Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poliartrita reumatoidă: dacă durerile dispar, nu înseamnă că boala s-a vindecat

GALERIE
poliartrita reumatoida
  • poliartrita reumatoida
- +

Atenţie: odată început, tratamentul nu trebuie întrerupt chiar dacă durerile se estompează sau dispar. Stoparea tratamentului permite bolii să avanseze şi se distruge osul şi cartilagiul, iar articulaţiile mici nu mai sunt funcţionale.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie, Spitalul de Recuperare Iaşi: „Poliartrita reumatoidă este caracterizată prin afectarea mai multor articulaţii (de unde şi numele de poliatrită) , în special articulaţiile mici ale mâinii (n.r. - la nivelul degetelor). În poliartrită dacă tratamentul nu este început la timp, degetele se deformează semnificativ. În ploiartrită durerea apare la toate articulaţiile mici şi este însoţită de redoare matinală (n.r. - senzaţia de înţepenire a degetelor) mai lungă de 30 de minute. Poliartrita reumatoidă este însă o boală autoimună: apare o reactivare anormală a sistemului imun al organismului care nu mai recunoaşte ca proprii anumite structure - în cauză articulaţiile mici. Împotriva lor - sistemul imun direcţionează celule care să le distrugă. La apariţia primelor simptome este indicat să ne adresăm imediat reumatologului. Pentru diagnostic acesta poate recomanda o baterie de teste, atâtinflamatorii,cât şI imunologice. Testele inflamatoriii inlud un VSH, Proteina C reactivă dar şi o hemoleucogramă. Dintre testele imunologice se recomandă anticorpii anti-CCP şi factorul reumatoid care pun cu siguranţă diagnosticul de poliartrită reumatoidă.

Terapia biologică se recomandă în forme severe de poliartrită reumatoidă

Imediat ce s-a pus diagnosticul, trebuie aplicat tratamentul. Este foarte important ca tratamentul să-şi înceapă efectul înaintea apariţiei degradărilor articulare. Tot ce vedem la poliartrită - subluxaţii, deformări ale degetelor - sunt din cauza distrucţiei osului şi cartilagiului. Fără tratament se distruge osul şi cartilagiul şi atunci acea articulaţie nu mai este funcţională. Dacă se începe tratamentul medicamentos la timp, se poate stopa evoluţia bolii. Există două variante de tratament. Prima, include administrarea de medicamente care fac parte din grupa imunosupresoarelor. Ele stopează acel răspuns imun al organismului foarte exagerat. Şi cam în câteva luni de zile poliartrita se linişteşte. Dacă după şase luni de administrare acest tratament nu are efect, există cea de-a doua variantă: terapia biologică cu anticorpi care blochează produşii eliminaţi de celulele immune, anticorpi ce duc la distrucţiile articulare. Terapia biologică se recomandă în forme severe de poliartrită reumatoidă care nu răspund la terapia imunosupresoare.

Dacă pacientul renunţă la tratament pentru că se simte mai bine, boala va reveni

Poliartrita reumatoidă este o boală controlabilă. Dar pentru aceasta trebuie să se pună la timp un diagnostic şi să se urmeze corect, fără întrerupere tratamentul recomandat de medic. Cei mai mulţi dintre pacienţi urmează tratament cu imunosupresoare. Atenţie, însă: nu trebuie să renunţe la medicaţie dacă durerile dispar. Asta nu înseamnă că boala s-a vindecat. Dacă evoluţia ei stopează, se poate ajusta doza de medicamente sau se poate renunţa la unul dintre meciamentele prescrise în schemă la începerea tratamentului. Dar, dacă bolanvul se opreşte din a urma tratamentul medicamentos pentru că se simte mai bine, boala va reveni.

Evoluţia pacientului sub tratament trebuie să fie atent monitorizată

Teama de efectele adverse ale imunosupresoarelor este frecvent întâlnită la pacienţii cu poliartrită reumatoidă. Este adevărat, tratamentul poliartritei este complex, iar unele medicamente pot avea efecte adverse importante, însă situaţia nu poate fi mai gravă decât dacă boala nu este tratată. Cel mai bine pentru evoluţia pacientului şi pentru ameliorarea simptomelor este ca tratamentul să fie administrat de îndată ce este stabilit diagnosticul de certitudine. Cu cât se aşteaptă mai mult, cu atât procesul inflamator evoluează îi este mult mai greu de domolit şi în final de stăpânit. Evoluţia pacientului sub tratament este atent monitorizată în permanentţă pentru a se detecta eventualele reacţii adverse din timp. Alături de supravecgherea clinică - discuţiile cu pacientul şi depistarea simptomelor ce pot semnala efecte adverse - trebuie efectuată şi o evaluare biologică. Periodic se fac analize pentru monitorizarea funcţiilor ficatului şi rinichilor. Iar, dacă apar efecte adverse importante - aceste funcţii nu sunt în parametri normali - se poate modifica/adapta tratamentul. Subliniez: fără tratament, articulaţiile mici se pot distruge complet. Tratamentul însă stopează sau reduce ritmul evoluţiei bolii astfel încât pacienţii pot duce o viaţă normală. Scopul tratamentului este remisiunea poliartritei reumatoide. Asta înseamnă să nu ai nici o durere articulară şi analizele inflamaţiei să fie în parametri normali. De aceea, se recomandă ca VSH-ul, Proteina C reactivă şi hemoleucograma să fie efectuate periodic. După ce se începe tratamentul medicamentos aceste analize se efectuează din nou la trei luni, la şase luni şi la un an. Apoi, dacă boala stopează, testele de inflamaţie se fac doar de două ori pe an. Timp în care pacientul continuă tratamentul medicamentos aşa cum a fost prescris de medic“.

Trebuie evitate excesele

Regimul de viaţă pentru un pacient cu poliartrită este unul normal, dar care elimină excesele de efort, frig, umezeală. Şi, bineânţeles, infecţiile şi răcelile trebuie tratate corect. Kinetoterapia şi laseroterapia pot ajuta. Ele menţin mobilitatea articulară, tonusul muscular. Dar, trebuie practicate la recomandarea medicului specialist.

Fără fumat

Prima interdicţie este fumatul. Cei care suferă de poliartrită reumatoidă trebuie să renunţe total la ţigări. Cele mai multe sudii arată că poliartrita reumatoidă este mai agresivă şi mai puţin responsivă la tratament în cazul fumătorilor. De asemenea, consumul de alcool este interzis. În plus, nu este indicată efectuarea concediului în staţiuni, mai ales cele de pe maul mării. Marea poate acutiza fenomenele şi simptomele bolii. La munte se poate merge, dar doar pentru odihnă, nu pentru excursii, drumeţii etc. Vestea bună e că se poate bea cafea. Într-adevăr, limitat: doar una pe zi, după micul dejun.

Cauze

- Factorul genetic. Familial se transmite o genă care predispune la apariţia bolii, la reactivarea sistemului imun şi distrugerea articulaţiilor mici. Dar, atenţie: chiar dacă nu aveţi rude de gradul cu poliartrită reumatoidă, asta nu înseamnă că nu veţi face boala. La fel importanţi în apariţia poliartritei sunt şi factorii de mediu.

- Cel mai important factor de mediu „vinovat“ de apariţia bolii, îl reprezintă infecţiile netratate sau tratate incorect. Şi, trebuie luate în calcul toate tipurile de infecţii: respiratorii, orale, genitale netratate sau tratate incorect ca timp, ca medicamentaţie etc. Poliartrita este o boală a sistemului imun dereglat. O infecţie microbiană tratată incorect dereglează sistemul imun, iar organismul are un hiper-răspuns. nu mai recunoaşte ca proprii anumite structuri - în cauză articulaţiile mici. Împotriva lor sistemul imun direcţionează celule care să le distrugă. Atenţie: infecţiile respiratorii - banalele răceli - duse pe picioare, fără control şi tratament medical pot fi un factor declanşator al bolii.

- Alţi factori de mediu implicaţi în instalarea bolii sunt expunerea prelungită la frig, umezeală.

La ce vârstă apare boala

Poliartrita reumatoidă are trei vârste de debut: unul este între 20-30 de ani, celălalt în jurul menopauzei - 45-50 de ani şi mai poate debuta în jurul vârstei de 60 de ani - atunci vorbim poliartrita senilă. Practic toată viaţa există riscul apariţiei acestei boli extrem de frecvente şi din nefericire foarte invalidantă. Statisticile arată că în doi ani de zile de la debut spre 75% dintre cei afectaţi de boală îşi pierd locul de muncă. Ceea ce înseamnă că boala este foarte agresivă, fără tratamentul corespunzător putând duce la degradare fizică importantă care impune pensionarea. Acest lucru poate fi evitat dacă boala este depistată şi tratată la timp - când apar primele dureri şi senzaţii de „înţepenire“, la nivelul articulaţiilor mici, în special la degetele mâinii.

Durerea: primul simptom al poliartritei

Aceasta apare la articulaţiile mici - degetele de la mâini sau de la picioare. Caracterul specific al poliartritei este însă redoarea matinală: boala „înţepeneşte“ articulaţiile mici, mai ales dimineaţa la trezire. Bolnavul se trezeşte cu mâinile şi degetele înţepenite cu imposibilitatea de a-şi face activitatea obişnuită. Şi ăsta este un semn de mare alarmă. În poliartrită, durerea de la nivelul articulaţiilor mici se accentuează noaptea, te trezeşte din somn, iar apoi spre dimineaţă apare „redoarea matinală“ care uneori este de durată şi foarte intensă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri