anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Polipii uterini și infertilitatea feminină (P)

GALERIE
ziarul-de-iasi_11
 • ziarul-de-iasi_11
- +

Polipii uterini sunt excrescențe moi care se dezvoltă la nivelul uterului, din endometru. Din acest motiv, se mai numesc polipi endometriali. În cazul polipilor de col uterin, cauza apariției este creșterea exagerată a mucoasei canalului cervical.

Pot fi unici sau multipli, au dimensiuni variabile și sunt o cauză frecventă a infertilității feminine.

Care sunt factorii de risc?

Polipii uterini pot apărea la orice femeie, dar există și o serie de factori de risc:

 • vârsta (în general, dar nu exclusiv, 40-50 de ani);
 • obezitatea;
 • hipertensiunea arterială;
 • anumite tipuri de tratamente medicamentoase.

Care sunt simptomele?

În general, polipii uterini sunt asimptomatici. Foarte rar, aceștia pot determina simptome:

 • dureri în timpul actului sexual;
 • lipsa apariției un sarcini;
 • secreții mucoase sau însoțite de puroi;
 • sângerări vaginale – după actul sexual, după instalarea menopauzei, între menstruații.

Polipii uterini: diagnostic

După anamneză, pentru diagnostic, medicul ginecolog poate indica mai multe tipuri de investigații:

 • ecografia transvaginală;
 • histerosonografie, utilă în evaluarea cavității uterine;
 • histeroscopia diagnostică.

În cazul confirmării existenței polipilor și a extirpării acestora, medicul va preleva o porțiune mică de țesut uterin, pentru analiza anatomo-patologică. Cea mai mare parte a polipilor sunt benigni, sub 2% fiind de natură cancerigenă.

Polipii uterini: tratament

Tratamentul va fi recomandat în funcție de mai mulți factori:

 • vârsta femeii;
 • cauzele polipilor;
 • starea generală de sănătate;
 • raportul anatomo-patologic.

Polipii mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de către medicul ginecolog. De multe ori, aceștia pot dispărea de la sine. Dacă sunt suspiciuni de malignitate sau dacă se dorește obținerea unei sarcini, comportamentul terapeutic va fi diferit.

Tratamentul poate fi și medicamentos. Scopul instituirii acestui tip de tratament este micșorarea polipilor și ameliorarea simptomelor.

Histeroscopia presupune eliminarea polipilor pe cale chirurgicală, minim-invazivă. Se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau FIV cresc după histeroscopie. Mai mult, înainte de orice procedură FIV se recomandă îndepărtarea polipilor uterini. În caz contrar, crește riscul de avort spontan.

Important de reținut este și faptul că polipii pot reapărea. Din acest motiv, consultul periodic este foarte important.

Există și tot felul de metode populare de „tratament”, care nu sunt atestate științific, nu sunt recomandate și care pot avea consecințe negative asupra stării de sănătate.

Având în vedere complicațiile care pot apărea și impactul negativ asupra fertilității femeii, diagnosticarea și tratamentul condus de medicul ginecolog sunt premisele unei vieți sănătoase și a  sporii șanselor de sarcină. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.