Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poliţia, în alertă. Hoţii ambulanţi îşi fac de cap prin tot judeţul

GALERIE
rural escroci2
  • rural escroci2
- +

Adevărate bande de hoţI care escrochează ieşeni din mediul rural îşi fac de cap prin satele din judeţ, în ultimele luni de zile. Escrocii au pus pe roate o metodă ce pare infailibilă, prin care păcălesc pe bandă rulantă oamenii mai naivi sau neştiutori, mulţi căzând în capcană bucuroşi iniţial că pot face câţiva bani în plus, sfârşind însă prin a pierde şi zeci de mii de lei. Cazurile au devenit tot mai numeroase în ultima vreme, poliţiştii ieşeni având înregistrate zeci de astfel de plângeri, în timp ce hoţii par a deveni tot mai greu de prins: sunt din alte judeţe, circulă cu numere false la maşini etc. Speriată de amploarea fenomenului, Poliţia din Iaşi şi Paşcani a demarat chiar o acţiune de informare şi prevenire în mediul rural, intitulată sugestiv: „Nu te cunosc / Nu te primesc!“.

Numărul cazurilor prin care familii sau persoane singure din mediul rural, de cele mai multe ori pensionari, sunt escrocate de străini ce le vin la poartă şi oferă lucruri de vânzare, adesea chilipiruri, sau se oferă să le cumpere ceva la preţuri bune, s-au înmulţit considerabil în ultima vreme. Speriaţi de amploarea fenomenului, poliţiştii din Iaşi şi Paşcani au demarat chiar o acţiune de prevenire în satele din zona lor de acţiune, intitulată „Nu te cunosc / Nu te primesc!“, prin care vrea să determine pensionarii să fie mai atenţi cu străinii care le bat la poartă.

Un caz „de manual“

Unul din cazurile „studiu“ pentru oamenii legii este cel păţit nu demult de doi pensionari din Bălţaţi, care au fost „prostiţi“ pe faţă de doi bărbaţi şi o femeie veniţi să cumpere, chipurile, tichete de călătorii pentru pensionari. Cei doi soţi, Genoveva şi Ioan P., din localitatea Bălţaţi, se aflau acasă, în jurul orei 13, când au fost strigaţi la poartă. „Au auzit cum au strigat, şi am mers la poartă. Au spus că ştiu că am tichete de călătorii şi vor să cumpere. Am vorbit cu soţia şi am fost de acord. Am mers la poartă şi le-am dat câteva tichete. Mi-au pus în faţă o bancnotă de 500 de lei. Le-am spus că o să merg să văd dacă am să dau rest. Nu văzusem de prea multe ori o bancnotă de aceasta. Am mers în casă, în bucătărie, şi m-am uitat: nu am avut să-i dau rest. Am mers la vecini şi am schimbat“, a spus nea Ioan. În acest timp, soţia lui a rămas la poartă cu „musafirii“. La un moment dat, femeia din grupul escrocilor a spus că vrea să meargă la toaletă, că i s-a făcut rău. „Am mers cu ea în casă, la toaletă, apoi, când am ieşit din casă, a spus că şi-a uitat telefonul acolo. S-a întors singură în casă, apoi a ieşit. M-am uitat şi am văzut că bărbaţii intraseră în curte, iar între timp a venit soţul meu, cu banii schimbaţi. Ne-am urat o zi bună şi asta a fost“, ne-a spus tanti Genoveva. După ce au plecat cei trei „musafiri“, după multe ore de la vizită, femeia a avut un presentiment rău şi s-a dus glonţ în locul unde ştia că are banii strânşi, aproximativ 10.000 de lei. Aceasta a constatat cu stupoare că banii nu se mai aflau acolo, în bucătărie. „Pe la ora 20, am fost să văd dacă mai avem banii. Când m-am uitat, cutia era goală. Ce să mai facem? Am bocit câteva zile, am chemat poliţia, am spus totul cum s-a întâmplat. Poliţistul ne-a spus că nu suntem primii, şi nici ultimii. Şi cu siguranţă nu o să fie prinşi deoarece numerele de înmatriculare de la maşina cu care veniseră erau false, am înţeles. Acum ne-am învăţat minte, dar ne este şi ruşine că am fost păcăliţi aşa de uşor“, a mai completat tanti Genoveva, cu amărăciune. Poliţiştii au precizat că nu i-au prins pe hoţi. „Cercetările continuă pentru stabilirea situaţiei de fapt şi recuperarea prejudiciului“, a declarat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. În realitate, indiciile sunt nefolositoare, escrocii părând a nu fi din judeţ.

„Nu te cunosc / Nu te primesc!“

Furturile de acest gen s-au înmulţit prin satele din judeţ în ultima vreme. În acest sens, poliţiştii din Iaşi şi Paşcani au declanşat o campanie de informare şi prevenire, pe care au denumit-o „Nu te cunosc / Nu te primesc!“. Poliţiştii spun că hoţii au ca ţintă predilectă bătrânii, probabil şi pentru că mulţi dintre aceştia îşi tin banii acasă, nu la bancă. „Mai întâi bat la porţile cetăţenilor sub diverse pretexte. Aceştia sunt, chipurile, vânzători ambulanţi, şi oferă spre vânzare pături sau obiecte de îmbrăcăminte. Apoi solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, cum ar fi băuturi alcoolice sau brânzeturi, sau pretind că sunt reprezentanţii unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii sau ajutoare pentru bătrâni. De asemenea, escrocii solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în unele cu valoare mai mică“, a precizat comisarul şef Mădălin Ţăranu, din cadrul Compartimentului Prevenire al Poliţiei Iaşi. Acesta spune că hoţii observă prin aceste modalităţi unde îşi ţine victima banii, respectiv corpul de clădire, camera şi locul în cameră. Apoi, distrag atenţia victimei, prin metode tot mai ingenioase, şi sustrag banii. „De obicei, infractorii lucrează în grup: în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau din casă, iar furtul este săvârşit în acele momente. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională“, a adăugat comisarul şef.

Câteva sfaturi

De cele mai multe ori, persoanele vârstnice nu îşi mai amintesc detalii despre furturi, fapt care îngreunează ancheta, mai ales că hoţii locuiesc de obicei în alte judeţe. Persoanele vizate ar trebui să fie atente la câteva semne care arată că urmează să fie escrocate. „Să fie atente la persoanele străine de localitatea lor, mai ales dacă observă că cei în cauză bat la porţile oamenilor sub diverse motive. Trebuie să reţină semnalmentele acestora, precum autoturismul cu care se deplasează, şi apoi să anunţe imediat autorităţile locale, cum ar fi poliţia sau primăria“, a completat Mădălin Ţăranu.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri