Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poliţiştii şi legile îmbârligate l-au scos basma curată pe Romeo Olteanu după accident

GALERIE
romeo olteanu
  • romeo olteanu
- +

Şoferi, dacă aţi băut şi sunteţi implicaţi într-un accident fără victime, puteţi pleca liniştiţi acasă, chiar dacă de faţă este poliţia rutieră. Drept bonus, dacă aveţi şi funcţia de prefect al Iaşului, puteţi solicita transportul la domiciliu cu maşina poliţiei.

Cel puţin aşa a procedat poliţia în cazul fostului prefect Romeo Olteanu, când a fost implicat în accidentul de pe Sărărie, care a avut loc pe 10 august. După cum a declarat Olteanu, la 15 minute de la producerea accidentului, a fost transportat la stadion de un poliţist, cu maşina de la rutieră, unde a participat la meciul de fotbal, apoi a fost chemat la Poliţie să sufle în etilotest. La stadion, ar fi băut vin, şi acesta ar fi fost motivul pentru care i-a ieşit alcoolemie. Ancheta internă a poliţiei a închis dosarul: în cazul acestui accident s-a procedat „ca la carte“. Parchetul a cerut date despre accident, dar nu s-a mai auzit nimic. Fostul prefect îşi susţine nevinovăţia şi-i reproşează şoferului care a provocat accidentul că i-a cerut 10.000 de euro ca să îşi retragă plângerea.

În seara fatidică pentru fostul prefect Romeo Olteanu, acesta s-a urcat la volanul maşinii Prefecturii, Volkswagen Touareg, cu numere de înmatriculare MAI, cu gândul de a merge la stadion, unde se juca partida CSMS Iaşi - Petrolul. Acesta a spus ulterior că avea sarcină de serviciu să asigure prezenţa la me­ciurile din Copou. De asemenea, prezenţa sa la volan în condiţiile în care instituţia are şofer angajat, a fost explicată prin faptul că acesta era învoit pentru ziua respectivă. În timp ce rula cu viteză pe Sărărie, după cum au spus martorii accidentului, lui Olteanu i-a ieşit în faţă un BMW, de pe strada Theodor Pal­lade. A intrat în coliziune cu autoturismul, pe care l-a făcut praf, apoi într-un Logan. Touareg-ul Prefec­turii s-a oprit la 70 de metri distanţă de locul impactului, după cum au precizat poliţiştii în raport. După câteva minute de la producerea accidentului, un echipaj de poliţie care monitoriza traficul pe bulevardul Copou, în zona stadionului, a mers la faţa locului. În autoturismul alb, neinscripţionat cu însemnele poliţiei, cu numărul de înmatriculare MSP, se aflau trei poliţişti de la Biroul Rutier. Aceştia au mers la faţa locului unde au început mă­surătorile. În tot acest timp, Olteanu a stat lângă autoturismul pe care îl condusese şi nu s-a dezlipit din acel loc. Până s-a decis să plece totuşi la meci.

Prefectul a plecat cu maşina Poliţiei, fără să sufle în fiolă

Fostul prefect al Iaşului a povestit că s-a decis să plece de la locul accidentului pentru că voia să evite „circul“ de la faţa locului. După câteva minute de la producerea accidentului, a rugat un poliţist să-l ducă la stadion. „Am stat vreo 15 minute la faţa locului şi când am văzut că se adună o gaşcă de tineri care ţipau că sunt şmecher că am numere de MAI, am plecat. Am văzut că s-au adunat jurnalişti şi nu am vrut să fac circ. Am văzut un poliţist care s-a urcat într-o ma­şină albă, neinscripţionată şi l-am întrebat unde merge. A spus că la stadion, că este de serviciu acolo. L-am rugat să mă ia şi pe mine şi m-a lăsat acolo, unde am consumat ce am consumat. El nici nu ştia că sunt implicat în accident deoarece venise între timp şi şofe­rul meu, de acasă. Apoi m-au contactat să merg la sediul poliţiei şi am mers acolo, unde am suflat în fiolă, în prezenţa unui avocat şi a poliţiştilor. Potrivit legii, fiindcă era doar o tamponare, aveam drep­tul să vin în termen de 24 de ore la poliţie. Aveam dreptul să plec“, a povestit Romeo Olteanu. Ceilalţi poliţişti de la rutieră au precizat în rapoartele lor că în momentul în care au ajuns la locul accidentului, i-au cerut actele de identitate. „Poliţiştii au mers şi au făcut măsurătorile la locul impactului, adică la 70 de metri depărtare de locul unde se afla Touareg-ul. La un moment dat, au vrut să vorbească cu şoferul (n.r. - prefectul) dar acesta plecase. Pentru că era doar o tamponare, el nu era obligat să rămână la faţa locului“, au precizat reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere. Reprezentanţii poliţiei au precizat că nu sunt dovezi că prefectul a plecat de la faţa locului cu maşina poliţiei, mai ales că nu a fost testat cu alcooltestul, aşa cum se procedează în astfel de cazuri. „Nu cred că a plecat cu maşina poliţiei. Nu-mi permit să fac aprecieri despre acest fapt. Ceea ce am spus atunci spun şi acum: poliţiştii au acţionat conform procedurilor legale“, a precizat comisarul Liviu Zanfirescu, şeful Serviciului Rutier.

Testarea se face „în cel mai scurt timp posibil“

Potrivit legislaţiei, în cazul unei tamponări unde au fost implicate mai mult de trei autoturisme, cer­cetarea este făcută de poliţie, chiar dacă nu sunt victime, şi chiar dacă la faţa locului nu este prezent vreun echipaj de la Rutieră. Or, în cazul fostului prefect, în tamponare au fost implicate trei autoturisme, respectiv Volkswagen-ul Prefec­turii, BMW-ul şi autoturismul Logan. În plus, la locul accidentului au venit agenţii de la rutieră, unde au făcut măsurători. Legislaţia prevede în acest caz ca şoferii să fie testaţi „în cel mai scurt timp de la producerea accidentului“ (art.190, alin. 8 din Codul de procedură penală). Şi normele Ministerului Sănătăţii arată că recoltarea se face „în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier“. Obligativitatea recoltării probelor rezultă din art.186 din regulamentul de aplicare a Codului Rutier: „În cazul accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube ma­teriale, conducătorii vehicule­lor sunt obligaţi să se supună testă­rii aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori al medicamentelor cu efecte similare acestora. Dacă rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (...), con­du­cătorii de vehicule sunt obligaţi să se supună recoltării probelor biologice“.

Comisarul Zanfirescu: „Dacă este poliţia de faţă, nu poate pleca nimeni“!

Or, în cazul de faţă, Romeo Olteanu a fost testat la aproximativ o oră de la coliziune, după ce a fost chemat de la stadion, unde a precizat că a băut vin. Cum prefectul a declarat că a consumat 50 de ml de pălincă şi la ora 15, alcoolemia lui devine o mare necunoscută, iar poliţia a făcut slalom printre articolele de lege şi nu a făcut o testare relevantă, adică imediat după producerea accidentului. Cert este că la sediul Poliţiei Rutiere, după ce a suflat în fiolă, a ieşit o concentraţie de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat, scăpând astfel de un dosar penal. Întrebaţi dacă în situaţia ipotetică a producerii unui accident fără victime, în condiţiile în care la faţa locului a venit poliţia rutieră, şoferul vinovat poate pleca acasă să se culce, urmând să se prezinte la poliţie în termenul legal de 24 de ore, şefii poliţiei au arătat varianta corectă. „Este periculoasă această situaţie. Dacă este poliţia de faţă, nu poate pleca nimeni. Şoferul poate refuza să sufle în etilotest, cu condiţia să meargă la prelevarea probelor de sânge, la spital“, a ri­dicat din umeri comisarul Zan­firescu.

Olteanu: „Mi-a cerut 10.000 de euro, ca să îşi retragă plângerea“

În prezent, Romeo Olteanu are permisul suspendat pentru 90 de zile, iar autoturismul Volkswagen a fost reparat pe asigurarea şoferului autoturismului BMW. Acesta din urmă a fost găsit vinovat de produ­cerea accidentului, pentru că nu a dat prioritate, şi i s-a ridicat permisul pentru trei luni. Zilele trecute, el a contestat sancţiunea, cerând poliţiştilor să o retragă pe considerentul că a cheltuit 70.000 de lei pentru a-şi reface bolidul. Olteanu spune că şoferul vinovat este un vitezoman. „Seara (n.r.- seara zilei în care a avut loc accidentul) m-a contactat tatăl băiatului care a provocat accidentul şi mi-a cerut 10.000 de euro, ca să îşi retragă plângerea. Nici nu am stat la discuţii. Zilele următoare tatăl acestuia l-a sunat pe şoferul meu şi a insistat să dau cei 10.000 de euro, dar am refuzat. Cu suma asta îţi cumperi o altă maşină. Nu am fost vinovat de accident. Uita­ţi-vă pe Facebook şi vedeţi că băiatul este un vitezoman, şi-a pus filme cu maşina lui cu care face curse. A fost clar neacordare de prioritate“, a mai spus Olteanu. Am încercat să discutăm cu şoferul maşinii BMW, dar fără succes. „Sunaţi-mă peste o oră“, a spus acesta, apoi şi-a închis telefonul. În momentul de faţă, maşina Pre­fecturii este în reparaţii pe banii statului, urmând ca apoi instituţia să-şi recupereze banii de la cel considerat vinovat de accident, ne-a declarat o sursă din Casa Pătrată care a dorit să-şi păstreze anonima­tul.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri