Poliţist rău - poliţist bun
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Poliţist rău - poliţist bun

GALERIE
Andrei Disca
  • Andrei Disca
- +

Valul de tineri intraţi îi sistem fără să fi absolvit o şcoală/academie de poliţie a adus un suflu nou. Pe holurile Inspectoratului de Poliţie Iaşi se simte un aer „primăvăratec“. Tinere agente „sexy“ se plimbă pe holuri, atrăgând privirile colegilor. Cei mai în vârstă se simt mai motivaţi să le arate meserie, mai ales dacă sunt ofiţeri. 

Băieţii intraţi recent în Poliţie sunt mai sfioşi, sunt numiţi „pufuleţi“ de către cei cu experienţă. În schimb, ofiţerii de la structurile de forţă admiră noile colege, însă bombăne pe la colţuri: unele sunt bune doar la făcut cafea, şi nu să stea nopţi întregi prin filaje, sau să stea cu orele să se plimbe pe jos, printre blocuri, în civil, pentru a prinde golani care tîlhăresc pensionari. Sau să bea câte zece cafele proaste şi să fumeze un pachet cu ţigări pe noapte, în patrulare. Partea bună este că sunt şi tinere poliţiste frumoase care stau în picioare mai mult decât bărbaţii. Frig, ploaie, fără să se plângă, ştiu chiar eu vreo două exemple pe la Poliţia Rutieră. Vorbesc frumos cu şoferii, iar şoferilor nu le pare aşa rău că şi-au pierdut permisele de conducere.

Tinerii înregimentaţi au adus cu ei şi o groază de probleme, care riscă să deformeze şi mai mult imaginea Poliţiei ieşene. Faptele recente şi din ultimii ani demonstrează că structurile „Doi şi-un sfert“ ar trebui să stea cu ochii pe noii veniţi. Ultima „trăsnaie“ din poliţia ieşeană ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru conducere. Un tânăr abia intrat în Poliţie a fost arestat pentru trafic de droguri, după cinci ani în care acesta a cultivat şi cumpărat droguri de mare risc pe care le-a distribuit „în stil mare“ pe piaţa din Iaşi. Vindea cannabisul doar de la jumătate de kilogram în sus. Culmea, acesta şi-ar fi dorit să ajungă să lucreze la Antidrog. Poliştii cu experienţă şi-au făcut cruce. De remarcat este faptul că agentul traficant de droguri a ajuns să lucreze într-o comunitate de poliţişti unde curg belelele: un poliţist din Răducăneni s-a izbit cu maşina din dotare într-un copac după ce a băut alcool de nu mai vedea drumul, un altul de aici se ocupa cu cărţile de identitate pentru moldovenii de peste Prut, un altul este suspectat că face trafic cu ţigări de contrabandă, aduse din Republica Moldova.

Pentru aceştia, pare a fi normal să-şi suplimenteze veniturile din activităţi ilicite. Poliţistul traficant de droguri avea un salariu de 3.500 de lei, bani care nu îi ajungeau să-şi întreţină iubita. Un alt caz cu un tânăr, adus din sursă externă, a stricat imaginea Poliţiei după ce acesta a făcut tărăboi într-un local din Tudor Vladimirescu. A băut o cantitate mare de alcool şi a început să joace pe mese, până ce chelnerii au sunat la 112. Patrula venită la faţa locului a fost scuipată de către poliţist, pe motiv că sunt colegi. Pentru a-şi arăta dispreţul faţă de uniformă, a călcat în picioare legitimaţia de om al legii. De asemenea, un fenomen care face ravagii printre poliţişti este alcoolul. Anul trecut au fost prinşi băuţi la volan mai mulţi agenţi. Pentru unul dintre ei nu s-a mai putut face nimic. A murit în accidentul rutier pe care îl provocase, din cauza alcoolului. Totuşi, tinerii înrolaţi în ultimii ani în poliţie au venit şi cu ceva bun. De exemplu, sunt poliţişti de la Rutieră care îşi amendează colegii din alte structuri dacă au greşit în trafic. Nu în ultimul rând, toată stima pentru poliţiştii care şi-au amendat şefii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.