Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Polipii nazali necesită, adesea, tratament chirurgical

GALERIE
Dr Martu Cristian
  • Dr Martu Cristian
- +

Corina Toader, Focșani: ”De două luni, soțul meu are nasul înfundat, strănută, îi lăcrimează ochii, uneori nu distinge mirosurile și se plânge frecvent de dureri de cap. Noi am crezut că este vorba de o răceală mai serioasă, dar, deși a luat medicamente recomandate de medicul de familie nu i-a trecut cu nimic. Acesta spune că ar putea fi vorba despre polipi nazali și că ar trebui să meargă la un ORL-ist. Nu înțelegem ce a putut provoca aceste probleme dar cert este că nu se poate odihni, și nu se observă nicio ameliorare”.

Conf. Dr. Cristian Mârțu, medic primar în Clinica ORL, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”În primul rând trebuie să avem certitudinea că este vorba despre polipoză nazala. Acest lucru presupune ca soțul dvs să fie investigat într-o clinică ORL. 

Polipii nazali sunt formațiuni tumorale benigne care se formează ca urmare a unor afecțiuni inflamatorii ce debutează și se manifestă la nivelul cavității nazale sau a sinusurilor.

Aceștia sunt formaţiuni semitransparente, translucide, cu o consistență moale, de culoare albă sau roz, care iau naștere din mucoasa nazală sau a sinusurilor paranazale, având ca punct de plecare țesutul conjunctiv.

La adulții cu vârsta de peste 20 de ani, afecţiunea are o incidență de 1-4%, fiind mai frecventă la pacienții de peste 40 de ani, cu precădere bărbați. Polipii nazali apar rar la copiii cu vârsta sub 10 ani. Mult mai frecvent, copiii care nu pot respira pe nas prezintă vegetațiile adenoide (frecvent numite polipi de către părinți) a căror inflamație determină adenoidita cronică. Acestea se formează prin hipertrofia amigdalei Luschka, localizată în nazofaringe (în spatele nasului), involuează spre adolescență și nu trebuie confundată cu polipoza nazală a adultului.

Cauza apariției polipozei nazale este necunoscută. Totuşi, dezvoltarea formaţiunilor a fost asociată frecvent cu un proces inflamator cronic, predispoziția genetică, teren alergic.

Printre principalii factori de risc ai apariției polipilor nazali sunt mai multe afecțiuni asociate frecvent, precum: astmul bronșic (întâlnit la 15% dintre pacienții cu polipoză), fibroza chistică (mucoviscidoză), rinita alergică, sinuzita alergo-fungică (în 85% dintre cazuri este asociată cu polipi), dischinezia ciliară primară (sindrom Kartagener), sindromul Widal (intoleranță la aspirină, sinuzită, astm bronșic), intoleranță la alcool, sindromul Churg-Strauss (astm sever, leziuni tegumentare, eozinofilie), sindromul Young, rinitele non-alergice cu eozinofilie (NARES).

De cele mai multe ori, simptomele polipilor nazali sunt confundate cu o răceală pe termen lung. Printre principalele semne sunt: nas înfundat (acest simptom se agravează progresiv și poate afecta una sau ambele fose nazale); scăderea mirosului (hiposmie - în stadiul inițial al bolii, mergând până la dispariția mirosului - anosmie - în stadiile avansate); rinofonia închisă (vocea nazonată); sforăitul; oprirea respirației în somn (apnee); secreția nazală (inițial este apoasă și devine treptat mucopurulentă); strănut; prurit nazal; lăcrimare; cefalee.

Dacă apar asemenea simptome la copii, cel mai probabil sunt determinate de adenoidita cronică. În acest caz apar și alte simptome, pe lângă cele enumerate mai sus precum cearcăne (copilul este neodihnit după 8-9 ore de somn); stă mereu cu gura deschisă; probleme de auz (copilul simte nevoia să dea televizorul tare); probleme de concentrare; tulburări de comportament (copilul este irasibil, nervos); dureri de cap.

De cele mai multe ori diagnosticul clinic de polipoză nazală poate fi pus în urma unui consult obișnuit, prin rinoscopie anterioară și posterioară. La acestea se pot adăuga examenul endoscopic, foarte util în stadiile incipiente, când polipii sunt de mici dimensiuni dar și investigațiile imagistice - CT sau RMN - care permit un diagnostic precis, detaliat tridimensional, al polipozei nazale, cât și al complicațiilor ei, în cazul extensiei bolii în sinusurile paranazale și spre orbita sau baza craniului.

În stabilirea unui diagnostic de certitudine și a conduitei terapeutice ulterioare este foarte importantă și examinarea histopatologică și, uneori, imunohistichimică a prelevatelor bioptice.

Tratamentul polipozei nazale este unul complex și constă în tratament medical - corticoterapie locală și sistemică, antibioterapie, antihistaminice, crenoterapie (administrarea de ape bicarbonatate) - în stadiile inițiale ale bolii; la care se asociază tratamentul chirurgical în stadiile avansate sau complicate.

Tratamentul chirurgical are ca scop îndepărtarea formațiunilor polipoide și redeschiderea canalelor de drenaj ale sinusurilor. În ciuda tratamentului medical și al operației pentru polipii nazali, riscul de recidivă și de complicații nu trebuie ignorate.

Polipoza nazală este o afecțiune cronică asociată cu o scădere semnificativă a calității vieții din cauza obstrucției nazale cronice, a lipsei de miros, a durerilor de cap, a sforăitului și opririi respirației în somn și a secreției nazale care se scurge frecvent în gât.

Sinuzita cronică polipoasă reprezintă principala complicație a polipilor inflamați, care apare prin extensia formațiunilor polipoide în sinusurile paranazale și blocarea orificiilor de ventilație a sinusurilor. În unele cazuri, polipoza poate afecta scheletul craniofacial prin extensia polipilor la exteriorul piramidei nazale, spre craniu sau orbită.

Având în vedere faptul că polipoza nazală se asociază frecvent cu rinita alergică, măsura cea mai eficientă pentru prevenire constă în evitarea alergenilor prin controlul mediului, de exemplu, ștergerea frecventă a prafului; utilizarea de perne, saltele și pături antialergice; menținerea umidității sub 50%; evitarea contactului cu animale (pisici, câini, papagali), întreruperea fumatului etc.

Conștientizarea pacienților privind cronicitatea bolii este importantă pentru a-i avertiza asupra naturii recidivante a polipozei”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri