Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Polițiștii ieșeni au pledat împotriva violenței domestice, la Palas

GALERIE
politisti la palasdpolitisti la palaspolitisti la palas3politisti la palas4
  • politisti la palasd
  • politisti la palas
  • politisti la palas3
  • politisti la palas4
- +

Astăzi, 25 noiembrie 2019, poliţiştii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iaşi au desfășurat o activitate informativ-preventivă, în incinta Palas Mall, din municipiul Iași, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii și totodată pentru a lansa campania internațională Spune NU violenței domestice!

În acest context, au fost distribuite pliante cu informații privind măsurile de protecție ce pot fi solicitate de victime, în special informații referitoare la ordinul de protecței provizoriu ce poate fi emis de polițiști.
 
De asemenea, cetățenii au fost informați cu privire la dramele, de multe ori ascunse, ale victimelor violenței domestice, sens în care a fost organizată o expoziție de afișe și mesaje ale victimelor violenței domestice.
 
În ceea ce privește campania internațională Spune NU violenței domestice, precizăm faptul că este aceasta este o campanie împotriva violenței bazate pe gen și se va derula în Bulgaria, Ungaria și România pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu. 
 
Activitățile din cadrul campaniei vizează atât polițiștii, cât și publicul, inclusiv victimele și făptuitorii. 
 
În cadrul campaniei, polițiștii vor fi echipați cu ghiduri de buzunar. Acestea le vor fi de folos în recunoașterea cauzelor, semnelor și efectelor violenței bazate pe gen, ajutându-i să adopte o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen.
 
Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se realizează ca urmare a sesizărilor: 
 
a) prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă -112; 
b) directe, formulate de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane; 
c) din oficiu.
(2) În situația apelului prin SNUAU112, polițistul care preia sesizarea va gestiona intervenția și emiterea ordinului de protecție provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, aplicând în mod corespunzător prevederile ordinului.
 
Prevederile ordinului sunt aplicate:
a)În cazul sesizării prin SNUAU112, de către polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică;
b)În cazul celorlalte moduri de sesizare, de către polițiștii care sunt sesizați direct sau se sesizează din oficiu, indiferent de structura din care fac parte. 
 
Ordin de Protecție Provizoriu (este emis de către Poliție,  dacă victima dorește acest lucru și/ sau sunt întrunite condițiile legale de emitere) prin care se dispun pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție, apte  să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat cu următoarele obligații sau interdicții: 
a) evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți potrivit prevederilor art. 5, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
e) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
 
Ordin de Protecție (este emis de către judecător, în maxim 72 de ore de la depunerea cererii, pe o perioadă de maxim 6 luni)
- judecătorul poate hotărî o serie de măsuri de protecție pentru victimă.
• Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
• Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţă, atunci când victima a părăsit locuinţa;
• Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
• Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia, sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
• Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
• Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
• Obligarea agresorului de a preda Poliţiei armele deţinute;
• Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora;
• Suportarea de către agresor a chiriei sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară  unde victima, copiii minori sau alţi membri ai familiei locuiesc sau urmează să locuiască;
• Obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
    Conform Legii nr. 35/2017 privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în vigoare de la 01.04.2017,  prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune luarea unei masuri de control al respectarii ordinului de protecție și pentru prevenirea încălcării acestuia, precum: 
• obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanță potrivit împrejurărilor, la secția de poliție competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecție; 
• obligarea agresorului de a da informații organului de poliție cu privire la noua locuință în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuința familiei."
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri