Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Poliţiştii locali ar putea beneficia de pensii de serviciu similare cu cele ale poliţiştilor din IGPR

GALERIE
politia-locala
  • politia-locala
- +

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, le-a promis poliţiştilor locali care au protestat, marţi, în faţa Palatului Victoria că va fi reanalizată vârsta de pensionare a acestei categorii profesionale, în condiţiile în care poliţiştii locali sunt în serviciu până la 65 de ani, una dintre soluţii fiind crearea unui sistem de pensii de serviciu similar cu cel pe care îl au agenţii şi ofiţerii din Poliţia Română.

"Ministerul Muncii va face o analiză comparativă privind condiţiile de încadrare în muncă ale poliţiştilor locali şi din Poliţia Naţională pentru a vedea în ce măsură parte din personalul Poliţiei Locale ar putea fi asimilat Poliţiei Naţionale. Ministrul Dragoş Pîslaru a solicitat  reprezentanţilor «Pro Lex» să contribuie la această analiză pentru a fundamenta, în perspectivă, un proiect de act normativ prin care ar putea fi reglementată problema semnalată de poliţiştii locali”, arată Guvernul într-un comunicat remis la finalul întâlnirii dintre sindicalişti şi reprezentanţii Executivului.

Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro Lex, care a organizat un protest, marţi, în faţa Guvernului spune că, prin Legea 155/2010, poliţiştii locali beneficiază de "încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii”. Însă această formulare, "potrivit legii”, aduce confuzie deoarece nu există o lege sau alt act normativ care să reglementeze condiţiile în care se face această încadrare, adaugă Lincu.
 
"Ar trebui să fie o reglementare şi cu privire la modul de calcul al pensiei. Soluţia cea mai bună ar fi să fie prin comparaţie cu sistemul de Ordine şi Siguranţă Publică, unde reducerea vârstei de pensionare presupune şi o pensie specială. Ministrul ne-a spus că vor fi analizate propunerile noastre şi, dacă există posibilitatea, să fie reglementate printr-o hotărâre de guvern sau printr-un alt act normativ”, a declarat Vasile Lincu pentru News.ro.
 
Aproximativ 1.200 de poliţişti locali din întreaga ţară au protestat, marţi, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând reducerea vârstei de pensionare.
 
Unii dintre manifestanţi au purtat bărbi albe prin care au vrut să sugereze că în acest fel ar putea arăta un poliţist local în preajma vârstei de pensionare. În acest moment, vârsta de pensionare a poliţiştilor locali este de 65 de ani.
 
"Am barba albă pentru că aşa vor arăta poliţiştii locali de 65 de ani, din cauza asta. La vârsta asta voi merge în baston cu acadeaua în mână să chem infractorul la mine, când întinde mâna la acadea, să-l prind”, spune Alexandru Dragu, poliţist local în Sectorul 6.
 
Un alt poliţist local, Petre Paraschiv, spune că are 50 de ani şi a prins toate etapele Poliţiei Locale, inclusiv gardienii publici sau poliţia comunitară. "Cam greu îmi fac munca la vârsta asta, la 50. Dar până la 65 nu ştiu cum o să fie”, spune Paraschiv.
 
Reprezentanţii sindicaliştilor susţin că, deşi în Legea poliţiei locale se prevede dreptul poliţiştilor locali de a beneficia de încadrarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, cu efect de reducerea vârstei de pensionare, nu există norme care să stabilească efectiv cum se valorifică acest drept. 
 
"În aceste condiţii, poliţiştii locali vor îndeplini misiuni de ordine publică şi rutiere până la 65 ani, în timp ce juriştii şi contabilii din Poliţia Română, de aceeaşi vârstă, vor fi la pensie de cel puţin 10 ani", mai arată sindicaliştii.
 
Ei menţionează că Senatul a adoptat un proiect de modificarea a legii, care ar rezolvă problema, însă parlamentarii din comisiile Camerei Deputaţilor şi Guvernul Cioloş nu susţin proiectul.
 
"Poliţiştii locali sunt revoltaţi că primul ministru Dacian Cioloş a alocat 11 milioane euro pentru «Cuminţenia pământului», însă susţine că nu sunt bani pentru acest proiect de lege, adică pentru siguranţa cetăţenilor şi protecţia celor ce veghează la aceasta. Dar nici măcar nu este vorba de bani, pentru că modificarea legislativă nu implică alocarea de fonduri, ci doar reducerea vârstei de pensionare", mai spun sindicaliştii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri