anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Poliția ieșeană ar fi putut s-o salveze pe Adriana. Iată cum a scăpat pedofilul Visscher!

GALERIE
Johannes Visscher
 • Johannes Visscher
- +

Este o certitudine acum că olandezul care a omorât o fetiţă în Dâmboviţa a fost prezent şi în Iaşi. El a aterizat în Bucureşti, a luat o maşină spre Iaşi, a stat două zile aici, apoi a plecat cu avionul spre Viena. În cele două zile s-a plimbat pe lângă casa de copii din Horleşti, comună unde a agresat, se pare, o fetiţă. Poliţiştii ieşeni au difuzat doi ani mai târziu imagini cu el ca principal suspect, dar nu spun cum au ajuns la această concluzie. Puteau să-l identifice mai devreme? Puteau să prevină astfel moartea fetei din Dâmboviţa? Ascund ceva poliţiştii? Mai jos, firul evenimentelor şi câteva întrebări

Stupoare! Poliţiştii ieşeni au fost pe urmele pedofilului olandez în urmă cu trei ani, însă l-au scăpat. Este individul care a omorât şi violat fetiţa de 11 ani, din judeţul Dâmboviţa, săptămâna trecută. În anul 2016, pe data de 13 iunie, Johannes Visscher a aterizat în Bucureşti, iar pe 15 iunie se afla în Iaşi, la Horleşti. Pe 16 iunie a luat avionul către Viena, de la Iaşi. Abia după doi ani, în anul 2018, poliţiştii şi procurorii au găsit nişte filmări pe camere de supraveghere din centrul Iaşului pe care le-au făcut publice. Nimeni nu a reuşit să identifice atunci pedofilul olandez. Investigatorii din cadrul Poliţiei Iaşi spun că nu au putut descifra imaginile de pe camerele de luat vederi, pentru a desluşi numărul de înmatriculare al maşinii cu care se plimba olandezul Johannes Visscher.

Abia după ce a fost omorâtă fetiţa româncă, în judeţul Dâmboviţa, poliţiştii au făcut legătura între cazul de acolo şi cel de la Iaşi. Tatăl minorei agresate sexual în anul 2016 în Horleşti spune că individul ştia bine unde vine: la copiii Centrului de Plasament de la Horleşti, unde ar fi încercat să ademenească şi alţi copii. Pare comportamentul unui om care a mai „încercat terenul“, ştia să se orienteze, deci sunt multe şanse ca acesta să mai fi venit prin Iaşi. Cert este că dosarul agresiunii sexuale de la Horleşti a fost trimis de pe 24 septembrie, la Parchetul General, pentru cercetări, iar cei de acolo ar fi făcut legătura dintre olandezul pedofil şi cazul de la Horleşti.

Conducea o maşină de culoare albă

În privinţa vizitei pedofilului olandez Johannes Visscher, de 47 de ani, în judeţul Iaşi, în anul 2016, nici autorităţile nu ştiu prea multe. În orice caz, dacă nu se întâmpla cazul omorului fetiţei din Dâmboviţa, autorităţile nu făceau legătura cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2016, în localitatea Bogdăneşti, din comuna Horleşti. Atunci, pe data de 15 iunie, o fetiţă în vârstă de 8 ani a fost trimisă de către părinţi la un magazin din apropiere să cumpere pâine şi suc. La întoarcere, la 100 de metri de casă, lângă fetiţă a oprit o Skoda Rapid, de culoare albă, iar şoferul i-a făcut semn să urce lângă ea. „Nu a vorbit foarte mult cu ea, dar ştia româneşte. I-a arătat nişte gumă, pe care o ţinea pe bordul maşinii. Fata mea s-a urcat, însă nu a oprit la poarta casei noastre. A mers vreo doi kilometri, până în apropiere de canton. Aici, bărbatul a atins-o pe un picior şi în alte părţi, iar ea a început să ţipe. La noi a venit o vecină care a văzut că se urcă în autoturism, iar noi am sunat la 112. Bărbatul s-a întors cu maşina şi a lăsat-o pe fată la depărtare de poarta noastră apoi a plecat“, ne-a spus ieri, tatăl fetei.

La momentul respectiv, poliţiştii au deschis un dosar pentru infracţiunea de agresiune sexuală şi au făcut cercetări. Ar fi luat câteva filmări de la magazinele din sat, însă poliţiştii au spus că au fost de calitate foarte proastă. „Erau de calitate foarte proastă. Nu ne-am putut da seama atunci cine este la volan, iar numărul de înmatriculare nici atât. Am făcut copii la filmări şi am trimis la Bucureşti, pentru o expertiză, pentru a extrage numărul de înmatriculare. Nici ei nu au reuşit. Apoi, cu acordul procurorului de caz, în anul 2018 s-a decis să facem publice imaginile cu bărbatul bănuit atunci de agresiunea de la Horleşti. Nu am ştiut atunci cine este“, au spus poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.

A fost văzut ulterior pe pietonalul Ştefan cel Mare

Imediat după ce Johannes Visscher a lăsat minora aproape de casa ei din Horleşti, olandezul ar fi mers la Iaşi, unde şi-a lăsat autoturismul prin apropierea pietonalului Ştefan cel Mare. Aici, el a fost surprins de camerele de luat vederi ale Poliţiei Locale, traversând „zebra“ situată în intersecţia străzii Ion C. Brătianu cu bulevardul Ştefan cel Mare. Aici, nu este clar de unde au avut poliţiştii „pontul“ că olandezul s-a plimbat pe pietonal, însă au precizat că „a fost recunoscut de către unul dintre martorii din dosar“. Nici după ce imaginile au fost date publicităţii, ancheta nu a avansat, iar anchetatorii nu au aflat identitatea decât după cazul fetiţei de 11 ani, ucisă şi violată săptămâna trecută, în Dâmboviţa. Ciudat este că, în momentul în care pedofilul a ajuns în Iaşi, acesta s-a comportat ca o persoană care a mai fost prin aceste locuri. De pe data de 13 iunie, atunci când pedofilul a aterizat la Bucureşti, anchetatorii nu ştiu cum a ajuns acesta în judeţul Iaşi. „Cert este că nu a ajuns cu avionul, bănuim că a închiriat maşina din Bucureşti şi a venit cu ea la Iaşi. Apoi a decolat cu avionul, direcţia Viena, pe data de 16 iunie“, au mai spus anchetatorii din acest caz. Un răspuns ne-a oferit tatăl copilei agresate, din Horleşti, care lucrează chiar la centrul de plasament din localitate. „Copiii mi-au spus că a fost văzut cu o zi înainte de incident, prin jurul şcolii. A intrat în vorbă cu câteva fetiţe cărora le-a oferit ciocolată şi gume. Aşa mi-au spus ele. El ştia unde vine cu precizie. Asta înseamnă că a mai fost prin aceste locuri, nu a fost prima dată“, ne-a spus tatăl fetei din Horleşti. În momentul în care l-am întrebat dacă se consideră vinovat pentru moartea fetiţei de 11 ani, din Dâmboviţa, care a fost sugrumată de pedofilul olandez, şeful IPJ Iaşi ne-a dat asigurări că poliţiştii din Iaşi şi-au făcut bine treaba.

„S-a lucrat mai mulţi ani la acest caz, împreună cu procurorii. S-a muncit mult la acest caz, drept dovadă şi imaginile pe care le-am dat publicităţiil după doi ani de la producerea faptei. Ne pare rău că nici oficialii olandezi nu au alertat autorităţile române în privinţa intrării în ţara noastră a pedofilului. Ne-ar fi ajutat mult. Continuăm să cercetăm cazul în amănunt, chiar dacă individul s-ar fi sinucis“, ne-a spus Costel Gîtlan, şeful IPJ Iaşi.

Joop, prădător sexual

Johannes Visscher, cunoscut şi ca Joop Visscher, avea cazier în Olanda şi era cunoscut ca fiind un prădător sexual. Acesta ar fi fost monitorizat în Olanda, însă în România a fost omis acest aspect. Până în prezent, autori­tăţile române au descoperit că a fost de cel puţin patru ori prin România, verificând registrele aeroporturilor. Săptă­mâna trecută, Visscher a răpit, violat şi sugrumat o fetiţă în vârstă de 11 ani, din localitatea Gura Şuţii. Acesta i-a ascuns cadavrul şi apoi a fugit în Olanda. După câteva zile, Visscher s-ar fi sinucis, după ce a intrat cu autoturismul în coliziune cu un autovehicul de tonaj mare. Olandezul trăia foarte bine. El lucra în domeniul IT pentru o agenţie aflată în subordinea statului olandez şi avea şi o firmă proprie. Acesta câştiga foarte bine şi îşi permitea vacanţe exotice.

Trei întrebări pentru poliţiştii ieşeni

* Cum au ajuns la concluzia că olandezul este principalul suspect în agresiunea de la Horleşti?

* Dacă imaginile de pe camerele video nu erau bune, cum au reuşit să-l identifice ulterior?

* Există alte dovezi în acest caz care, dacă ar fi fost mai atent analizate la momentul potrivit, ar fi putut duce la identificarea făptuitorului?

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.