Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poliţistul a oprit examenul auto din cauza maşinii. Şase candidaţi au fost trimişi acasă

GALERIE
Camion Scoban 1Camion Scoban 2Camion Scoban 3
  • Camion Scoban 1
  • Camion Scoban 2
  • Camion Scoban 3
- +

„Maşina nu arată bine, nu se deschid portierele, nu se încălzeşte, nu funcţionează compresorul, frâna se activează după câteva secunde după ce o calci. Poliţistul a spus că nu este permis ca o şcoală de şoferi să deţină o maşină de genul acesta“, ne-a declarat un cursant. Reprezentantul „Auto Şcoban“ crede că examenul a fost amânat pentru că poliţistul era bolnav. Șeful de la Permise îi dă dreptate poliţistului care a oprit examinarea: „Dacă stai de la ora 9 dimineaţa până la ora 16 într-un camion care nu are căldură deloc, iar afară este un ger cumplit, a doua zi mai vii la muncă?“.

Scandal la o şcoală de şoferi din Iaşi, unde şase elevi au rămas cu ochii în soare, după ce poliţistul s-a enervat şi i-a lăsat baltă, nemulţumit de starea autovehiculului pe care susţineau examenul. Elevii sunt scandalizaţi că autovehiculul cu care au făcut cursul pentru a obţine categoria C nu avea nici măcar căldură, iar portiera era legată cu sârmă. Şase candidaţi au trebuit să-şi reprogrameze examenul de poligon, iar unii dintre ei îşi vor banii înapoi. Dacă elevii şi-au vărsat năduful pe şcoala de şoferi, patronul acestuia arată cu degetul spre poliţişti. La rândul lor, poliţiştii arată către şcoala de şoferi. 

Examenul trebuia să se desfăşoare pe data de 9 ianuarie. La ora 9 dimineaţa, şase elevi de la „Auto Şcoban“ au mers cu un poliţist de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Iaşi. Examenul trebuia să aibă loc în poligonul aflat în spatele fostei fabrici a companiei „Coca-Cola“. Primii elevi s-au urcat în camionul marca MAN şi au început că conducă, sub privirile atente ale poliţistului examinator Gheorghe Frij. După câteva ture, Gheorghe Frij a coborât din maşină şi a plecat, spre stupoarea elevilor. „Poliţistul s-a urcat în maşină, a plecat cu doi elevi pentru a face proba de poligon, nu a putut face această probă, din cauza compresorului. Pur şi simplu, maşina se oprea din mers, ba intra în viteză, ba refuza să intre în viteză. S-a dat jos şi a chemat instructorul căruia i-a spus că nu poate ţine proba de examen cu o astfel de maşină. Instructorul nu a spus nimic. Nouă, în schimb, ne-a spus să mergem să ne reprogramăm examenul“, s-a plâns unul dintre candidaţi, Mădălin Obreja. Acesta a adăugat că a mers imediat la şcoală şi a cerut banii înapoi. „După acest incident, m-am înapoiat la şcoală şi am cerut toţi banii. Am dat 1.900 de lei, aici fiind vorba despre categoriile C şi E. Am spus că nu mai vreau să fac nimic la ei şi că vreau banii. Banii îi vreau înapoi pe orele realizate pe camionul respectiv. Am făcut degeaba ore pe el, de vreme ce poliţistul a spus că nu se pretează la aşa ceva. Mi-au replicat că trebuie să întocmesc o cerere“, a adăugat candidatul. 

Şcoban: „Luni a fost frig, iar poliţistul era răcit“

Elevul s-a plâns că „Auto Şcoban“ folo­seşte două camioane pentru categoriile C şi E, iar dintre acestea, unul este vechi şi are defecte. „Am făcut şcoala de şoferi la Auto Şcoban, ei au două maşini mari, una mai bună, adică este mai nouă, fabricată după anul 2000, iar cealaltă este de prin 1993, parcă. Este marca MAN. M-au asigurat că maşina o să funcţioneze, cu toate că în timpul şcolii maşina s-a defectat de mai multe ori. Am făcut şcoala trei luni de zile. Maşina nu arată bine, nu se deschid portierele, nu se încălzeşte, nu funcţionează compresorul, frâna se activează după câteva secunde după ce o calci. Poliţistul a spus că nu este permis ca o şcoală de şoferi să deţină o maşină de genul acesta. Cei de la şcoala de şoferi au spus că de vină a fost o garnitură la compresor şi că o să remedieze treaba rapid. Au fost mai mulţi candidaţi care şi-au luat această ţeapă. De exemplu, unul dintre noi se chi­nuieşte de un an de zile să ia examenul şi să absolve şcoala, pe aceeaşi maşină. Nici el nu se poate înţelege cu cei de acolo“, a spus Obreja.

Contactat de jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“, reprezentantul „Auto Şcoban“ a re­plicat că maşina are o condiţie tehnică bună, însă poliţistul examinator era bolnav. „Luni a fost frig, iar poliţistul era răcit, şi nu a dorit să dea examenul pentru că este bolnav, şi răceşte şi mai tare. Şase candidaţi nu au dat examen în ziua respectivă. Nu poţi asigura căldură grozavă cu camioanele astea. În acest caz este vorba despre un elev  scandalagiu, care vrea să-i dau banii înapoi. Am stat de vorbă cum el, am văzut că este pus pe rele. Maşina poate fi văzută. Iar pe timp de iarnă, o cantitate mică de apă, datorită gerurilor care au fost, este posibil să blocheze o supapă. Dar, mă rog. Sunt două maşini cu care facem cursuri, un MAN şi un Volvo. Poliţiştii împart în două grupe elevii în ziua de examen. Cel mai mare în grad ia maşina mai bună. Cel mai mare în grad, un colonel, a fost mai mare în grad şi a luat Volvo. Celălalt, fiind subofiţer, a luat MAN-ul. Acesta era cu o sticlă cu ceai cu el. A fost justificat, că era bolnav, ce mai la deal la vale“, a spus Gheorghe Şcoban. 

Zacornea: „Ştiţi cum se aburesc geamurile în interiorul cabinei, când nu există căldură?“

Şefii poliţistului examinator susţin demersul acestuia şi reproşează starea tehnică a maşinii în care trebuia să se desfăşoare exa­menul. „Au venit la mine elevii şi mi-au spus. Din punct de vedere legal, este corect ce a făcut poliţistul. Chiar şi elevii au recunoscut că nu puteau să conducă maşina. Dacă maşina nu dă niciun gram de căldură, nu intră în viteză, sare din viteză, portiera este închisă şi legată cu sârmă? Poliţistul mi-a spus: «Nu pot da examen cu maşina aia! Eu mă îmbolnăvesc!». Şi are dreptate. Dacă stai de la ora 9 dimineaţa până la ora 16 într-un camion care nu are căldură deloc, să examinezi şapte oameni, iar afară este un ger cumplit, a doua zi mai vii la muncă? Având în vedere condiţiile meteo, maşina trebuie să fie adaptată, adică să ai măcar un pic de căldură, iar sistemele tehnice să funcţioneze corect. Ştiţi cum se aburesc geamurile în interiorul cabinei, când nu există căldură? De asemenea, camionul nici nu intra în viteză. Şi asta mi-au spus-o candidaţii, nu examinatorii! Uitaţi, am fost la Paşcani unde am dat exa­mene, iar toate camioanele erau dodate corespunzător, cauciucuri de iarnă, căldură. Era un instructor cu un autobuz care nu avea căldură şi a spus că nu scoate maşina din această cauză“, a replicat Vasile Za­cornea, şeful SPCRPCIV Iaşi.   

A venit din Germania cu o zi înainte de examen

Un alt aspect scos în evidenţă în acest caz a fost cel al pregătirii cursanţilor pentru examenul de conducere. Zacornea spune că o parte dintre cursanţi au deja permisul de conducere categoria B în buzunar şi nu fac toate orele de conducere. „De exemplu, băiatul care a cerut banii înapoi de la şcoala de şoferi, a venit cu o seară înainte de examen din Germania, ca să dea examen, iar a doua zi la ora 7 avea avion să plece. Au fost patru sau cinci în ziua respectivă. Mulţi au carnet de conducere categoria B şi se consideră că au deja experienţă, aşa că reduc foarte mult numărul orelor de conducere pentru categoria C. Băiatul acesta care a venit din Ger­mania a recunoscut: a venit din Germania, vreau să mă reprogramaţi deoarece mâine dimineaţă trebuie să plec înapoi în Ger­mania, am la ora 7 avionul. L-am întrebat, evident, când a făcut pregătirea, în condiţiile în care el a lucrat în Germania. El a spus că a venit cu o zi în urmă în Iaşi, cu avionul. Trebuie să fie pregătit pentru examen, mai ales că pe străzi este zăpadă. Nu ştiu dacă a făcut vreo oră de pregătire, asta ar trebui să verificaţi la ARR“, a spus Vasile Zacornea. Cei de la „Auto Şcoban“ spun că toţi elevii fac orele de pregătire, având în vedere examenele riguroase ale poliţiştilor. „Cad foarte mulţi la examene, cei mai mulţi se cred la volanul autoturismelor. Ca să nu mai spun că unii uită că au şi o remorcă după ei. Aşa că mulţi cad la examen, iar noi încercăm să-i învăţăm cât mai multe. Nici nu se pune problema“, a replicat Gheorghe Şcoban. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri