Daca luam in considerare consecventa procurorilor DNA, dar si ultimele declaratii ale ministrului Justitiei, poate ar fi mai nimerit ca Guvernul Tariceanu sa nu mai astepte motiunea si sa se dea singur la o parte. Deja patru fosti si actuali detinatori de portofolii in Cabinetul Tariceanu se afla in atentia anchetatorilor, iar Tudor Chiuariu s-a alaturat duetului Gusa-Voiculescu, proorocind noi victime: Varujan Vosganian de la Economie si Finante, Eugen Nicolaescu de la Sanatate, Mihai Voicu, ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ba chiar si ciudatul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes.
Numele lui Vosganian apare si in dosarul acelei cladiri a Postei din Bucuresti scoasa din domeniul public si plasata in proprietate privata printr-o semnatura a lui Tudor Chiuariu. Ministrul de Finante si-a pus si el semnatura pe documentul parafat de ministrul Justitiei, alaturi de cea a premierului Tariceanu. Asadar, pe buzele procurorilor anticoruptie se afla numele a sapte ministri PNL, in frunte cu premierul, dar si ale unor fosti ministri PC (Codrut Seres) si UDMR (Zsolt Nagy). Acestia se alatura altor nume deja celebre de inalti demnitari aflate in atentia celor de la DNA: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc. Chiar daca nici unul dintre ministrii liberali nu face subiectul vreunui dosar de urmarire penala – DNA abia cere voie la Presedintie pentru inceperea cercetarilor asupra lui Chiuariu si Pacuraru -, simpla supozitie ca atitia oficiali de rang inalt au calcat in strachini duce cu gindul la subrezenia morala a executivului.
N-ar fi singura vina a supusilor lui Tariceanu. Unii dintre ei nu au stiut nici macar sa explice populatiei consecintele anumitor evenimente, iar altii nu au fost in masura sa prevada iminenta unor schimbari. Spre exemplu, cu un an in urma, desi Tariceanu si Vosganian anuntasera ca nu vor mai interveni scumpiri la utilitati pina la sfirsitul lui 2006, in noiembrie ministrul Finantelor s-a razgindit si a impus o majorare de 7% la pretul gazelor naturale.
La inceputul verii, noul ministru al Agriculturii clama cu aroganta ca seceta nu va scumpi nimic. Nici n-a trecut bine uscaciunea si deja piinea si produsele de panificatie s-au scumpit. Imediat a urmat scumpirea altor alimente, in special a produselor agro-alimentare. Remes nu a comentat, dar producatorii de piine au anuntat zilele trecute inca o scumpire cu 10% pina la sfirsitul anului.
Evolutia crescatoare a preturilor alimentelor este consecinta absentei concurentei pe piata, o carenta economica pe care nici ministrul Agriculturii si nici cel al Economiei nu s-au grabit sa o explice. E drept ca si la nivel european s-au miscat preturile, dar aici, la marginea UE, s-a dovedit din nou ca producatorii si distribuitorii locali fac jocurile.
Alegerile europarlamentare vor tempera, cu siguranta, scumpirile si vor da curaj revendicarilor salariale. Dar, dincolo de acest scrutin si pe fondul unei guvernari tot mai superficiale, oamenii nu mai spera la promisiuni si explicatii, ci asteapta cu infrigurare iarna, care va aduce o gigacalorie si un kilowatt mai scumpe. Pensiile majorate deja incep sa nu se mai vada.
Publicitate și alte recomandări video