
Primăvara a adus în curțile, balcoanele, chiar casele românilor niște gândaci ciudați și plați, în formă de scut; aceste viețuitoare fac parte din ordinul Hemiptera, subordinul Heteroptera și familia Pentatomidae (ciudat nume de familie, se vede că nu-i de la noi, ca Popescu, Ionescu sau Avarvarei) și din categoria insectelor care put groaznic; oamenii le mai numesc „ploșnițe de câmp” ori „ploșnițe marmorate”. Jivinele se adună pe plasele de la geamuri, se strecoară și intră în case sau stau pe crengi și își dau drumul în creștetul trecătorilor; unii spun că prezența lor în orașe arată că recolta de pe ogoare nu o duce prea bine. Ca să ne mai luăm gândul de la alegerile de poimâine și de la scenariile horror care s-ar putea scrie dacă ar câștiga adversarii matematicilor, preferăm să arătăm cum s-au descurcat unii români în fața acestor vietăți:
* Sătenii din Machitori s-au bucurat mult de prezența gândacilor puturoși, deoarece astfel li s-a oferit ocazia să facă o schimbare în meniu: din cele două tone de ploșnițe culese de pe raza localității ei au obținut zece damigene mari, pline ochi cu rachiu! Bătrânii spun că, deși vietățile put a un fel de ulei pe bază de petrol amestecat cu zeamă de ciorapi de meșter, în alți ani au scos la căzănel produse care trăzneau și mai tare, dar asta nu-i deranjează, fiindcă sunt oricum răciți și au nasul înfundat. Ei regretă doar faptul că ploșnițele respective nu sunt dintre cele clasice, de casă, care miros a migdale și din care iese un rachiu cu aromă de whisky.
* Și primarul din Acarieni a fost bucuros de invazia puturoaselor, fiindcă tocmai se chinuia să găsească un brand turistic al localității; insectele au fost trecute pe blazonul așezării, iar în ultimele zile a organizat un inedit „Festival al Ploșnițelor”, în cadrul căruia au fost prezentate tradiționalele costume populare cu cusături în formă de ploșnițe la mâneci, dansul străvechi „Ploșnițăresele”, precum și vechile obiceiuri „ploșnițăritul” și „umblatu’ cu ploșnițitu’ pe la case”. Invitații din Capitală au fugit când au fost poftiți la masă „să guste câteva preparate tradiționale tematice”.
* Directorul școlii din Hămesiți a fost mulțumit de invazia ploșnițelor, deoarece acestea au mâncat păduchii copiilor din clasele mici. Sătenii din Puturoși spun că n-au fost deranjați de gângănii; se pare că gângăniile au fost deranjate de mirosul localnicilor și au fugit de acolo după un sfert de oră. La Nehaliți a fost o mare invazie de ploșnițe, care au ajuns acolo seara; coincidență ori ba, dar a doua zi cele trei bufete comunale ofereau semințe prăjite ieftine! Și la Pârdalnici au venit gândacii puturoși; sătenii au fost tare bucuroși că, în sfârșit, le-a crescut numărul de animale din curți și case.
Figurile de stil nu sunt chiar pe înțelesul tuturor
Am pomenit mai demult, prin vara trecută, despre un compatriot care nu înțelege figurile de stil și care, interpretând cam prea personal vechea vorbă „După Sfânta Marie poți să faci în ea de pălărie”, a spurcat pălăriile consătenilor, lăsate în cuierul din bufet. Din fericire pentru el și din nefericire pentru ceilalți, există și alți contribuabili care, tot așa, nu înțeleg figurile de stil, după cum urmează:
* Domnul Cecil Patimă, la sugestia soției sale, l-a tras de limbă pe vecinul Benone Gâlmă, de la etajul patru, până când limba acestuia s-a rupt de la mijloc; doamna nevastă voia să afle ce părere a avut soția lui Benone despre noua sa rochie verde cu fluturi, dacă nu-i face fundul prea mare.
* Domnișoara Petronela Bubă, la sfaturile mamei sale Varvara, l-a dus de nas pe junele Ilie Cârcă, pretendent; tânărul Cârcă se află și acum la spital, cu nasul cusut și pansat.
* Compatriotul Marcel Pupă a fost plecat în concediu la munte; după o incursiune în codru a fost surprins când vindea pielea ursului din pădure, fiind arestat pentru braconaj. Cu un an în urmă, același Marcel a fost amendat pentru că a vândut castraveți fără acte unui grădinar.
* Sute de locatari din cartierul Bugetari s-au înghesuit la geamuri să vadă cum vecinul lor, domnul Axinte Mormoloc, lăcătuș mecanic, o duce cu preșul pe soacra sa Anemona!
* Contabilul Gigel Riglă a fost surprins de colegii de corporație pe când îi turna în cap salată orientală confratelui Manole, după ce a aflat că trebuie să-l facă, la ședință, cu ou și cu oțet.
* De pe geamurile imobilelor în care se află sediile multor Direcții de Stat, Administrații Publice, Agenții Naționale etc. iese de nenumărați ani o aromă puternică de mentă proaspăt frecată! Ca să nu mai iasă, ieșiți voi la vot și gândiți matematic! Succes!
Publicitate și alte recomandări video