Fostul polițist rutier prins băut la volan a fost transformat în pieton. Prima instanță apreciase că amenințarea cu o amendă penală severă este suficientă în cazul lui Mitică Bobîrnat. Apelul declarat de procurori a schimbat însă concluziile judecătorilor.
În 2022, în prima zi de Paște, Bobîrnat mersese în vizită la niște prieteni de familie în zona Horpaz, împreună cu iubita și copilul său de patru luni. La întoarcere, mașina în care se afla Bobîrnat a fost oprită de un echipaj de jandarmi, care observase deplasarea sinuoasă a acesteia. Avea să se constate că fostul polițist avea o alcoolemie de 1,69‰ în sânge. Magistrații Judecătoriei s-au arătat indulgenți. După pensionare, Bobîrnat se angajase ca instructor auto, profesie în care permisul de conducere îi era indispensabil. La 63 de ani, câți avea în momentul incidentului, avea în grijă un tată bolnav, în vârstă de 88 de ani. Judecătorii au stabilit ca sancțiune o amendă penală de 12.000 de lei, dar au dispus amânarea aplicării ei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. Bobîrnat ar fi urmat să achite amenda doar dacă pe parcursul termenului de încercare ar fi încălcat din nou legea.
Foarte recalcitrant atunci când fusese oprit de jandarmi
Soluția primei instanțe nu a fost acceptată de procurori. Aceștia au cerut aplicarea unei pedepse de un an de închisoare, cu suspendare. Bobîrnat se arătase foarte recalcitrant atunci când fusese oprit de jandarmi. Solicitase „înțelegere” din partea jandarmilor, subliniind faptul că fusese polițist timp de 30 de ani. Afirmase apoi că nu se putea dovedi că el s-ar fi aflat la volan. La fel de bine ar fi putut fi concubina sa. Luase copilul din brațele acesteia, deși plângea, și se încuiase cu el în mașină. În cele din urmă, trebuise încătușat.
Criticile aduse de procurori primei sentințe au fost acceptate de magistrații Curții de Apel. Aceștia au subliniat comportamentul lui Bobîrnat în relația cu autoritățile, cu atât mai grav cu cât el însuși fusese însărcinat cu aplicarea legii. „Nici vârsta inculpatului, nici situația sa familială, de a cărei prezervare el este singurul responsabil sau lipsa antecedentelor penale, nu constituie argumente suficiente care, puse în balanță cu gravitatea conduitei sale de la momentul comiterii infracțiunii, privită prin prisma celor anterior expuse, să justifice aplicarea unui tratament sancționator mai blând”, au conchis judecătorii. Aceștia l-au condamnat pe Bobîrnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Tot timp de doi ani, fostul polițist nu va mai avea dreptul de a se urca la volan. Decizia Curții de Apel este definitivă.
Publicitate și alte recomandări video