Polirom: Emil Brumaru, Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viaţă… Opera postumă

sâmbătă, 21 martie 2020, 02:53
2 MIN
 Polirom: Emil Brumaru, Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viaţă… Opera postumă

Veţi găsi aici unele dintre cele mai frumoase poeme ale lui Emil Brumaru! Nu exagerez, e un Brumaru la cel mai înalt nivel, conştient de ce poate, jucându-se cu temele propriei poezii, dar păstrându-şi candoarea. 

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a volumului Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viaţă… Opera postumă, de Emil Brumaru, ediţie îngrijită şi prefaţă de criticul literar Bogdan Creţu, din care redăm un fragment: „Pe vremea cînd era medic în Dolhasca, contemplînd forma palpabilă a luminii şi cartografiind raiul, Emil Brumaru îşi pansa singurătatea şi mai ales îşi vindeca pauzele de scris, cînd poezia nu se mai aşeza de la sine pe hîrtie, compunînd splendide epistole. Apoi, după Ruina unui samovar (1983) au fost 15 ani fără nici o carte publicată. Ştiindu-i ritmul, a fost, probabil, o etapă neagră, depresivă. Oricît de prolific ar părea (şi chiar este !), nu e deloc un poet scutit de crize de inspiraţie (e tema principală a corespondenţei sale). După volumul care a spart blocajul, Dintr-o scorbură de morcov (1998), a venit însă un extraordinar interval prelungit de creaţie. Ultimele decenii i-au fost pline de poezie. Seria de Opere de la Polirom stă mărturie, titlurile cărţilor originale s-au înnodat fericit. În plus, volumul al cincilea de Opere (2015) cuprindea poeme inedite cît pentru trei-patru cărţi de sine stătătoare. Era primul semn că debitul său nu mai încăpea în obişnuitele plachete ; în timp ce de ani buni cărţile de poezie se tot subţiază, ale lui Emil Brumaru deveneau tot mai opulente. Rolul scrisorilor din Dolhasca fusese luat chiar de poezie. Autorul ajunsese la un nivel de profesionist al poeziei, aşa acum visa în tinereţe : scrisul zilnic împins pînă la reflex, devenit rutină, mutat la nivel organic. După aceea, poetul a folosit contul de facebook ca pe un atelier. Acolo posta aproape zilnic texte calde, asupra cărora revenea ulterior. Aşa se face că în ultimii trei ani de viaţă, după Amintiri din rai (2016), a scris enorm, sute şi sute de poeme. Cine va pune una lîngă alta cărţile sale va putea constata că Emil Brumaru este unul dintre cei mai fecunzi poeţi români, alături de Tudor Arghezi. După cum se va putea constata parcurgînd aceste volume care adună opera postumă, nu şi-a pierdut tonusul pînă la final.“
Editura Polirom pregăteşte şi volumul Opere VII. La ruinurile galanteriei. Opera postumă, de asemenea îngrijit de Bogdan Creţu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii