Polemică în lumea teatrului după moartea lui Ducu Darie. Andrei Şerban versus Oana Pellea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Polemică în lumea teatrului după moartea lui Ducu Darie. Andrei Şerban versus Oana Pellea

GALERIE
ducu
  • ducu
- +

Regizorul Andrei Şerban a protestat public, în cadrul unei dezbateri organizate în Festivalul Naţional de Teatru, faţă de marginalizarea creatorilor în timpul vieţii şi "sanctificarea" lor după moarte.

Afirmaţia lui "Nu mai aprindeţi lumânări în holul teatrului pentru Ducu Darie. Nu a fost un sfânt, ci un om ca noi", pe care a făcut-o în cadrul dezbaterii organizate miercuri, la Teatrul "Bulandra", pe tema dimensiunii politice în cele două spectacole "Richard al III-lea", a stârnit polemici în mediul teatral

"Atunci când am ajuns la Bucureşti, am vorbit cu Ducu Darie a fost foarte generos faţă de mine în toţi aceşti ani. Este teatrul în care am jucat cel mai mult. Îi sunt recunoscător în generozitatea lui şi vreau să spun, deşi nu este subiectul de astăzi, într-un protest public, de ce nu am vorbit despre el deloc până acum. Este un om pe care l-am cunoscut bine şi care, din păcate nu mai este printre noi, şi tot din păcate, deşi în timpul vieţii lui a fost în ultimii 10 ani marginalizat, nu a fost nici premiat al UNITER, acum, dintr-odată a devenit un sfânt şi un martir. După moarte, aşa devenim toţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Liviu Ciulei când a revenit în ţară, se simţea singur, izolat. Parcă îi trecuse timpul şi a murit în Germania, nu aici. Acum a devenit un mare sfânt, tot ceea ce spune Ciulei este extraordinar. Dar, atunci când îi avem în viaţă pe aceşti oameni, nu-i respectăm, nu-i folosim, îi marginalizăm. Valorile sunt marginalizate, mediocritatea este în centru. (...) Noi creăm un Richard. Monştri îi creăm noi. Sfinţii îi creăm tot noi (...). Să vezi chinurile şi suferinţa unui om este mult mai interesant decât să beatifici, să devii un sfânt, un magician. A fost un om ca noi toţi care s-a luptat să trăiască şi a avut slăbiciunile şi puterile lui. Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a spus Şerban pe scena Teatrului "Bulandra".

Actriţa Oana Pellea i-a dat replica regizorului pe Facebook: "Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a declarat regizorul Andrei Şerban despre Alexandru Darie. Îmi pare rău. Lumânările se aprind penru sufletele celor plecaţi, nu pentru sfinţi. Consider că oricine are dreptul să aprindă o lumină pentru sufletul unui om drag, oriunde. Chiar în holul teatrului, mai ales atunci când directorul teatrului devenise trup şi suflet cu teatrul. Lumânările se aprind în semn de iubire pentru cel plecat. Dumnezeu să te odihnească, Duculeană!”.

Andrei Şerban a venit cu precizări: “Am auzit că am fost iar înţeles greşit. Cum se întâmplă mereu, auzim ce vrem noi nu ce se spune. Pentru cei ce nu au fost prezenţi la conferinţa şi citesc doar relatările distorsionate, e poate util să precizez sensul şi motivaţia cuvintelor mele. Nu pe Ducu l-am atacat dimpotrivă, din respect pentru el, am condamnat trivialitatea şi fenomenul de isterie colectivă ce se naşte des la moartea artiştilor. Şi asta în ciuda indiferenţei cu care mulţi i-au tratat când erau în viaţă. Şi l-am dat ca exemplu şi pe Ciulei, care e primul mare director ce a dus Bulandra pe culmi. De ce Ciulei a revenit în teatrul lui după ‘89 ca să plece iar şi să moară în exil? Despre aprinderea lumânărilor, fiecare are dreptul să aprindă câte lumânări vrea, dar teatrul nu este nici mausoleu, nici criptă, nici capelă. Venind la teatru celebrăm bucuroşi contribuţia lui Ducu, iar lumânările le aprindem la biserică. Asta am spus şi ma întreb oare denaturarea spuselor mele vine din neînţelegere sau din rea voinţă?”.

Festivalul Naţional de Teatru a prezentat versiunile scenice ale celebrului text dramatic „Richard III” de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban, realizate alături de trupele teatrelor "Radnóti Miklós" din Budapesta şi "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti.

Dezbaterea, moderată de Marina Constantinescu, i-a avut ca invitaţi pe regizorul Andrei Şerban, Daniela Dima, alături de actori ai celor două trupe: Róbert Alföldi, Eliza Sodró, Adél Kováts, László Zsolt, Marius Manole, Rodica Lazăr, George Ivaşcu.

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară în Bucureşti până pe 27 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.