Polițiștii ieșeni merg tot mai des prin școli ca să-i învețe pe elevi cum să stea departe de infracțiuni

marți, 17 septembrie 2024, 23:08
2 MIN
 Polițiștii ieșeni merg tot mai des prin școli ca să-i învețe pe elevi cum să stea departe de infracțiuni

Polițiștii ieșeni merg în zeci de școli pentru a interacționa cu elevii, scopul fiind prevenirea criminalității. În acest sens, polițiști de la Biroul de Siguranță Școlară și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară pe de o parte activități preventive cu minorii și cu părinții sau reprezentanții legali ai acestora, iar pe de altă parte, interacționează cu specialiștii.

Aceștia din urmă relaționează cu minorii, prin natura profesiei lor, deoarece personalitatea lor este în plină formare sunt vulnerabili la riscuri, fiind mult mai receptivi la recomandări decât la mesaje imperative.

Campanii de prevenire a criminalității

”Astfel, în anul școlar 2023-2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au fost derulate 15 proiecte și campanii de prevenire a criminalității inițiate la nivel național sau local, care au vizat și mediul școlar, dintre care Campania Națională pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar «Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!»,  R.E.S.P.E.C.T. – Offline și online -Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță, «Siguranța în școli» – Campanie Națională inițiată de Direcția Siguranța Școlară, Școala Siguranței Tedi – vizează siguranța personală și educația rutieră și Plecatul de acasă nu e o soluție – vizează prevenirea delincvenței juvenile”, au precizat reprezentanții Poliției Iași.

96.629 de beneficiari elevi

În cadrul acestora, precum și a unor acțiuni punctuale, polițiștii au organizat 2.056 de activități preventiv – informative în mediul școlar, având 96.629 de beneficiari elevi, cadre didactice și părinți. Față de anul precedent, acestea au crescut cu 425 de activități informativ – preventive și cu 20.518 beneficiari. Pe de altă parte, polițiștii spun că în cursul anului școlar 2024-2025 vor continua acțiunile preventive în cadrul proiectelor  și campaniilor aflate deja în faza de implementare și inițierea altor demersuri de acest gen care vizează siguranța elevilor. „Demersurile și activitățile educativ-preventive vor fi adaptate specificului vârstei mecanismelor cognitive și caracteristicilor psiho-individuale ale elevilor și vor fi abordate tematici de natură juridică, dintre care exemplificăm următoarele: prevenirea infracțiunilor comise cu violență, a bullying-ului/cyberbullying-ului, consumului de substanțe interzise, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, a infracțiunilor contra patrimoniului și dezbateri despre răspunderea penală și contravențională a minorilor”, au precizat reprezentanții Poliției Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii