Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Politehnica şi banii publici: albă sau neagră, cu gri nu mai merge!

GALERIE
Ovidiu Minea
  • Ovidiu Minea
- +

Politica autorităţilor locale legată de echipa de fotbal, singura din Iaşi care mai joacă în elită, trebuie să fie clară.

Scăpată de retrogradare în culise, Politehnica Iaşi a început gâfâind noul sezon, cu o victorie chinuită în faţa ultimei clasate din campionatul trecut, Chindia Târgovişte, şi un eşec la scor suferit la Botoşani. Rezultatele pot surprinde doar pe cei care nu au nicio idee despre ce se întâmplă la clubul din Copou. Acolo unde lotul de jucători este format din jucători de rang doi şi trei, iar antrenorul Daniel Pancu a trebuit să titularizeze mulţi fotbalişti modeşti. Pe care nici nu a avut cu cine să-i schimbe de vreme ce pe banca de rezerve nu a putut să pună decât patru din cele nouă variante de avarie la care avea dreptul! Totul este consecinţă firească a tabloului financiar dezolant existent la Poli. Unde sunt datorii consistente, salarii restante şi din luna februarie, iar bugetul pus pe hârtie pentru stagiunea în curs este sub nivelul unor grupări de ligă secundă.

Cifrele spun totul despre peisajul existent. Conform preşedintelui actual, Ciprian Paraschiv, care a început să devoaleze câteva dintre erorile uriaşe manageriale făcute de predecesorul lui, Adrian Ambrosie, care a dus Poli la un pas de groapă, clubul are datorii de circa 1,4 milioane euro. Şi contează sigur doar pe circa 1 milion de euro din drepturile TV pentru sezonul în curs. În plus, aşteaptă ca Primăria Iaşi să deblocheze suma aprobată recent de Consiliul Local, de circa 400 000 de euro. Trăgând linie, cu banii actuali, echipa de fotbal ar lichida în următoarea jumătate de an restanţele pe care le are. Clubul are nevoie însă de circa 3 milioane de euro pentru a trăi în acest campionat. Iar în condiţiile în care „patronii” echipei nu aduc bani de acasă, încasările din vânzări de bilete s-au anulat, piaţa de publicitate a scăzut dramatic, iar jucători de valorificat nu există, e limpede că Politehnica este doar la mâna autorităţilor locale. Care ar trebui să-şi asume o poziţie fermă legată de fotbal. Dacă se doreşte ca echipa ieşeană să rămână în Liga I, să fie un vector de imagine naţional, poate chiar european al oraşului şi să continue să reprezinte un important pol de atracţie al copiilor către sport, e nevoie de un buget ferm, stabil. Aşa cum asigură alte multe oraşe, precum Târgovişte, Arad, Piteşti, Voluntari, sau chiar comune, cum e Clinceni.

Dacă se consideră că Iaşul nu-şi permite să cheltuiască banii necesari existenţei clubului (după reechilibrarea Politehnicii, ar fi nevoie de 1 - 1,5 milioane euro pe an de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pentru o prezenţă decentă în prima ligă, cel puţin până când echipa va putea să atragă alte surse de finanţare), trebuie asumată responsabilitatea şi spus clar acest lucru.

Varianta de mijloc, finanţarea insuficientă, în salturi, care asigură cârpeli de pe o zi pe alta, colorată şi cu planuri pompoase şi sloganuri populiste, înseamnă bani irosiţi, aruncaţi într-o construcţie şubredă, păcălirea perpetuă a celor care încă mai speră ca echipa de fotbal a oraşului să poată să se lupte măcar de la egal la egal cu formaţiile unor localităţi cât un cartier al Iaşului şi doar amânarea unui deznodământ inevitabil, retrogradarea şi chiar desfiinţarea.

Trăgând linie, cei care vor conduce oraşul şi judeţul începând de luna viitoare ar trebui să-şi facă timp să discute şi cu persoanele aflate acum în fruntea Politehnicii, cele mai de succes produse fotbalistice locale ale generaţiei ’70, care s-au întors acasă după ce au lucrat la nivel înalt. Paraschiv a făcut parte şase ani din managementul Federaţiei Române de Fotbal şi are colaborări şi cu UEFA, iar Pancu a simţit pe propria piele furnicăturile generate de imnurile naţionalei şi Champions League. După ce îi vor asculta pe cei doi şi vor afla planurile şi nevoile echipei, capii administrativi ai Iaşului vor trebui să analizeze, să tragă concluzii şi să le spună apoi ieşenilor cum e treaba cu fotbalul şi banii publici: albă sau neagră. Cu gri nu mai merge!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri