Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Politică la început de an

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Cuvinte precum incertitudine sau instabilitate - prezenţe vechi în vocabularul politicii - ne vor însoţi şi pe durata anului 2020.

La început de ianuarie, putem încerca o trecere în revistă a câtorva teme politice importante ce ne-ar putea reţine atenţia în acest an. Dat fiind spaţiul în care trebuie încadrată, nu putem intra în detalii şi va trebui să amânăm sublinierile şi nuanţările, dar săptămânile şi lunile următoare ne vor oferi destule ocazii să discutăm pe larg despre aceste subiecte. În orice caz, cuvinte precum incertitudine sau instabilitate - prezenţe vechi în vocabularul politicii - ne vor însoţi şi pe durata anului 2020.

Dacă ne referim la politica internă, e de aşteptat ca opinia publică să-şi îndrepte tot mai mult atenţia către politicile economice guvernamentale, pe măsură ce tema justiţiei şi a statului de drept va deveni mai puţin controversată. În mod normal, reintrarea în logica electorală ne va face să urmărim cu prioritate eforturile cabinetului (sau cabinetelor) de a gestiona o situaţie economică dificilă, respectând angajamentele asumate, adesea în scopuri electorale, de vechii guvernanţi. Apoi, mai ales în zonele defavorizate din punct de vedere al infrastructurii, va continua presiunea pentru investiţii guvernamentale de natură să încurajeze dezvoltarea, provocând - după caz - emoţii, speranţe şi dezamăgiri.

Cel de-al doilea punct de interes este reprezentat, evident, de alegeri şi campaniile ce le vor preceda. Prin comparaţie cu 2019, mizele sunt mai mari, pentru că vorbim de guvernarea propriu-zisă a comunităţilor (naţională şi locale). Fără a comenta aici efectele electorale ale anului 2019, scorurile din sondaje sau alte aspecte concrete, merită să observăm că mediul politic este definit nu doar de incertitudine în privinţa rezultatelor, o caracteristică obligatorie a democraţiei, ci şi de incertitudine în privinţa procedurilor. Dacă va fi sau nu modificat pe ultimii metri sistemul electoral pentru alegerile locale sau dacă se va recurge la ficţiunea celor două respingeri consecutive pentru a provoca legislativele anticipate, iată întrebări neobişnuite într-o democraţie consolidată. Dar, desigur, România nu poate fi etichetată astfel, ceea ce ne duce la o discuţie care excede spaţiul şi scopul acestui articol.

Trecând la peisajul european, probabil că publicul românesc va fi interesat de şansele ca ţara noastră să intre pe un culoar care ar duce, în final, la eliminarea monitorizării speciale în chestiuni ce ţin de justiţie şi statul de drept (clauza MCV). Pe lângă această chestiune punctuală, vom urmări cel puţin două procese importante. Primul se referă la viitoarele negocieri cu britanicii, după ieşirea Regatului Unit din UE, un subiect important pentru toţi cei ce doresc să studieze, să muncească ori să facă afaceri în Marea Britanie. Desigur că vor fi nenumărate alte puncte importante ce merită analizate, pentru că aceste tratative vor fi lipsite de tensiunea celor care au concretizat Brexit-ul, dar sunt mai ample şi mai dificile.

Debutul anului 2020 este, din multe puncte de vedere, începutul activităţii noilor autorităţi ale UE şi al interacţiunii acestora cu liderii naţionali. Fără a ne aştepta la străpungeri rapide pe frontul integrării, vom urmări cu precădere modul în care Comisia, sub conducerea doamnei Ursula von der Leyen, va încerca să-şi îndeplinească angajamentele. De asemenea, vom urmări dacă şefii de state şi guverne, mulţi dintre ei confruntaţi cu mari probleme politice interne, vor reuşi să se coordoneze şi să confere Uniunii Europene o pondere mai semnificativă pe plan global, mai ales în domeniile asociate securităţii internaţionale.

Şi în acest an, publicul românesc va fi preocupat de problematica securităţii, inclusiv de modul în care evenimente petrecute în alte părţi ale globului vor influenţa regiunea noastră. Evenimentele recente din Orientul Mijlociu şi zona Golfului Persic ne sugerează că din această zonă vin riscuri şi ameninţări ce nu ne ocolesc şi nu ne pot lăsa indiferenţi. Vom vedea, în zilele şi săptămânile următoare, cât de dramatică se va dovedi - şi ce alte consecinţe va avea - tensionarea raporturilor între Washington şi Teheran. Până atunci, trebuie să sperăm că în competiţia pentru atenţia şi interesul publicului vor învinge abordările oneste şi echilibrate, care nu încearcă să-şi însuşească în mod eronat sau fraudulos forţă predictivă şi care nu manipulează spre a provoca frică sau ură.

Putem anticipa şi o creştere a atenţiei şi interesului publicului nostru pentru tema schimbării climatice, aşa cum o dovedeşte deja emoţia provocată de incendiile din Australia. Tot mai mulţi români vor participa la conversaţia globală şi trebuie să ne aşteptăm la o intrare a acestui subiect pe agenda politică internă. Vom deveni mai interesaţi de iniţiativele UE şi, pornind de la propriile experienţe, vom ajunge la nevoia de politici publice naţionale şi la importanţa abordărilor echilibrate, capabile să evite aroganţa ideologiei.

În fine, dar nu în ultimul rând, anul 2020 ne aduce thriller-ul electoral american, cu alegeri prezidenţiale, legislative şi pentru diverse alte demnităţi la nivel de stat sau locale. Vom discuta despre competitorii democraţi şi şansele lor, dar mai ales despre Donald Trump - în registrul deja cunoscut. Preferinţele şi opţiunile noastre contează mai puţin, dar este bine să reflectăm şi să discutăm despre relaţia cu SUA, despre parteneriatul strategic bilateral şi coeziunea NATO, despre colaborarea în multe alte privinţe. În final, însă, esenţial este spectacolul şi nu e nimic nepotrivit sau frivol în a-ţi dori şi aşa ceva. Spectacolul a fost mereu un însoţitor fidel al politicii, în societatea liberă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri