Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Polemică în lumea teatrului după moartea lui Ducu Darie. Andrei Şerban versus Oana Pellea

GALERIE
ducu
  • ducu
- +

Regizorul Andrei Şerban a protestat public, în cadrul unei dezbateri organizate în Festivalul Naţional de Teatru, faţă de marginalizarea creatorilor în timpul vieţii şi "sanctificarea" lor după moarte.

Afirmaţia lui "Nu mai aprindeţi lumânări în holul teatrului pentru Ducu Darie. Nu a fost un sfânt, ci un om ca noi", pe care a făcut-o în cadrul dezbaterii organizate miercuri, la Teatrul "Bulandra", pe tema dimensiunii politice în cele două spectacole "Richard al III-lea", a stârnit polemici în mediul teatral

"Atunci când am ajuns la Bucureşti, am vorbit cu Ducu Darie a fost foarte generos faţă de mine în toţi aceşti ani. Este teatrul în care am jucat cel mai mult. Îi sunt recunoscător în generozitatea lui şi vreau să spun, deşi nu este subiectul de astăzi, într-un protest public, de ce nu am vorbit despre el deloc până acum. Este un om pe care l-am cunoscut bine şi care, din păcate nu mai este printre noi, şi tot din păcate, deşi în timpul vieţii lui a fost în ultimii 10 ani marginalizat, nu a fost nici premiat al UNITER, acum, dintr-odată a devenit un sfânt şi un martir. După moarte, aşa devenim toţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Liviu Ciulei când a revenit în ţară, se simţea singur, izolat. Parcă îi trecuse timpul şi a murit în Germania, nu aici. Acum a devenit un mare sfânt, tot ceea ce spune Ciulei este extraordinar. Dar, atunci când îi avem în viaţă pe aceşti oameni, nu-i respectăm, nu-i folosim, îi marginalizăm. Valorile sunt marginalizate, mediocritatea este în centru. (...) Noi creăm un Richard. Monştri îi creăm noi. Sfinţii îi creăm tot noi (...). Să vezi chinurile şi suferinţa unui om este mult mai interesant decât să beatifici, să devii un sfânt, un magician. A fost un om ca noi toţi care s-a luptat să trăiască şi a avut slăbiciunile şi puterile lui. Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a spus Şerban pe scena Teatrului "Bulandra".

Actriţa Oana Pellea i-a dat replica regizorului pe Facebook: "Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a declarat regizorul Andrei Şerban despre Alexandru Darie. Îmi pare rău. Lumânările se aprind penru sufletele celor plecaţi, nu pentru sfinţi. Consider că oricine are dreptul să aprindă o lumină pentru sufletul unui om drag, oriunde. Chiar în holul teatrului, mai ales atunci când directorul teatrului devenise trup şi suflet cu teatrul. Lumânările se aprind în semn de iubire pentru cel plecat. Dumnezeu să te odihnească, Duculeană!”.

Andrei Şerban a venit cu precizări: “Am auzit că am fost iar înţeles greşit. Cum se întâmplă mereu, auzim ce vrem noi nu ce se spune. Pentru cei ce nu au fost prezenţi la conferinţa şi citesc doar relatările distorsionate, e poate util să precizez sensul şi motivaţia cuvintelor mele. Nu pe Ducu l-am atacat dimpotrivă, din respect pentru el, am condamnat trivialitatea şi fenomenul de isterie colectivă ce se naşte des la moartea artiştilor. Şi asta în ciuda indiferenţei cu care mulţi i-au tratat când erau în viaţă. Şi l-am dat ca exemplu şi pe Ciulei, care e primul mare director ce a dus Bulandra pe culmi. De ce Ciulei a revenit în teatrul lui după ‘89 ca să plece iar şi să moară în exil? Despre aprinderea lumânărilor, fiecare are dreptul să aprindă câte lumânări vrea, dar teatrul nu este nici mausoleu, nici criptă, nici capelă. Venind la teatru celebrăm bucuroşi contribuţia lui Ducu, iar lumânările le aprindem la biserică. Asta am spus şi ma întreb oare denaturarea spuselor mele vine din neînţelegere sau din rea voinţă?”.

Festivalul Naţional de Teatru a prezentat versiunile scenice ale celebrului text dramatic „Richard III” de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban, realizate alături de trupele teatrelor "Radnóti Miklós" din Budapesta şi "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti.

Dezbaterea, moderată de Marina Constantinescu, i-a avut ca invitaţi pe regizorul Andrei Şerban, Daniela Dima, alături de actori ai celor două trupe: Róbert Alföldi, Eliza Sodró, Adél Kováts, László Zsolt, Marius Manole, Rodica Lazăr, George Ivaşcu.

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară în Bucureşti până pe 27 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri