Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Poliţia din Hong Kong a arestat şase angajaţi ai trustului media online Stand News

GALERIE
arestari Stand News
  • arestari Stand News
- +

Sute de poliţişti de securitate naţională din Hong Kong au percheziţionat biroul trustului pro-democraţie Stand News şi au arestat şase persoane, inclusiv seniori din echipă, pentru „conspiraţia la informaţii instigatoare”, în cea mai recentă represiune împotriva presei independente din teritoriu, scrie The Guardian.

 

Printre cei arestaţi s-au numărat activişti proeminenţi din Hong Kong, printre care cântăreaţa pop Denise Ho şi avocatul Margaret Ng, ambii care au făcut parte anterior din consiliul de administraţie al Stand News. Arestările au avut loc miercuri devreme, a spus poliţia, şi au fost efectuate percheziţii în casele jurnaliştilor.

Raidul ridică în continuare îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare şi cea a presei din fosta colonie britanică, care a revenit sub stăpânirea chineză în 1997 cu promisiunea că vor fi protejate mai multe drepturi individuale. Poliţia a declarat că efectuează o percheziţie cu un mandat care o autoriza „să percheziţioneze şi să confişte materiale jurnalistice relevante”.

„Peste 200 de poliţişti în uniformă şi în civil au participat la această operaţiune. Căutările sunt în desfăşurare”, se arată în comunicat.  Răzvrătirea nu constituie infracţiune conform legii securităţii naţionale impuse de Beijing oraşului în iunie 2020. 

Dar, recent, unele decizii ale instanţelor au dat mână liberă autorităţilor să folosească puterea conferită de noua legislaţie pentru a aplica vechi prevederi din perioada colonială, inclusiv aceea care incriminează răzvrătirea. 

Postul TVB din Hong Kong a declarat că cele şase persoane arestate SUNT de la site-ul de ştiri pro-democraţie Stand News şi includ foşti membri ai consiliului de administraţie Margaret Ng, un fost legiuitor democrat, şi Denise Ho, o cântăreaţă pop, precum şi pe editorul şef interimar Patrick Lam.

Ng şi Ho şi-au dat demisia din funcţiile lor împreună cu toţi ceilalţi patru directori în iunie, după ce cel mai mare ziar pro-democraţie al oraşului, Apple Daily, a fost forţat să se închidă în urma unui raid al poliţiei de securitate naţională şi arestarea conducerii acesteia.

Ho a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a fost arestată şi dusă la secţia de poliţie din districtul de vest. Biroul Stand News, care se află într-o clădire industrială din districtul clasei muncitoare Kwun Tong, a fost parţial închis de zeci de poliţişti, potrivit unui reporter Reuters aflat la faţa locului. Un ofiţer de legătură cu mass-media de la etajul 14 a spus că intrarea în birou nu va fi permisă, având în vedere o „operaţie în curs de desfăşurare”. El a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Poliţia a declarat că a arestat trei bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 34 şi 73 de ani, „pentru conspiraţie în vederea publicării unor instigări”, o infracţiune pedepsită cu până la doi ani de închisoare, conform unei prevederi din legile locale ale oraşului. Dimineaţa devreme, Stand News a transmis în direct pe Facebook că poliţia se afla în faţa uşii redactorului adjunct Ronson Chan.

Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la arestarea directorilor şi a seniorilor de la The Stand News. „HKJA îndeamnă guvernul să protejeze libertatea presei în conformitate cu Legea fundamentală”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Raidurile au loc la 18 luni după ce legea securităţii naţionale a fost adoptată, incriminând secesiunea, subversia, terorismul şi conspiraţia cu forţele străine. Drept urmare, opoziţia politică a fost în mare măsură reprimată, ziarele pro-democraţie au fost forţate să se închidă sau să se autocenzureze, grupurile politice şi de advocacy s-au desfiinţat. Mii de locuitori au fugit peste ocean.

Săptămâna trecută, sculpturi şi alte opere de artă care susţineau democraţia şi comemorau victimele represiunii din China împotriva protestatarilor pentru democraţie din Piaţa Tiananmen în 1989 au fost eliminate din universităţile din Hong Kong.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri