Politici de sănătate publică dezvoltate la Iaşi, într-un proiect cu finanţare europeană

joi, 08 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Politici de sănătate publică dezvoltate la Iaşi, într-un proiect cu finanţare europeană

Iaşul va fi un centru de dezvoltare pentru o serie de politici sociale şi de sănătate, în cadrul unui proiect dezvoltat de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, în parteneriat cu Asociaţia Copilul Meu, Inima Mea, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Iaşi. 

Proiectul în valoare de aproape 425.000 de lei vizează ca obiective crearea a două parteneriate de dezvoltare locală pe raza judeţului, care să fie funcţionale şase luni după finalizarea proiectului, cât şi pregătirea a 52 de reprezentanţi ai ONG-urilor sociale şi de sănătate locale şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.

În Iaşi sunt mai puţine organizaţii faţă de alte regiuni ale ţării

Unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului este cel de a dezvolta un instrument de monitorizare a politicilor în domeniul social şi de sănătate la nivelul judeţului Iaşi. Aici, reprezentanţii COPAC vor dezvolta un chestionar aplicat la nivelul autorităţilor locale, a ONG-urilor cu activitate în domeniul sănătăţii, cât şi a cetăţenilor din judeţ, pentru a vedea care sunt cele mai mari nevoi ale acestora în ceea ce priveşte sănătatea publică şi accesul la serviciile unităţilor medicale. Ulterior, aceste nevoi vor fi prioritizate pentru rezolvare, în parteneriat cu autorităţile locale, şi vor fi dezvoltate politici de sănătate publică pentru a le rezolva.

„Este un prim proiect pe politici de sănătate pentru noi, în mod oficial, finanţat, pentru că suntem implicaţi în zona politicilor de sănătate de mai mult timp. Am văzut că în Iaşi sunt mai puţine organizaţii faţă de alte regiuni ale ţării şi multe dintre cele care există nu prea au activitate, din lipsa fondurilor. 39 colaborează cu Primăria şi cam 20 dintre ele sunt din zona de social şi sănătate care ne interesează pe noi în mod deosebit. Asociaţii de pacienţi sunt şi mai puţine. Cele mai multe ONG-uri sunt implicate pe zona de servicii sociale, unde este şi nevoia mai mare, dar şi oportunităţi de finanţare mai mare. Proiectul s-a născut din nevoia de colaborare între ONG-uri şi autorităţi locale”, a declarat Luminiţa Vâlcea, manager de proiect.

„În această zonă, problemele sociale sunt numeroase”

Prezentă la conferinţa de lansare a proiectului a fost şi prof. dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) şi preşedintele al Societăţii Române de Epidemiologie. Aceasta a explicat că proiectul este unul foarte important, pentru că orice structură şi orice cetăţean trebuie să înţeleagă că sănătatea este o obligaţie a fiecăruia dintre noi, nu numai a corpului medical sau a celor care guvernează, în general, domeniul sănătăţii din punct de vedere administrativ.

„Mă alătur acestui proiect realizat de oameni care au luptat până la sacrificiu pentru toate proiectele pe care le-au promovat, şi nu spun lucruri mari. Fiecare cetăţean trebuie educat să îşi managerieze starea de sănătate, de la naştere până la finele vieţii, după vorba: «dacă sănătate nu e, nimic nu e». Această iniţiativă lansată de COPAC este absolut obligatorie şi necesară în această regiune de Nord-Est a României. Pe lângă această colaborare cu sistemul de sănătate în ansamblul său, fiind vorba de cabinete private sau de stat, de la oamenii pregătiţi de UMF şi studenţi deschişi la a face bine, consider că nu putem reuşi dacă nu vom avea alături de noi ca parteneri egali decidenţii. Este trist că avem prea puţine ONG-uri în această zonă, unde problemele sociale sunt numeroase”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Primăriei Municipiului Iaşi, cât şi Florin Ion, director al DGASPC Iaşi, şi Carmen Mihai, de la Clusterul IMAGO MOL.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii