FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul
Cu mai putin de doua saptamâni înainte de Pasti, o slujba tinuta în sânul Mi (...)
citeste totmiercuri, 21.04.2021
Cei mai mulţi dintre elevii din judeţ nu beneficiază de corn şi lapte nici la două luni de la începerea şcolii. Încă din primele zile ale lunii octombrie, „Ziarul de Iaşi“ a atras atenţia acestui fenomen. Decizii venite cu întârziere de la guvern, eşecul organizării unei licitaţii de către Consiliul Judeţean (CJ) şi o gâlceavă între administraţia judeţeană şi autorităţile locale au provocat situaţia actuală. Liderii PNL Iaşi susţin că peste 70.000 de elevi nu primesc în acest moment produsele. În PSD se arată cu degetul unii pe alţii. Mai grav: nimeni nu ştie când vor avea elevii aceste produse pe bancă.
Anii trecuţi, responsabilitatea pentru derularea acestui program la nivel judeţean a aparţinut Consiliului Judeţean (CJ). Dar, în septembrie 2018, la nouă zile după începerea şcolii, plenul CJ a alocat banii necesari către fiecare dintre 98 de primării din judeţ, profitând de noi reglementări legislative şi în contextul eşecului privind organizarea licitaţiei în acest an.
Primăriile trebuie să caute furnizorii de produse
Unii primari au luat banii şi au semnat contracte, alţii i-au lăsat în cont şi au aşteptat clarificări privind cadrul legal, respectiv modul de repartizare a fondurilor de către CJ. Pe 2 noiembrie, un act normativ (OUG 94/2018) emis de guvern a adus lămuririle necesare, iar unele proceduri de achiziţie au început să curgă în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Înainte de această dată, doar câteva comune încheiaseră contracte de furnizare (16, după unele surse politice), dar unii primari ne-au spus că au renunţat la ele. În mediul politic, în ultimele două săptămâni a fost înregistrat un val de reacţii, iar primarul Mihai Chirica, lideri PNL şi ai PMP l-au acuzat pe şeful CJ Maricel Popa că a privat elevii din judeţ de corn şi lapte prin faptul că CJ a eşuat în organizarea licitaţiei şi a dat, după începerea şcolii, această responsabilitate către primării. Edilul-şef al Iaşului a susţinut chiar că şeful CJ ar putea „plăti penal“ pentru modul în care a fost pasată responsabilitatea.
„La ordinul consilierului Popa, CJ Iaşi a emis două hotărâri cu 40 de zile înainte de a exista cadrul legal“, a susţinut Chirica. În schimb, Maricel Popa a spus că primarul Iaşului dă dovadă de „rea-voinţă în interpretarea legislaţiei“ şi a asigurat că deciziile CJ din septembrie au fost legale. Totodată, Popa a declarat că transferul către autorităţile locale a fost efectuat pentru ca primăriile să poată contracta mai rapid furnizori, prin proceduri de încredinţare directă, mai puţin la nivelul oraşelor şi municipiilor, acolo unde suma totală impune licitaţii ce se pot întinde pe parcursul câtorva luni faţă de câteva zile în cazul atribuirilor directe. „Hotărârile CJ iniţiate de Maricel Popa, prin care se transferă de la CJ către primării responsabilităţile şi fondurile (...) erau inaplicabile din punct de vedere legal la data adoptării lor, fapt ce a fost ascuns consilierilor judeţeni“, a comentat liderul PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, după ce Popa a arătat că deciziile au fost adoptate în unanimitate în plenul CJ.
Ce spun primarii din judeţ
Mai mulţi primari din judeţ nu au lansat procedurile pentru contractarea de furnizori şi în contextul în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) i-a informat pe şefii de comune, la sfârşitul lunii octombrie, că doar CJ poate face licitaţia. De precizat că fondurile pentru derularea programului pot fi decontate din bani europeni, iar primarii trebuie să facă solicitări în acest sens la APIA. „Nu am putut face procedura pentru că nu aveam bază legală, ne-am trezit cu banii în cont. Din discuţiile cu celelalte instituţii, inclusiv la Finanţe, ni s-a spus că nu putem face noi procedura. Acum, a venit ordonanţa (94/2018, n.r.) şi dăm drumul la achiziţie. Contractul va fi încredinţat direct, suma este mică, de circa 39.000 lei, am vorbit deja cu câteva firme şi va fi atribuire directă“, ne-a spus primarul din Movileni, Mihai Plumbu. În Holboca, primarul Gheorghe Ştefurac a susţinut că a renunţat la contractul încheiat la mijlocul lunii octombrie şi va face o nouă procedură. „Am făcut un contract în octombrie, dar apoi l-am retras. Acum, urmează să lansăm o nouă procedură, avem şi cadru legal. Nu ştiu cum de s-a ajuns la această situaţie, eu ştiu că cei de la APIA ne-au trimis o notificare din care se înţelegea că nu vor fi decontaţi banii. La noi în comună sunt circa 1.100 de elevi“, a comentat Ştefurac. O situaţie asemănătoare este şi la Mirosloveşti: primarul Constantin Cojocaru ne-a declarat că a încheiat contractul în octombrie, dar actul nu ar fi produs efecte decât după publicarea OUG 94/2018. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în Costuleni: contract semnat în octombrie, dar intrat în vigoare luna asta.
„În orice caz, eu vroiam să-mi asum riscul şi să merg până la sfârşitul anului cu acel contract semnat în octombrie. Mulţi copii vin la şcoală pentru corn şi lapte. Chiar dacă mi-ar fi cerut ulterior banii înapoi, tot aş fi continuat contractul“, a comentat primarul Mirică Dodan. În schimb, primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, nu este încă convins că există cadru legal, social-democratul aşteptând încă lămuriri: „Trebuie un alt act legislativ care să ne permită să contractăm un furnizor. La noi, pentru semestrul I, avem circa 40.000 lei, dar nu pot da drumul la procedură până ce nu sunt informat cu privire la cadrul legal“. El a adăugat că, în opinia sa, vinovaţi de această situaţie sunt juriştii de la CJ şi APIA, care nu au gestionat eficient modul de organizare a programului. O părere asemănătoare are şi primarul din Leţcani, Stelian Turcu, localitate unde a fost semnat contractul de furnizare zilele trecute, iar produsele ar urma să fie livrate celor peste 1.000 de elevi de săptămâna viitoare. „Lucrurile s-au împotmolit la CJ, nu era normal să ni-l dea nouă, trebuia să se facă licitaţia la CJ, ei trebuiau să organizeze dar au ales să o dea la noi pentru că ei au întârziat“, a declarat, la rândul lui, Stelian Turcu.
APIA: „Fiecare solicitare de decontare va fi analizată“
Directorul APIA, Sergiu Jităreanu, a evitat ieri să ofere un răspuns concret în ceea ce priveşte riscul în cazul unor primării de a nu le fi decontaţi banii cheltuiţi din fonduri UE. În schimb, el a ţinut să precizeze că APIA nu are atribuţii cu privire la derularea programului. „Dacă vor să deconteze aceşti bani, beneficiarii sunt obligaţi să depună după finalizarea semestrului cererea de decontare. Nu eu le spun ce să facă. Primăriile au jurişti care ştiu să analizeze legislaţia. Ce spune legislaţia, asta facem. Eu nu mă antepronunţ. Noi suntem o instituţie publică care ne desfăşurăm activitatea în baza unor acte normative. După ce se vor depune cererile de sprijin, solicitările vor fi analizate de colegii mei şi se vor pronunţa pe acest aspect“, a declarat Sergiu Jităreanu. Pe 19 septembrie, plenul CJ a alocat către cele 98 de primării sumele necesare pentru acordarea de produse elevilor până la data de 21 decembrie 2018. În total, a fost repartizată o sumă de circa 9,4 milioane lei. Cu toate acestea, cel puţin în cazul municipiului Iaşi, banii alocaţi probabil nu vor fi cheltuiţi în acest an întrucât şansele ca licitaţia să fie finalizată în timp util sunt extrem de reduse.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ciolacu: Categoric în această sesiune vom depune o moţiune de cenzură
Coronavirus: China a vaccinat anti-COVID-19 peste 200 de milioane de persoane
Mesajul unui pacient care nu credea în COVID pentru medicii care l-au salvat
Schimbările climatice, nu pandemia, principala îngrijorare a tinerilor europeni
Juventus recunoaşte că proiectul Superligii are şanse limitate de a mai fi pus în aplicare
Un studiu arată că Tyrannosaurus Rex se deplasa mai încet decât oamenii
Andrei Caramitru critică în termeni extremi de duri nominalizarea Ioanei Mihăilă la Sănătate
Cîţu: Am trimis la Preşedintele României propunerea de la USR-PLUS pentru Ministerul Sănătăţii
Drulă nu vrea să mai „dezgroape morţii” după ce l-a numit „zombie” pe Cîţu
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a împlinit astăzi 95 de ani
România va începe meciurile de la turneul olimpic cu Honduras
Vladimir Putin transmite Occidentului să nu ''treacă linia roşie'' în relaţiile cu Rusia
Arestări şi percheziţii în Rusia înaintea manifestaţiilor în susţinerea lui Navalnîi
Intenţia de vaccinare în România este mult sub valorile la care era estimată iniţial
Preşedintele anunţă că nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere
64 de noi îmbolnăviri COVID în Iași. La nivel național s-au înregistrat 3.006 de noi cazuri
Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, prima reacţie în legătură cu angajările de la Romsilva
Şeful statului susţine că în această seara vom avea ministru la Sănătate
VIDEO Război de-o noapte la Midia/Năvodari. Armata a tras cu tunurile în largul mării
Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR! (P)
”Năvălesc” turcii în Copou. Delicii culinare la ISTANBUL STREET FOOD
Klaus Iohannis afirmă că revocarea lui Vlad Voiculescu s-a făcut în mod corect
Lui Dragnea îi râde musteața. A primit aviz favorabil să iasă din pușcărie
VIDEO Internauții s-au îndrăgostit de ce se ascunde sub această cloșcă
Ce avere are Ioana Mihăilă, propunerea USR PLUS pentru ministerul Sănătăţii
Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Mamele minore au nevoie de protecția noastră” (P)
Durerea de dinţi te avertizează de ce afecţiuni interne suferi?
Patronul clubului Liverpool le-a cerut iertare fanilor din cauza episodului Superligii europene
Ioana Mihăilă, nominalizată oficial de USR PLUS pentru postul de ministru al Sănătăţii
VIDEO: Ministrul Mediului a cerut un raport de la Romsilva în urma înregistrărilor “fierbinţi”
ANAF doarme? Zece TIR-uri rusești cu țigări de 30 de milioane de euro au dispărut din Vama Albița
O fată de 16 ani din Maramureș a făcut șoc anafilactic după imunizarea cu vaccinul Pfizer
Senatorii l-au dat pe mâna procurorilor pe Florian Bodog, fostul ministru PSD al Sănătăţii
Cel mai tânăr „peşte“ din Iaşi, arestat din nou după ce a pus doi minori să facă sex
La trei săptămâni după rinoplastie, ne putem relua activitatea
Şi-a cerut Cătălin Drulă scuze la Cîţu din cauza afirmaţiei ”zombie politic”?
Maşinile achiziţionate prin Rabla Clasic nu vor mai putea fi revândute
Așa arată centrul mobil de vaccinare care va ajunge la Iași în locuri greu accesibile
Catastrofa în absorbția fondurilor de coeziune continuă: avans de 0,8% în ultima lună
Ce legături financiare sunt între Vlad Voiculescu și „Nic” Voiculescu, consultantul din farmaceutice
A murit Jim Steinman. El a fost compozitor pentru Meat Loaf, Bonnie Tyler sau Celine Dion
Miza petardei „Armand a pierdut alegerile“: supraviețuirea SIIJ, spălarea lui Tudorache
Daily Mail, proprietara MailOnline, a dat în judecată Google pentru publicitatea online
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus 2021 vor fi pornite astăzi. Câți bani se pot obține
O fostă gimnastă și-a aruncat bebelușul la gunoi. Tânăra riscă acum până la 30 de ani de închisoare
Lucian DÎRDALAEuropa se loghează în reţea |
Florin CÎNTICMircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I) |
Alex VASILIUCristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I) |
Briscan ZARAEpilare inghinală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.