Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Polipii uterini și infertilitatea feminină (P)

GALERIE
ziarul-de-iasi_11
  • ziarul-de-iasi_11
- +

Polipii uterini sunt excrescențe moi care se dezvoltă la nivelul uterului, din endometru. Din acest motiv, se mai numesc polipi endometriali. În cazul polipilor de col uterin, cauza apariției este creșterea exagerată a mucoasei canalului cervical.

Pot fi unici sau multipli, au dimensiuni variabile și sunt o cauză frecventă a infertilității feminine.

Care sunt factorii de risc?

Polipii uterini pot apărea la orice femeie, dar există și o serie de factori de risc:

  • vârsta (în general, dar nu exclusiv, 40-50 de ani);
  • obezitatea;
  • hipertensiunea arterială;
  • anumite tipuri de tratamente medicamentoase.

Care sunt simptomele?

În general, polipii uterini sunt asimptomatici. Foarte rar, aceștia pot determina simptome:

  • dureri în timpul actului sexual;
  • lipsa apariției un sarcini;
  • secreții mucoase sau însoțite de puroi;
  • sângerări vaginale – după actul sexual, după instalarea menopauzei, între menstruații.

Polipii uterini: diagnostic

După anamneză, pentru diagnostic, medicul ginecolog poate indica mai multe tipuri de investigații:

  • ecografia transvaginală;
  • histerosonografie, utilă în evaluarea cavității uterine;
  • histeroscopia diagnostică.

În cazul confirmării existenței polipilor și a extirpării acestora, medicul va preleva o porțiune mică de țesut uterin, pentru analiza anatomo-patologică. Cea mai mare parte a polipilor sunt benigni, sub 2% fiind de natură cancerigenă.

Polipii uterini: tratament

Tratamentul va fi recomandat în funcție de mai mulți factori:

  • vârsta femeii;
  • cauzele polipilor;
  • starea generală de sănătate;
  • raportul anatomo-patologic.

Polipii mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de către medicul ginecolog. De multe ori, aceștia pot dispărea de la sine. Dacă sunt suspiciuni de malignitate sau dacă se dorește obținerea unei sarcini, comportamentul terapeutic va fi diferit.

Tratamentul poate fi și medicamentos. Scopul instituirii acestui tip de tratament este micșorarea polipilor și ameliorarea simptomelor.

Histeroscopia presupune eliminarea polipilor pe cale chirurgicală, minim-invazivă. Se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau FIV cresc după histeroscopie. Mai mult, înainte de orice procedură FIV se recomandă îndepărtarea polipilor uterini. În caz contrar, crește riscul de avort spontan.

Important de reținut este și faptul că polipii pot reapărea. Din acest motiv, consultul periodic este foarte important.

Există și tot felul de metode populare de „tratament”, care nu sunt atestate științific, nu sunt recomandate și care pot avea consecințe negative asupra stării de sănătate.

Având în vedere complicațiile care pot apărea și impactul negativ asupra fertilității femeii, diagnosticarea și tratamentul condus de medicul ginecolog sunt premisele unei vieți sănătoase și a  sporii șanselor de sarcină. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri