Poliţiştii ieşeni, pe urmele dezinfectanţilor. Au fost la „Socola“, urmează „Cuza Vodă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Încep să se urnească autorităţile

Poliţiştii ieşeni, pe urmele dezinfectanţilor. Au fost la „Socola“, urmează „Cuza Vodă“

GALERIE
descinderi socola
  • descinderi socola
- +

Sâmbătă a fost controlat un spital ieşean aflat pe lista neagră a ministerului. „Au venit două persoane de la DSP şi trei de la poliţie şi au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi“, ne-a declarat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP) au efectuat sâmbătă un control la Institutul de Psihiatrie „Socola“. Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), se arată că au loc controale la spitalele unde au fost găsite neconformităţi la controalele anterioare din 29 aprilie. La Iaşi, a fost ve­rificat Institutul de Psihiatrie „Socola“.

„Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Ac­ţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul ac­ţiunilor de control anterioare“, se arată în document.

„Au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi“

Contactaţi telefonic, reprezentanţii DSP au precizat că nu se pot pronunţa în această privinţă pentru că nu pot furniza date ale unei anchete în curs. Managerul Institu­tu­lui de Psihiatrie „Socola“, doctorul Gabriel Oprişanu, a precizat în schimb că aceste controale nu au vizat Institutul şi nici angajaţii, ci doar produsele de la firma Hexi­Pharma.

„Am fost anunţaţi dinainte că vor veni pentru a ridica nişte probe de produs, deci nu e o anchetă în care este vizată instituţia, ci firma HexiPharma. Aceste controale au vizat toate spitalele care au contract cu această firmă şi cele la care au ieşit probe neconforme. Au venit două persoane de la DSP şi trei de la poliţie şi au luat avizele, certificatele de calitate, autorizaţiile şi câteva facturi. Astea doar pentru câteva dintre produsele Hexi­Pharma, şi nimic mai mult“, a precizat Gabriel Oprişanu, managerul Insti­tutului de Psihiatrie „Socola“

Echipa de control este aşteptată astăzi la Maternitatea „Cuza Vodă“, conform sur­selor „Ziarului de Iaşi“.

Cioloş: acţionăm pe două piste

Ministerul Sănătăţii a cerut iniţial efectuarea testelor de sanitaţie după ce o anchetă jurnalistică a celor de la Gazeta Sporturilor a arătat că un lot din dezinfectantul Suprasept al firmei HexiPharma are substanţa principală diluată de zece ori. Rezultatele testelor de sâmbătă vor fi făcute publice de MS împreună cu pro­punerile de măsuri care se vor impune.

„Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de MS care îşi propune totodată o serie măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic şi control al infecţiilor nosocomiale“, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat într-o declaraţie de presă că, în cazul controalelor, se acţionează pe două piste.

„Pe de-o parte, avem ancheta penală. Au avut loc descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Pe de altă parte, în paralel cu această anchetă penală, care ţine de Parchet, am cerut conducerii MS să declanşeze şi o anchetă administrativă. Obiectul este de a re­că­pata încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţii în spitale, pentru că de aici au apărut probleme zilele trecute legat de neîncredere în privinţa calităţii şi eficienţei produselor folosite la dezinfecţii în spitale“, a precizat prim-ministrul.

Acesta a adăugat că produselor de dezinfecţie le vor fi testate concentraţia şi efica­citatea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.