IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Perimetru de protecție
Amenintare cu bomba la Hotel Unirea în Iasi! Politisti, jandarmi si pompieri sunt la fata locu (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
(reflecţii în urma unei audienţe)
Politrucul de ieri și politicianul de azi colcăie în același miceliu, sunt aceleași stafide expirate în bucata de cozonac a patriei. Aceleași umbre și lumini le înnegurează sau înseninează feţele.
Poţi simţi asta cel mai bine când te duci în audienţă la vreun vechi sau nou politruc mai mare sau mai mic, un politrucel acolo, în cercurile lor, o oiţă fricoasă, dar tigru pentru cei care se duc cu jalba-n proţap, cum se zice. Stai și aștepţi pe canapeaua unsuroasă. Să intri la șef. Biet petiţionar marinat la foc mocnit în sala de audienţă! În ochii secretarei se vede fugar dispreţul. Involuntar ca tot ce e în natură. Căci dispreţul pentru petent face parte din lanţul trofic funcţionăresc, în care intră secretara, dactilografa, politrucii, politrucașii și politruceii amintiţi, purtători de dosare mai umflăţele și dosărele mai subţirele sub braţ. Parcă și covorul roșu din sala de audienţă îţi arată limba cu dispreţ.
Undeva afară timpul curge ca un fluviu american, duce năvalnic oameni, evenimente, drame și comedii, realizări și eșecuri. Dar tu stai și aștepţi. Căci există acest loc unde timpul se prefiră ca prin ochiul acului - această sală de audienţă. Aici parcă nu există timp deloc sau, în cel mai bun caz, totul e acoperit cu o crustă zdravănă de stagnare.
Pe pereţi, în ciuda nenumăratelor văruiri, se vede (sau, oricum, îţi poţi închipui) încă urma portretului lui Ceașcă Întâiul și Ultimul, care a stat atârnat aici. Nu contează că el a coborât în groapă. Dacă ai ochi buni (și minte) poţi observa și alte locuri goale pe pereţi, ocupate altădată de Samantha de renume mondial, de Verdeţ, Patilineţ și tot așa băieţi.
La îngrămădeala din '89, portretele acestea au fost smulse de pe pereţi și aruncate pe ferestre mulţimii întărâtate. Apoi, scurtă vreme, unele cucoane mai bisericoase au atârnat în loc icoane cu Iisus sau Sfântul Gheorghe, ucigătorul Balaurului. Scurtă vreme, zic. Era vremea când iliesci(h)oţii nou instauraţi au tăcut chitic în această problemă - pe ei îi interesa, de fapt, ocuparea fotoliilor lăsate goale. Vechii politruci, acum noii politicieni, au înţeles că e mai bine să fie noi învingători decât la pensie.
Vai, ce păcat că acum a dispărut tipul de politician „Ion Iliescu”, iubit până-n pânzele albe de masele de feseniști, de intelectualii iubirori de fese(noizi) și mai ales de feseniste! Acum nimeni nu mai iubește pe nimeni. Oricine se teme că cineva va afla despre el ceea ce nu trebuie. În era noastră confortabilă a tehnologiilor digitale, informaţia este principalul produs, este și arma principală. Şi cine nu se teme? Toată lumea are secrete, de la femeia care și-a lăsat rufele îmbolite pe sârmă - să n-o râdă vecinele, la politicianul corupt, care a încheiat o afacere oneroasă cu șătrarii care vând fier vechi.
Așa că s-au „subţiat” rău politicienii. Tu, votantule, pentru cine să mai faci o pasiune? Un nou Iliescu nu mai vine, iar cel autentic are... ăhăhă ani. E mai greu azi să găsești un politician preferat, adorat sau măcar acceptat, nedispreţuit, neurât. O domnișoară urâtă și dusă cu leuca își găsește mai degrabă un boyfriend pe Lăpușneanu decât mulţimea un nou idol după chipul și asemănarea unui Ion Iliescu sau măcar a unui Constantinescu atât de șters, că i-am uitat și numele mic. Cât despre șoșoacele de azi... mai bine nu mai vorbim. De fapt oamenii cu scaun la cap nici nu mai vorbesc despre ei, nu-i mai analizează - îi huiduie!
Dar să ne întoarcem la vechile portrete sau la urmele lor de pe pereţi și din minţile noastre. Au rămas numai locurile goale din pereţi, clarobscurul lor rembrandtian, în ciuda multor văruiri și tămâieri. Pe noii politicieni mai tineri images-makers i-au sfătuit să renunţe la portretele de pe pereţi. Nu dădeau bine! Eram acum proocidentali, ce dracu! Iar portretele acelea prea aminteau de ceaușism.
Însă noii politicieni, în ciuda absenţei portretelor festive, au rămas vechii politruci, oricum s-ar numi - tot cu PCR-ul, adică Pilele, Cunoștinţele și Relaţiile vechi, cu vechile lor legături, la care se adaugă noile cunoștinţe. Urmele lor se intersectează în continuare, așa cum fasolele de anul trecut și de anul ăsta fierb în aceeași oală. Rămân peste tot aceleași favoruri reciproce într-o reţea trainică, atârnând peste timpuri și instituţii, cum ar fi, de pildă, Universitatea Valahia. Un Levant de secol XXI. Dar cu soţii care nu mai colecţionează pantofi (s-au plictisit deja) și haine de nurcă, ci artă modernă, cu copii care hălăduiesc la studii în Occident, dar mai mult taie frunze la câini, în frumoasa tradiţie naţională. Şi apoi atotputernica reţea bine ţesută, bine sudată, totul terminându-se cu o cădere liberă, plăcută, acolo unde este cel mai bine: la pensia de stat. Desigur, una babană. Şi ce dacă vor bâzâi ziarele? N-au decât. Așa trebuie să fie, aşa e îndătinat de când hăul!
Aşadar, aştepţi pe canapeaua din piele, puţin cam unsuroasă, pe care se văd două scobituri, urmele fundurilor sutelor de petenţi care s-au frământat aici, să intri în audienţă; dincolo de uşile închise unde se află şeful nou şi totuşi vechi, şeful perpetuu, şeful de şefi, din acelaşi miceliu, cum ziceam. Că e director, subdirector, subsubdirector, şef de partid sau alt şefuleţ oarecare - n-are importanţă. Să fie un Ş|F! Stai şi te simţi ca pinguinul, care aude bulele de aer bolborosind mult dedesubt în jurul prădătorului; iar acesta pluteşte invizibil sub gheaţă, aşa cum şeful de şefi, pe care nu-l vezi, vâsleşte alene din coadă dincolo de uşile închise. Şi te ţine în aşteptare. Electricitatea speranţelor neîmplinite pluteşte totuşi în aer. Te marinează la foc mocnit.
Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Perimetru de protecție
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Poliţişti cercetaţi, după ce au agresat jurnaliştii unui post de televiziune
Mikloş Andrea s-a calificat în finală la 400 metri, la CE de atletism indoor, de la Torun
VIDEO: Lider AUR, fost candidat la Camera Deputaţilor, arestat într-un dosar de proxenetism
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.