Politica şi-a băgat cornul în laptele elevilor. Lipsa produselor duce la o creştere a absenteismului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Nimeni nu ştie când vor avea gustarea pe mese toţi elevii din judeţ

Politica şi-a băgat cornul în laptele elevilor. Lipsa produselor duce la o creştere a absenteismului

GALERIE
lapte si corn
  • lapte si corn
- +

Cei mai mulţi dintre elevii din judeţ nu beneficiază de corn şi lapte nici la două luni de la începerea şcolii. Încă din primele zile ale lunii octombrie, „Ziarul de Iaşi“ a atras atenţia acestui fenomen. Decizii venite cu întârziere de la guvern, eşecul organizării unei licitaţii de către Consiliul Judeţean (CJ) şi o gâlceavă între administraţia judeţeană şi autorităţile locale au provocat situaţia actuală. Liderii PNL Iaşi susţin că peste 70.000 de elevi nu primesc în acest moment produsele. În PSD se arată cu degetul unii pe alţii. Mai grav: nimeni nu ştie când vor avea elevii aceste produse pe bancă.

Anii trecuţi, responsabilitatea pentru derularea acestui program la nivel judeţean a aparţinut Consiliului Judeţean (CJ). Dar, în septembrie 2018, la nouă zile după începerea şcolii, plenul CJ a alocat banii necesari către fiecare dintre 98 de primării din judeţ, profitând de noi reglementări legislative şi în contextul eşecului privind organizarea licitaţiei în acest an.

Primăriile trebuie să caute furnizorii de produse

Unii primari au luat banii şi au semnat contracte, alţii i-au lăsat în cont şi au aşteptat clarificări privind cadrul legal, respectiv modul de repartizare a fondurilor de către CJ. Pe 2 noiembrie, un act normativ (OUG 94/2018) emis de guvern a adus lămuririle necesare, iar unele proceduri de achiziţie au început să curgă în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Înainte de această dată, doar câteva comune încheiaseră contracte de furnizare (16, după unele surse politice), dar unii primari ne-au spus că au renunţat la ele. În mediul politic, în ultimele două săptămâni a fost înregistrat un val de reacţii, iar primarul Mihai Chirica, lideri PNL şi ai PMP l-au acuzat pe şeful CJ Maricel Popa că a privat elevii din judeţ de corn şi lapte prin faptul că CJ a eşuat în organizarea licitaţiei şi a dat, după începerea şcolii, această responsabilitate către primării. Edilul-şef al Iaşului a susţinut chiar că şeful CJ ar putea „plăti penal“ pentru modul în care a fost pasată responsabilitatea.

„La ordinul consilierului Popa, CJ Iaşi a emis două hotărâri cu 40 de zile înainte de a exista cadrul legal“, a susţinut Chirica. În schimb, Maricel Popa a spus că primarul Iaşului dă dovadă de „rea-voinţă în interpretarea legislaţiei“ şi a asigurat că deciziile CJ din septembrie au fost legale. Totodată, Popa a declarat că transferul către autorităţile locale a fost efectuat pentru ca primăriile să poată contracta mai rapid furnizori, prin proceduri de încredinţare directă, mai puţin la nivelul oraşelor şi municipiilor, acolo unde suma totală impune licitaţii ce se pot întinde pe parcursul câtorva luni faţă de câteva zile în cazul atribuirilor directe. „Hotărârile CJ iniţiate de Maricel Popa, prin care se transferă de la CJ către primării responsabilităţile şi fondurile (...) erau inaplicabile din punct de vedere legal la data adoptării lor, fapt ce a fost ascuns consilierilor judeţeni“, a comentat liderul PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, după ce Popa a arătat că deciziile au fost adoptate în unanimitate în plenul CJ.

Ce spun primarii din judeţ

Mai mulţi primari din judeţ nu au lansat procedurile pentru contractarea de furnizori şi în contextul în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) i-a informat pe şefii de comune, la sfârşitul lunii octombrie, că doar CJ poate face licitaţia. De precizat că fondurile pentru derularea programului pot fi decontate din bani europeni, iar primarii trebuie să facă solicitări în acest sens la APIA. „Nu am putut face procedura pentru că nu aveam bază legală, ne-am trezit cu banii în cont. Din discuţiile cu celelalte instituţii, inclusiv la Finanţe, ni s-a spus că nu putem face noi procedura. Acum, a venit ordonanţa (94/2018, n.r.) şi dăm drumul la achiziţie. Contrac­tul va fi încredinţat direct, suma este mică, de circa 39.000 lei, am vorbit deja cu câteva firme şi va fi atribuire directă“, ne-a spus primarul din Movileni, Mihai Plumbu. În Holboca, primarul Gheorghe Ştefurac a susţinut că a renunţat la contractul încheiat la mijlocul lunii octombrie şi va face o nouă procedură. „Am făcut un contract în octombrie, dar apoi l-am retras. Acum, urmează să lansăm o nouă procedură, avem şi cadru legal. Nu ştiu cum de s-a ajuns la această situaţie, eu ştiu că cei de la APIA ne-au trimis o notificare din care se înţelegea că nu vor fi decontaţi banii. La noi în comună sunt circa 1.100 de elevi“, a comentat Ştefurac. O situaţie asemănătoare este şi la Mirosloveşti: primarul Constantin Cojocaru ne-a declarat că a încheiat contractul în octombrie, dar actul nu ar fi produs efecte decât după publicarea OUG 94/2018. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în Costuleni: contract semnat în octombrie, dar intrat în vigoare luna asta.

„În orice caz, eu vroiam să-mi asum riscul şi să merg până la sfârşitul anului cu acel contract semnat în oc­tom­brie. Mulţi copii vin la şcoală pentru corn şi lapte. Chiar dacă mi-ar fi cerut ulterior banii înapoi, tot aş fi continuat contractul“, a comentat primarul Mirică Dodan. În schimb, primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, nu este încă convins că există cadru legal, social-democratul aşteptând încă lămuriri: „Trebuie un alt act legislativ care să ne permită să contractăm un furnizor. La noi, pentru semestrul I, avem circa 40.000 lei, dar nu pot da drumul la procedură până ce nu sunt informat cu privire la cadrul legal“. El a adăugat că, în opinia sa, vinovaţi de această situaţie sunt juriştii de la CJ şi APIA, care nu au gestionat eficient modul de organizare a programului. O părere asemănătoare are şi primarul din Leţcani, Stelian Turcu, localitate unde a fost semnat contractul de furnizare zilele trecute, iar produsele ar urma să fie livra­te celor peste 1.000 de elevi de săptămâna viitoare. „Lucrurile s-au împotmolit la CJ, nu era normal să ni-l dea nouă, trebuia să se facă licitaţia la CJ, ei trebuiau să organizeze dar au ales să o dea la noi pentru că ei au întârziat“, a declarat, la rândul lui, Stelian Turcu.

APIA: „Fiecare solicitare de decontare va fi analizată“

Directorul APIA, Sergiu Jităreanu, a evitat ieri să ofere un răspuns concret în ceea ce priveşte riscul în cazul unor primării de a nu le fi decontaţi banii cheltuiţi din fonduri UE. În schimb, el a ţinut să precizeze că APIA nu are atribuţii cu privire la derularea programului. „Dacă vor să deconteze aceşti bani, beneficiarii sunt obligaţi să depună după finalizarea semestrului cererea de decontare. Nu eu le spun ce să facă. Primăriile au jurişti care ştiu să analizeze legislaţia. Ce spune legislaţia, asta facem. Eu nu mă antepronunţ. Noi suntem o instituţie pu­blică care ne desfăşurăm activitatea în baza unor acte normative. După ce se vor depune cererile de sprijin, solici­tările vor fi analizate de colegii mei şi se vor pronunţa pe acest aspect“, a declarat Sergiu Jităreanu. Pe 19 septembrie, plenul CJ a alocat către cele 98 de primării sumele necesare pentru acordarea de produse elevilor până la data de 21 decembrie 2018. În total, a fost repartizată o sumă de circa 9,4 milioane lei. Cu toate acestea, cel puţin în cazul municipiului Iaşi, banii alocaţi probabil nu vor fi cheltuiţi în acest an întrucât şansele ca licitaţia să fie finalizată în timp util sunt extrem de reduse.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.