Polițist din Londra dat afară după ce i-a spus colegei sale Oana că e „o nenorocită de româncă”

vineri, 24 mai 2024, 12:39
2 MIN
 Polițist din Londra dat afară după ce i-a spus colegei sale Oana că e „o nenorocită de româncă”

Un ofițer de poliție din Londra a fost concediat, după ce a insultat o colegă de origine română, folosind remarci rasiste. Românca, pe nume Oana, i-a făcut raport și agentul a fost dat afară fără preaviz, relatează cotidianul britanic The Standard, care citează un raport publicat de Poliția Metropolitană.

Agentul Huw Harris, de la Secția de Poliție Croydon, din sudul Londrei, a fost audiat de un comitet de disciplină, după ce a numit-o pe colega sa, Oana Gîrboan, „o nenorocită de româncă proastă” în timp ce încerca să o ajute cu o problemă pe care femeia o avea la computer, pe 6 septembrie 2022.

Când românca i-a spus că va depune o plângere în legătură cu aceste insulte, Harris a replicat: „Nimeni nu te va crede”. În apărarea sa, polițistul a declarat că remarca a fost o tentativă neinspirată de a face o glumă și că regretă sincer incidentul. El a recunoscut că avea o colaborare bună cu colega sa româncă și că alți membri ai echipei îl numeau în glumă și pe el „snob” sau „prost galez”, dar agenta Gîrboan nu l-a jignit niciodată folosind astfel de remarci, scrie libertatea.

În decizia sa, comitetul disciplinar a subliniat că „agentul Harris a făcut acel comentariu instantaneu, fără a reflecta cu adevărat la ceea ce urma să spună. Cu toate acestea, având în vedere pregătirea sa ca ofițer de poliție și evidența că un astfel de comentariu ar fi considerat limbaj ofensator și rasist, ar fi trebuit să se abțină de la a folosi un astfel de limbaj, oricât de spontan ar fi fost”.

Deși obscenitățile sunt la ordinea zilei în cadrul Secției de Poliție Croydon, comitetul disciplinar care l-a evaluat pe agent a considerat că „insulta rasistă” este „deosebit de ofensatoare.”

În cursul audierii, s-a menționat că polițista română a fost și ea citată disciplinar, în legătură cu presupuse comentarii adresate lui Harris. Comitetul nu a făcut nicio constatare cu privire la aceste acuzații, dar a concluzionat că reclamația avea „puțină relevanță”, având în vedere că Harris a recunoscut folosirea unui limbaj ofensator și discriminatoriu. Ofițerul, care lucra în Poliția Metropolitană din Londra din anul 2018, a fost concediat fără preaviz. Comitetul a declarat că decizia a fost una luată cu „mare regret”, deoarece au fost prezentate dovezi care atestă „calitățile clare” ale lui ca ofițer de poliție, dar că o sancțiune mai blândă ar submina încrederea publicului în poliție.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii