Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Poliţistul care a salvat beizadeaua „Regelui asfaltului”din Iaşi scapă şi el basma curată. Aşa au decis şefii lui

GALERIE
Tiberiu Echimov
  • Tiberiu Echimov
- +

A scăpat basma curată. Poliţistul rutier care în urmă cu doi ani i-a dat o amendă lui Tiberiu Echimov, fiul “regelui asfaltului din Iaşi”, şi urma să-i reţină permisul pentru 3 luni pentru că mergea cu 121 km/h pe Păcurari, dar a uitat să o semneze, poate răsufla uşurat. O comisie de cercetare administrativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a decis că agentul Alexandru Vasilache, nesemnând „din greşeală” procesul verbal, nu a produs niciun fel de pagube Ministerului Afacerilor Interne.

 

Ziarul de Iaşi relata în luna februarie despre acest caz (CITEȘTE AICI) în momentul în care IPJ Iaşi declarase apel, şi aştepta pronunţarea magistraţilor de la Tribunal, împotriva sentinţei Judecătoriei Iaşi, care a anulat procesul verbal de contravenţie emis pe numele lui Tiberiu Echimov de către agentul Alexandru Vasilache.

Sancţiunea cu amendă de 1.305 lei şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile i-a fost dată lui Tiberiu Echimov, fiul “Regelui asfaltului din Iaşi”, Ion Echimov, în 2020. Tânărul Echimov conducea cu 121 km/h pe Bulevardul Păcurari, în condiţiile în care limita de viteză era de 60 de km/h, când a fost oprit de agentul de circulaţie, care l-a surprins pe radar. Totul s-a întâmplat în 2020, când profitul net al celor două companii ale familiei Echimov, situate pe strada Justiţiei din Tg. Frumos, era de aproape 130 de milioane de lei, iar firmele Eky Sam si Eky Route ale familiei Echimov erau în topul companiilor care asfaltează durmurile din judeţul Iaşi. Agentul de poliţie a dispus sancţionarea sa şi a scris procesul verbal, dar nu a semnat procesul verbal de contravenţie. Motiv pentru care contravenientul a contestat în instanţă documentul scris de agentul rutier şi a câştigat. Fără semnătura agentului de poliţie, procesul verbal este nul.

Ñ total, la Iaşi 3.063 de amenzi de circulaţie au fost contestate în instanţă în anul 2020-2021, din care 16 au fost anulate de către instanţa de judecată. Însă în evidenţele Biroului Juridic al IPJ Iaşi privind situaţia amenzilor de circulaţie contestate în instanţă din cauza nulităţii absolute a fost înregistrat doar una: cea scrisă de agentul Alexandru Vasilache pe numele lui Tiberiu Echimov. O amendă este considerată nulă atunci când din document lipseşte numele şi prenumele agentului constatator sau numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal în cazul persoanelor fizcice sau lipsa denumirii şi a adresei în cazul persoanelor juridice, sau când lipseşte semnătura agentului constatator.

Pe 11 martie 2021, magistraţii de la Tribunal au respins apelul IPJ Iaşi şi au păstrat neschimbată sentinţa Judecătoriei. Astfel, nu doar că Tiberiu echimov a scăpat de amendă şi de suspendarea permisului, dar poliţia judeţeană a fost obligată să-i plătească şi cheltuielile de judecată, respectiv 520 de lei.

Anchetă la IPJ

Pe 10 martie 2022, , la doi ani de la redactarea amenzii şi la un an de la finalizarea procesului de la Tribunal, purtătorul de cuvânt al IPJ anunţa că a fost dispusă o anchetă internă în cazul agentului de poliţie care a uitat să semneze documentul. Ancheta internă urma să se încheie într-o săptămână, potrivit inspectorului de poliţie Anca Vîjiac, responsabilul pe relaţia cu presa în cadrul IPJ Iaşi. O săptămână a însemnat, de fapt, trei luni.

CITEȘTE și: Procese-verbale nesemnate intenţionat în trafic, pentru „piloşi”: e sau nu o practică?

Acum IPJ Iaşi are acum, în sfârşit, concluziile cercetării administrative, după cum se arată în răspunsul trimis către Ziarul de Iaşi. „Reamintim că cercetarea administrativă a fost efectuată pentru stabilirea existenţei/inexistenţei unui prejudiciu creat unităţii, a responsabililor de producerea acestuia, stabilirii răspunderii materiale şi a modului de recuperare a prejudiciului. Astfel, comisia de cercetare administrativă a apreciat că nu sunt întrunite cumulativ condiţiile prevăzute în Instrucţiunile nr. 114/22.07.2013, privind răspunderea materială a pentru pagubele produse Ministerului Afacerilor Interne, pentru stabilirea răspunderii materiale a poliţistului. Mai exact, cheltuielile de judecată, în cuantum de 520 lei, achitate de I.P.J. Iaşi în dosarul nr. 11005/245/2020, dispuse prin sentinţa civilă nr. 8779/21.10.2020, nu întrunesc condiţiile necesare pentru a fi considerate pagube”. (documentul la care se face referire poate fi consultat aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/150202).

De măsuri pentru reducerea numărului de procese-verbale atacabile în instanţă nu poate fi vorba, se mai arată în răspunsul IPJ Iaşi, “întrucât Ordonanţa de Guvern nr. 2/2001 recunoaşte dreptul contravenientului de a formula plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii”. Însă amenzile anulate în instanţă sunt luate la puricat de angajaţii Biroului Juridic al I.P.J. Iaşi, care întocmesc note observatorii pe care le înaintează subunităţilor de poliţie din care fac parte agenţii constatatori. „Aceste note observatorii au rolul de a atrage atenţia lucrătorilor de poliţie cu privire la modul de întocmire a procesului verbal de contravenţie, de a le semnala erorile sau omisiunile, fiind totodată şi un instrument de analiză şi evaluare a activităţii lucrătorilor de poliţie pe linia activităţilor de constatare a contravenţiilor, iar conducerea IPJ Iaşi a “dispus ca pentru fiecare proces-verbal de contravenţie afectat de o cauză de nulitate absolutş şi contestat în instanţa să se efectueze verificări de către Biroul Control Intern, în vederea staibilirii existenţei/inexistenţei răspunderii personale a poliţistului”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri