Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Poli II: primii paşi, primele scandaluri

GALERIE
antrenori-poli-iasi-2
  • antrenori-poli-iasi-2
- +

 

Nici bine nu a fost lansată la apă şi echipa secundă a Politehnicii a stârnit deja controverse serioase. “Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu mai mulţi oameni implicaţi în activitatea fotbalistică, din Iaşi şi nu numai, şi a tras următoarele concluzii legate de avantajele şi dezavantajele înfiinţării echipei care va debuta în august deşi acum nu are lot de jucători.

1 Spiritul local. Este principalul atu al echipei secunde,. Nu trebuie uitat că Poli a ajuns să aibă mai mulţi străini decât români în lot şi nu va mai rămâne cu niciun ieşean get-beget dacă Mihalache se va retrage la vară. Apariţia în vestiar a unor fotbalişti cu un grad mai ridicat de ataşament faţă de oraş şi echipă ar putea fi astfel un avantaj. Firesc, doar dacă valorile amintite mai sunt cultivate în rândul generaţiilor actuale. Nu în ultimul rând şi gradul de atragere al publicului faţă de o formaţie care conţine cunoştinţe, vecini, rude chiar, poate fi mai ridicat.Un alt atu posibil, al gratuităţii jucătorilor din curtea proprie, nu prea mai stă în picioare de vreme ce Poli, la fel ca multe echipe din prima ligă, a adus în ultima perioadă doar fotbalişti pe care nu s-au plătit sume de transfer.

2 Stafful – prilej de discordie. Aşa cum era de aşteptat, numirea staffului tehnic a stârnit controverse aprinse într-o lume a fotbalului juvenil ieşean plină de mâncătorii.Pe de o parte există cei care susţin numirea lui Andrei Marian, tehnician care a lansat cele mai bune produse ieşene din ultimii ani, Creţu şi Panţîru şi a condus echipele sale spre un titlu naţional la copii şi un argint obţinut la juniori B. În plus, prin numirea lui Marian se speră oprirea exodului de jucători de la LPS spre alte cluburi şi redirecţionarea acestora spre Politehnica. Nu în ultimul rând, se spune că rezultatele submediocre obţinute la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii, numit pompos Academie, în ciuda peisajului, nu a propulsat serios un alt nume.

De cealaltă parte, a contestatarilor, argumentele sunt legate de faptul că Marian nu are nici măcar licenţă UEFA A, aşa cum au câţiva antrenori de la Poli, de orgoliul exacerbat etalat de acesta până acum în duelurile contra Politehnicii,sau de tăierea aripilor tehnicienilor din curtea proprie, care nu vor mai avea nicio tragere de inimă dacă nici măcar la “satelit” nu sunt promovaţi. Nu în ultimul rând, controverse sunt legate şi de creşterea personalului implicat în sectorul juvenil, şi aşa supradimensionat, încă de la vârf, Academia având doi conducători! Implicit, va apărea o creştere a bugetului unui club care trece printr-o perioadă vitregă din punct de vedere financiar.

De altfel, schema de personal a Politehnicii II a stârnit multe ironii, la fel ca videoclipul de prezentare a antrenorilor, care se adaugă pe lista unor inţiative de promovare cu gust îndoielnic, care le completează pe cele cu erori gramaticale. De pomină este italienizarea denumirii echipei care va juca în comumele ieşene, “Primavera”, ori titulatura “administrator-delegat”, folosită extrem de rar în România, la Liga I, atribuită lui Anton Heleşteanu.

3. Situaţia economică. Înfiinţarea Politehnicii II poate atârna greu din punct de vedere financiar. Mai multe cluburi cu potenţă din fotbalul românesc au renunţat în timp la ideea de a avea “sateliţi” din cauza cheltuielilor mari, un buget pentru Liga a III-a fiind chiar şi de 300 000 de euro anual! Astfel, investiţia într-o astfel de echipă nu poate fi amortizată decât dacă se vor vinde jucători pe sume frumuşele. Tocmai de aceea, multe dintre formaţiile din elită au apelat la alte metode. Au desfiinţat echipa secundă şi au aplicat altă politică pentru jucătorii tineri: jocuri în Liga Elitelor la juniori, unde sunt echipe şi terenuri bune şi, la finalul junioratului, împrumutul celor talentaţi la formaţii din eşalonul trei sau chiar doi, unde “regulile under” sunt mult mai aspre decât la Liga I. Logic, în Liga a II-a sau a III-a jucătorii cresc mai bine decât la Liga a IV-a, unde va juca Poli II şi unde posibilitatea de progres este îndoielnică, ţinând cont de calitatea adversarilor şi a terenurilor. În plus, prin împrumuturi, clubul-mamă nu cheltuieşte nimic cu jucătorii la final de juniorat. Iar monitorizarea acestora poate genera şi descoperirea altor tineri din eşaloanele inferioare, care pot fi achiziţionaţi la preţuri modice.

Concluzii. Poli II este un pas care dă bine la public, oferă o şansă importantă produselor locale, însă trebuie gestionat cu maximă eficienţă pentru ca existenţa echipei să fie justificată, atât din punct de vedere al produselor livrate echipei mari, dar mai ales economic.

foto www.politehnicaiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri