Poliţiştii ieşeni, pe urmele dezinfectanţilor. Au fost la „Socola“, urmează „Cuza Vodă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Încep să se urnească autorităţile

Poliţiştii ieşeni, pe urmele dezinfectanţilor. Au fost la „Socola“, urmează „Cuza Vodă“

GALERIE
descinderi socola
  • descinderi socola
- +

Sâmbătă a fost controlat un spital ieşean aflat pe lista neagră a ministerului. „Au venit două persoane de la DSP şi trei de la poliţie şi au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi“, ne-a declarat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP) au efectuat sâmbătă un control la Institutul de Psihiatrie „Socola“. Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), se arată că au loc controale la spitalele unde au fost găsite neconformităţi la controalele anterioare din 29 aprilie. La Iaşi, a fost ve­rificat Institutul de Psihiatrie „Socola“.

„Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Ac­ţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul ac­ţiunilor de control anterioare“, se arată în document.

„Au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi“

Contactaţi telefonic, reprezentanţii DSP au precizat că nu se pot pronunţa în această privinţă pentru că nu pot furniza date ale unei anchete în curs. Managerul Institu­tu­lui de Psihiatrie „Socola“, doctorul Gabriel Oprişanu, a precizat în schimb că aceste controale nu au vizat Institutul şi nici angajaţii, ci doar produsele de la firma Hexi­Pharma.

„Am fost anunţaţi dinainte că vor veni pentru a ridica nişte probe de produs, deci nu e o anchetă în care este vizată instituţia, ci firma HexiPharma. Aceste controale au vizat toate spitalele care au contract cu această firmă şi cele la care au ieşit probe neconforme. Au venit două persoane de la DSP şi trei de la poliţie şi au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi. Astea doar pentru câteva dintre produsele Hexi­Pharma, şi nimic mai mult“, a precizat Gabriel Oprişanu, managerul Insti­tutului de Psihiatrie „Socola“

Echipa de control este aşteptată astăzi la Maternitatea „Cuza Vodă“, conform sur­selor „Ziarului de Iaşi“.

Cioloş: acţionăm pe două piste

Ministerul Sănătăţii a cerut iniţial efectuarea testelor de sanitaţie după ce o anchetă jurnalistică a celor de la Gazeta Sporturilor a arătat că un lot din dezinfectantul Suprasept al firmei HexiPharma are substanţa principală diluată de zece ori. Rezultatele testelor de sâmbătă vor fi făcute publice de MS împreună cu pro­punerile de măsuri care se vor impune.

„Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de MS care îşi propune totodată o serie măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic şi control al infecţiilor nosocomiale“, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat într-o declaraţie de presă că, în cazul controalelor, se acţionează pe două piste.

„Pe de-o parte, avem ancheta penală. Au avut loc descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Pe de altă parte, în paralel cu această anchetă penală, care ţine de Parchet, am cerut conducerii MS să declanşeze şi o anchetă administrativă. Obiectul este de a re­că­pata încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţii în spitale, pentru că de aici au apărut probleme zilele trecute legat de neîncredere în privinţa calităţii şi eficienţei produselor folosite la dezinfecţii în spitale“, a precizat prim-ministrul.

Acesta a adăugat că produselor de dezinfecţie le vor fi testate concentraţia şi efica­citatea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Pregătit corespunzător

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.