Poliţia intră în hârtiile Consiliului Judeţean. Suspiciuni privind un teren de la Aeroport
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Poliţia intră în hârtiile Consiliului Judeţean. Suspiciuni privind un teren de la Aeroport

GALERIE
politie aeroport
  • politie aeroport
- +

Documentele pe baza cărora a fost adoptată o hotărâre controversată în plenul CJ vor fi verificate în amănunt.

O hotărâre adoptată în plenul Consiliului Judeţean în ianuarie va fi examinată de poliţişti. Susţinut de coaliţia majoritară din CJ, proiectul dă undă verde concesionării prin licitaţie publică a unei suprafeţe de 7800 mp de teren din incinta Aeroportului, în vederea construirii unui hangar amenajat pentru repararea elicopterelor.

Terenul respectiv este situat între Terminalul T3 şi fostul sediu al Aviaţiei Utilitare (clădire concesionată anul trecut Inspectoratului General de Aviaţie, pentru amenajarea unei staţii SMURD regională).

Opoziţia a invocat mai multe motive pentru care concesionarea acelei suprafeţe nu este oportună: împiedică o eventuală extindere a terminalelor de pasageri, încalcă planul de administrare al aerogării asumat de Consiliul de Administraţie în 2017 şi aprobat de CJ şi, în plus, nu există o hotărâre a administraţiei regiei în acest sens.

Proiectul a putut fi adoptat abia după ce o ordonanţă emisă de Guvernul Dăncilă a intrat pe deplin în vigoare: cea prin care a fost impus Codul administrativ.

Astfel, până la sfârşitul anului trecut, concesionări precum cea de la Aeroport nu se puteau face fără acordul a două treimi din efectivul aleşilor. Odată căzută această barieră, aleşii PSD-ALDE-UNPR (22, faţă de 12 consilieri PNL şi 3 PMP) au putut să impună proiectul.

Argumentele opoziţiei au rămas în picioare şi nu mai puţin de trei contestaţii au ajuns la Instituţia Prefectului: una, a PNL, una depusă de li­derul PMP Iaşi Petru Movilă şi una a unui membru al CA, Alexandru Anghel.

La Prefectură, hotărârea (HCJ 36/2020) a fost întoarsă pe toate părţile, fără să i se găsească un cusur în ceea ce priveşte lipsa vreunui act sau aviz de la mapa proiectului ori abateri în procedura de adoptare.

Prin urmare, ne-a spus Marius Dangă, directorul Cancelariei prefectului, întregul dosar a fost trimis mai departe la Poliţiei, pentru verificarea legalităţii şi autenti­cităţii fiecărui act care a stat la baza proiectului de hotărâre.

Directorul Aeroportului contrazice o decizie a administraţiei Aeroportului

Proiectul a fost susţinut în faţa consilieriilor judeţeni de directorul Aeroportului, care a motivat iniţial că nu este nevoie de o hotărâre a CA pe motiv că terenul respectiv aparţine CJ şi că regia doar îl administrează.

Totuşi, proiectul prin care a fost concesionată clădirea Aviaţiei Utilitare, în iunie trecut, conţine o hotărâre a Consiliului de Administraţie, nr. 128/20 iunie 2019, prin care administratorii regiei s-ar fi declarat de acord atât cu trecerea clădirii în folosinţa Inspectoratului General de Aviaţie, dar şi cu concesionarea celor 7800 mp de teren „pentru construirea staţiei de mentenanţă elicoptere“.

Sediul Aviaţiei Utilitare intrase în administrarea RA Aeroportul Iaşi în ideea mutării aici a birourilor administraţiei şi a amenajării unui terminal de mărfuri.

Această hotărâre, remisă CJ fără antetul Aeroportului şi având doar semnătura preşedintelui CA, Mitică Rebegea, este menţionată într-un referat de aprobare a concesionării terenului semnat de preşedintele CJ Maricel Popa. Hotărârea CA nu a fost însă ataşată la proiect.

Poliţiştii urmează să verifice şi dacă pe data de 20 iunie 2019 a avut într-adevăr loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Aeroportului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.