă speranţa ca numirea în funcţia de selecţioner al naţionalei U20 să fie o trambulină şi pentru un tehnician ieşean din noul val. L-am numit, evident, pe Daniel Pancu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri