ANCHETĂ la Hârlău în urma telenovelei dintre soţia unui agent şi un om de afaceri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

ANCHETĂ la Hârlău în urma telenovelei dintre soţia unui agent şi un om de afaceri

GALERIE
audieri
  • audieri
- +

Cinci poliţişti de la IGPR au venit la Iaşi să audieze mai multe persoane în urma scandalului de la Poliţia Hârlău. Totul a pornit de la un patron local care s-ar iubi pe ascuns cu soţia unui poliţist influent în oraş. Scandalul a degenerat în înjurături şi urmăriri între patron şi poliţişti, dar şi invers. S-a ajuns până acolo încât afaceristul i-a pândit pe şeful poliţiei la ieşirea din locuinţă, dar şi pe ceilalţi poliţişti care l-au amendat. În „replică“, agenţii controlează la sânge, zi de zi, activitatea firmei patronului, care s-a ales în acest fel cu zeci de amenzi usturătoare. Ultimul episod s-a consumat săptămânile trecute, când afaceristul i-a urmărit timp de o oră doi poliţişti, apoi i-a oprit în trafic şi a sunat la 112, spunând că erau băuţi. Chestorul Poliţiei Iaşi, la care a ajuns cazul, spune că a fost deschisă o anchetă internă cu plângerile făcute de omul de afaceri. De asemenea, o comisie de la IGPR a mai fost la Hârlău săptămânile trecute.

POVESTEA:

De când Dan Farchizon a câştigat licitaţia pentru operarea traseului de călători Hârlău - Scobinţi - Sticlăria, acesta a făcut tot posibilul să se împrietenească cu poliţiştii Oraşului Hârlău, pentru a-i avea de partea sa şi a fi la adăpost de amenzi. Potrivit unor localnici din Hârlău, pentru început, el a acceptat de bunăvoie să ofere informaţii despre lumea interlopă a oraşului, multe auzite de la călători. Unora dintre poliţişti chiar le-a făcut anumite servicii, iar cu aceştia s-a împrietenit, fapt care a atras „surghiunul“ acestora către alte posturi de poliţie. Potrivit acestor localnici apropiaţi disputei, scopul urmărit de Farchizon era să obţină o anumită protecţie a poliţiştilor, ţinând cont că acesta are două firme de transport. După cum spune chiar Farchizon, poliţiştii l-au lăsat în pace o perioadă, până ce unul dintre poliţişti a aflat că soţia lui ar fi amantă a afaceristului. În acest context, poliţistul căruia i s-ar fi pus coarne, ajutat şi de colegii lui, a început să-i verifice asiduu activitatea lui Farchizon. În replică, patronul firmelor de transport a scris mai multe plângeri, la mai multe instituţii, reclamând abuzuri ale poliţiştilor. În acest război, poliţiştii au încercat să-l „liniştească“ pe patron cu un munte de amenzi şi câteva dosare penale, iar acesta din urmă a replicat pe măsură.

Varianta patronului

Ultima „ispravă“ a lui Farchizon a avut loc la finele săptămânii trecute, când a fost înştiinţat că doi poliţişti sunt în spatele restaurantului „Rareşoaia“ din târg, unde ar consuma alcool. Farchizon i-a aşteptat timp de o oră pe cei doi la o intersecţie din oraş prin care ar fi trebuit să treacă cei doi oameni ai legii, în autoturismul personal. Unul dintre poliţişti, care lucrează la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), îl amendase de două ori pe afacerist pentru evaziune fiscală. Ultima oară, pentru o evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 100.000 de lei, după cum spune chiar poliţistul care a descoperit faptul. Farchizon spune însă acum că se afla în zona intersecţiei din întâmplare. Fapt contrazis însă de camerele de luat vederi din zonă, consultate de Poliţie, care l-au surprins pe acesta aşteptând „la cotitură“ aproape o oră. „Veneam de la ţară, iar în intersecţie a apărut deodată în faţa mea o Dacie de culoare roşie, care mi-a tăiat calea şi nu mi-a acordat prioritate. Am evitat accidentul, dar am mers după maşină. În autoturism am observat doi poliţişti care erau băuţi, după deplasarea sinuoasă a autoturismului. Cei doi au coborât din maşină şi mi-au arătat semne obscene, după care, când am scos aparatul, au luat-o la fugă ca să nu îi pozez. Imediat am sunat la numărul 112, şi a venit la faţa locului o maşină de poliţie“, a povestit Dan Farchizon.

Varianta poliţiştilor

Poliţiştii din Hârlău spun însă că colegii lor care se aflau în autoturism au plecat de la faţa locului deoarece voiau să evite un scandal, iar agentul de la volan ar fi fost şi testat cu etiloscopul. „În imaginile surprinse cu camera de vedere se poate vedea cum autoturismul domnului respectiv stă oprit la cîţiva zeci de metri de intersecţie. În acelaşi timp, un biciclist este trimis să „spioneze“ activitatea celor doi poliţişti care se aflau în apropierea restaurantului, în timpul liber. În momentul în care cei doi se urcă în maşină, biciclistul vine la maşină şi îl atenţionează pe şofer. În intersecţie, poliţistul de la volanul maşinii Dacia (a poliţiştilor, n.r.) aproape că opreşte pentru a se asigura, vede autoturismul staţionat în dreapta, apoi demarează. Imediat, cealaltă maşină pleacă de pe loc şi porneşte în urmărirea celei conduse de poliţist“, explică un agent imaginile. După vreo câteva sute de metri, cele două maşini au ajuns în centrul oraşului, iar pe camere se poate observa cum Farchizon depăşeşte în viteză maşina poliţiştilor, apoi opreşte. Şoferul poliţist opreşte şi el autoturismul, iar ocupanţii pleacă grăbiţi. „Eu ştiam că face acest gest ca să ne intimideze şi să caute scandal. Am plecat de la faţa locului spre casă, iar şoferul, să îşi ia soţia de la serviciu. M-am întâlnit întâmplător cu colegul lângă restaurant şi a spus că îşi aşteaptă soţia să termine programul la serviciu. Am mers cu el spre centru, iar pe drum ne-am intersectat cu domnul respectiv. Am vrut să evităm o ceartă“, a spus poliţistul din dreapta şoferului. Poliţistul spune că este urmărit de afacerist deoarece l-a amendat în două cazuri, pentru evaziune fiscală. „El are un dosar de evaziune fiscală după ce a prestat servicii de transport către firma Cotnari SA în valoare de 400.000 de lei dar nu a înregistrat în contabilitate nicio factură. Este vorba despre un prejudiciu în valoare de aproximativ 100.000 de lei“, a spus poliţistul.

„A împuşcat porcul şi a cerut carnea“

În acest război, patronul firmelor de transport aduce acuzaţii grave la adresa poliţiştilor din Hârlău. Dan Farchizon spune că a făcut mai multe servicii celor de aici, care sunt negate de comandantul Dumitru Simionescu. „Am un autocar de transport, iar în timpul efectuării unei curse şoferul a fost tras pe dreapta de un agent de poliţie. Acesta a spus că trebuie să mă amendeze, spunând că nu are altă posibilitate. M-a amendat pentru lipsa inspecţiei tehnice, în condiţiile în care aceasta era validă încă două luni. Am contestat în instanţă preocesul verbal. Mi-au dat zeci de amenzi, pur şi simplu mă vânează“, a povestit patronul. Şeful Poliţiei a replicat însă că a apărut o greşeală în baza de date. „Poliţistul a consultat baza de date şi apărea că inspecţia este expirată. Avem dovada, în sensul că atunci când este consultată această bază, se poate vedea data, ora şi cine a consultat această bază. Era mai bine dacă şoferul autocarului prezenta documentele poliţistului. Patronul şi-a instruit şoferii să nu dea actele la control. Avem multe plângeri la adresa firmelor lui, că ţine călătorii înghesuiţi, sau că nu taie bilete. Într-unul dintre cazuri, şoferul microbuzului a fugit la propriu în pădure, lăsând călătorii în microbuz. Nu avea contract de muncă“, a replicat Simionescu. Şi în privinţa comandantului Poliţiei, Farchizon aduce acuzaţii. „În urmă cu câţiva ani, Simionescu mi-a spus că are o petrecere în satul Poiana Căldăruşa, şi îi trebuie nişte carne. Am mers acasă la mine şi, în timp ce eram în casă, am auzit o împuşcătură. El a luat arma sa din maşină şi mi-a împuşcat porcul, spunând că o să-mi dea bani pentru carnea pe care i-o dau“, a spus Farchizon. Faptul este negat de către Simionescu. „Nu este adevărat nimic din ce spune el. Între mine şi acest Farchizon nu a existat nicio relaţie. El încearcă prin orice mijloace să ne denigreze, dar îl voi da în judecată pentru aceste acuzaţii“, a răbufnit comandantul.

Ce spune şeful IPJ Iaşi

Simionescu aduce şi el acuzaţii la adresa afaceristului, în urma plângerilor pe care le-a făcut acesta la IGPR dar şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi. „Dacă vă puteţi închipui, aproape zilnic, dimineaţa, când ies din locuinţă, acest individ mă aşteaptă şi se uită la mine, fără să spună nimic. Când plec la serviciu, dau de el. De asemenea, poliţiştii care sunt în timpul serviciului, şi nu numai, sunt urmăriţi de acesta. Zilele trecute, o patrulă de la rutieră m-a sunat şi mi-a spus că timp de o oră, cât se aflau la stradă, acest individ i-a supravegheat continuu, cât timp îşi făceau serviciul. Nu ştiu ce să mai spun“, a ridicat din umeri Simionescu. La începutul acestei luni, la Hârlău au sosit doi poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, au luat declaraţii de la mai mulţi poliţişti, inclusiv de la şeful lor. „Nu a fost finalizată încă cercetarea celor de la IGPR. De asemenea, nici cercetarea nostră internă nu a fost finalizată. în funcţie de rezultate, vor fi urmate procedurile legale“, a spus scurt chestorul Ioan Scripniciuc, şeful IPJ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.