Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Politehnica Iaşi, încotro?

GALERIE
poli-2021
  • poli-2021
- +

 

Situaţia clubului de fotbal ieşean este neclară cu trei zile înainte de startul campionatului

Politehnica Iaşi va debuta sâmbătă în ediţia 2021-2022 a Ligii a II-a de fotbal. Cu trei zile înainte de startul sezonului, „Ziarul de Iaşi”încearcă să facă o analiză a situaţiei existente în Copou, structurată pe câteva capitole esenţiale, şi să explice de ce până şi antrenorul Costel Enache a spus că este confuz şi că nu ştie încotro o va lua echipa.

1. Situaţia financiară

Politehnica Iaşi se află într-o situaţie paradoxală, cu bani (foarte) mulţi aprobaţi de Consiliul Local Iaşi, dar cu foarte puţini în cont! Asta pentru că deşi încă de acum aproape două luni, pe 7 iunie, CL Iaşi a votat alocarea sumei de 6 744 406 lei clubului de fotbal, Poli, cu toate că e condusă de un consilier local, a reuşit să absoarbă până acum doar circa 1,4 milioane lei. Zilele acestea sunt aşteptaţi circa 3,3 milioane lei, iar apoi încă două milioane. Suma, consistentă dacă luăm în calcul fie şi faptul că anul trecut, când era în Liga I, Poli a primit circa 0,9 milioane euro de la municipalitate, nu este însă de ajuns, dacă luăm în calcul că actualii capi din Copou au spus că fostul Consiliu Director a predat clubul cu o gaură de peste 9 milioane de lei! E drept, nici actuala structură de conducere nu a făcut, până acum, paşi apăsaţi pentru reducerea costurilor salariale care, de pildă, în unele cazuri, la birouri şi Centrul de Copii şi Juniori, sunt comparabile sau chiar mai mari decât cele întâlnite la cluburi din cupele europene.

Şi la nivelul lotului de jucători, în ciuda reducerilor globale, fireşti faţă de anul trecut, sunt salarii mai mari decât destule existente la Liga I. Stan, de pildă, care nu e nici marcator, nici creator, nici stâlp al apărării, şi nici nu a mai jucat de mult, primeşte 3 500 de euro net plus chirie, iar în lot mai sunt şi alţi fotbalişti cu 3 000 de euro lunar, cifră prezentă şi la unele cluburi din elită. Iar Politehnica are obiectiv menţinerea în eşalonul doi. Trăgând linie, reforma promisă trebuie să fie implementată rapid dacă se doreşte ca până vara viitoare Poli să fie echilibrată financiar, aşa cum s-a anunţat.

 

2. Managementul clubului

 

Şansa Politehnicii în condiţiile decredibilizării totale a clubului ca urmare a repetatelor întârzieri de plată şi a lipsei de sonoritate a noilor conducători se numeşte managerul de la Sepsi, Cornel Şfaiţer, care, având afinitate faţă de Iaşi, a făcut lobby pentru deblocarea mai multor situaţii dificile.O altă problemă a actualilor conducători este legată de aceea că vor prelua o parte din mult contestatele obiceiuri ale predecesorilor lor, şi anume salarizarea unei părţi a “patronatului”, aspect care-i va vulnerabiliza. Referitor la banca tehnică, în ciuda lipsei de rezultate de la ultimele echipe, Petrolul Ploieşti şi Universitatea Cluj, Costel Enache are încă o imagine bună la nivelul eşalonului doi.

Problema la banca tehnică este legată de faptul că este pentru prima dată în ultimii ani când tot stafful este din afara oraşului. Acest fapt generează costuri suplimentare la o echipă care are un obiectiv lipsit de pretenţii, evitarea retrogradării, dar şi continuarea drumului care nu generează apariţia unor antrenori proprii. Enache colaborează cu Alessandro Cittadino ca preparator fizic, are doi (!) antrenori secunzi, Adrian Senin şi Cristi Ungureanu (Centrul de Copii şi Juniori nu a fost în stare să propună un “secund” pe placul “principalului”) şi un antrenor de portari, Costi Bădan, de import.

3. Lotul de jucători

Politehnica a rămas cu şase jucători din sezonul trecut şi a achiziţionat până acum 14 fotbalişti. Doi dintre aceştia, Cană şi Istrate, împrumutaţi de la FCSB, sunt tineri, iar Pop şi Pelivan – juniori aduşi de la Sighet şi Farul. Nouă palmă pentru Centrul de Copii şi Juniori, care nu a fost în stare să livreze produse care să stopeze importul de jucători tineri nici măcar la nivelul actual al Politehnicii!Campania de transferări are câteva semne de întrebare.

În primul rând, patru dintre achiziţii, Popescu şi Camara, pe lângă Cană şi Istrate, sunt venite doar sub formă de împrumut, lucru care nu cadrează cu ideea construcţiei unei noi echipe

Apoi, mulţi dintre noii veniţi au jucat puţin sau foarte puţin în ultimii ani. Popescu nu are niciun minut bifat stagiunea trecută (!), la Craiova, Stan a evoluat în ultimele două sezoane rar, în Liga a III-a, la FCSB II, Plămadă are doar 108 minute jucate în cele cinci apariţii de anul trecut la Botoşani, club la care Târşa a strâns 38 de minute în trei apariţii, Stoenac are 262 de minute în opt meciuri de Liga a II-a, iar Deretti, cu doar 417 minute la Clinceni în sezonul 2019-2020, nu a avut echipă jumătate de an, iar apoi a fost legitimat la modesta Resende. Şi Camara a fost doar rezervă la Botoşani, unde a marcat un gol în 13 apariţii ale stagiunii trecute, multe bifate din postura de rezervă. Apoi, carierele lui Okan şi Serediuc, care vin din Liga a II-a elenă, de la Ierapetra, respectiv Rodos, e limpede că au luat-o în jos în ultimii ani. Şi Puşcaş vine tot din eşalonul doi, însă de la o echipă care s-a bătut pentru promovare, Călăraşi.

Nu numai lipsa de minute a jucătorilor aduşi, care, totuşi, au ceva nume pentru Liga a II-a, îngrijorează, ci şi faptul că mulţi au avut dese probleme medicale în ultimii ani, Stan, Târşa şi Mihalache fiind câteva exemple.

Ajunşi la Mihalache, mai trebuie precizat că nici la capitolul jucători rămaşi Iaşi nu stă grozav. Dintre cei şase din lotul actual care au evoluat în Copou şi în Liga I, Axinte, Brânză şi Zaharia nu au confirmat, Mihalache e la final de carieră, Fr. Cristea, cu potenţial de creştere, a jucat sporadic, doar Onea fiind o certitudine. Şi la el însă e aşteptată o scădere a randamentului, frustrarea ratării unui transfer la Liga I trăgându-l în jos.

Un alt capitol c re va da sigur bătăi de cap este cel al omogenităţii, stabilirea conexiunilor interumane şi crearea unor relaţii de joc închegate nefiind posibil să apară peste noapte într-un vestiar adunat din patru zări.

 

4. Pregătire pe sponci

 

Politehnica Iaşi nu a făcut niciun cantonament în această vară, preferând să pună accentul pe antrenamente la baza proprie şi pe jocuri amicale. Cele opt teste nu au fost însă relevante, din mai multe motive. În primul rând, calitatea adversarilor a fost modestă. Poli a jucat cu două echipe de juniori, cinci de Liga a III-a şi una din eşalonul doi al Republicii Moldova.

Apoi, mai la fiecare meci au fost schimbări masive de efectiv, distanţa între titulari şi tineri fiind mare. Drept urmare, bilanţul meciurilor de verificare, cinci victorii şi trei eşecuri, sau diferenţele de scor, de la 0-3 la Piatra Neamţ, la 4-1 cu Bucovina, la Rădăuţi, nu pot reprezenta indicatori de luat în seamă.

 

5. Concluzii

Politehnica nu poate anticipa absolut deloc parcursul pe care îl va avea, care va depinde în proporţie mare şi de modul în care se vor prezenta adversarele. O altă necunoscută, în condiţiile în care veştile venite din celelalte tabere sunt contradictorii. Indiferent de context, Politehnica Iaşi este însă obligată să lucreze intens la repararea credibilităţii şi a imaginii (şi aici sunt probleme, până şi unele imagini postate pe canalele proprii aducând deservicii clubului), redresarea financiară şi punerea unor baze cu adevărat solide pentru construirea unei echipe, condiţii sine qua non pentru atacarea promovării în sezonul următor. Firesc, Poli mai e obligată şi să se menţină în Liga a II-a fără a da palpitaţii suporterilor, care vor reveni în Copou din acest an.

foto: www/politehnicaiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri