Politica mizelor personale (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Politica mizelor personale (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Astăzi, după mai bine de 30 de ani de aşteptări, am ajuns în postura să tot citesc şi să tot urmăresc pe diferite canale ce vrea să facă România în următorii ani pentru a ieşi din degringolada economică, socială şi financiară. Mi-aş dori să văd unde se duc banii ţării, mi-aş dori să văd unde s-au dus banii împrumutați şi unde se vor duce banii care îi vom putea accesa/împrumuta de la Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare mondiale, căci am văzut că la asta ne pricepem.

Am tot aşteptat să treacă proiectul de buget prin Parlament pentru a se debloca economia, investiţiile, ideile consistente, care să ne ducă conform promisiunilor spre mai bine, spre progres, civilizaţie, economie performantă, competitivitate, eficienţă şi productivitate la nivel european. Încă mai aştept să văd punerea la treabă a inteligenţei autohtone, a capitalului şi resurselor naţionale.

Încă mai aştept să văd momentul în care România se va bate pentru a fi acolo unde se hotărăsc şi se finanţează marile proiecte europene. Mi-aş dori o mega întrunire naţională la care să se discute mult trâmbițatul Proiect de ţară, să se traseze câteva proiecte clare de industrializare naţională sustenabile, prin atragerea investitorilor serioşi, căci altă soluţie nu există acum. S-o fi întrebat vreun “deştept” din “capul trebii” de ce oare investitorii serioşi nu vin în România?

Răspunsul este la îndemână! Deschideţi pagina Institutului Național de Statistică şi uitaţi-vă la indicele de competitivitate economică, mai bine zis la necompetitivitate economică şi instituţională, care are cifra fatidică 74 la noi, faţă de 30 prin alte ţări din Europa. N-au timp bravii noştri diriguitori de asemenea dezbateri, calcule şi decizii, în care calitatea să primeze, să marjăm pe cercetare, să investim nişte miliarde bune de euro în inovare, creativitate, invenție, să punem olimpicii şi meseriaşii noştri la muncă la noi, pentru a creşte PIB-ul nostru, nu al altora, pentru că de peste 30 de ani vorbim de involuție economică. Vorbim de plecarea minților luminate ale acestui neam, vorbim de faptul că industria românească a pierdut aproape 2,1 milioane de oameni. S-au împuținat minerii, sondorii, sudorii și strungarii, iar mai nou nu găseşti nici forță de muncă necalificată.

Poate ar fi cazul să ne aducem aminte că în ’89 aveam o uzină Republica (Malaxa) ce a dispărut cu tot cu numele ei interbelic, poate ar trebui să ne aducem aminte că la Braşov era produs un tractor la fiecare 9 minute sau că la Iaşi exista un CUG, poate nu ar trebui să trecem cu vederea faptul că am avut un ARO sau un RAFO ori că eram pe locul trei în lume cu pescadoarele și pe locul nouă cu vapoarele comerciale, etc., etc.

Astăzi, la noi, de sus şi până jos se merge pe politica mizelor mici. Din nefericire mizele mici macină acum interesele politice mari pentru țară, oamenii sunt minţiți cu proiecte fantasmagorice, trăim în mizerie politică şi socială, ţinem în aceeaşi situaţie economia națională, dacă nu cumva mai rău. La ce să ne mai aşteptăm?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.