Polonia, in procedura de infringement. Ce spune Comisia Europeana
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Polonia, in procedura de infringement. Ce spune Comisia Europeana

GALERIE
polonia
  • polonia
- +

Curtea Suprema din Polonia, reunita in Marea Camera, a statuat ca modificarile legislative succesive, incepand cu 2018, cand Consiliul National al Magistraturii a decis sa nu prezinte presedintelui Republicii Polone propuneri de numire a cinci persoane pe posturi de judecator la Curtea Suprema si sa prezinte alti candidati pentru aceste posturi, au avut ca efecte specifice impiedicarea Curtii sa se pronunte cu privire la intrebari preliminare.

"Curtea considera ca si obligatia statelor membre de a stabili caile de atac necesare pentru a asigura justitiabililor respectarea dreptului lor la protectie jurisdictionala efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, prevazuta la articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, se poate opune aceluiasi tip de modificari legislative. Aceasta este situatia atunci cand se constata, aspect care trebuie apreciat de asemenea de instanta de trimitere pe baza tuturor elementelor pertinente, ca aceste modificari sunt de natura sa dea nastere unor indoieli legitime, in perceptia justitiabililor, referitoare la impenetrabilitatea judecatorilor numiti pe baza deciziilor KRS, in privinta unor elemente exterioare, in special a unor influente directe sau indirecte ale puterilor legislativa si executiva, si referitoare la neutralitatea lor in raport cu interesele care se infrunta. Asemenea modificari ar putea astfel conduce la o lipsa a aparentei de independenta sau de impartialitate a judecatorilor respectivi de natura sa aduca atingere increderii pe care justitia trebuie sa o inspire justitiabililor intr o societate democratica si intr-un stat de drept", se arata intr-un document al Curtii de Justitie Europene.

Reforma sistemului judiciar polonez, demarata cu mai multi ani in urma, a fost considerata de Bruxelles o incercare de subordonare a justitiei de catre politic.

Comisia Europeana a lansat impotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement, considerand ca autoritatile din aceasta tara au incalcat independenta justitiei, si a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care poate conduce la pierderea dreptului de vot in Consiliul UE, sanctiune ce necesita insa un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Aflati amanunte de pe ziare.com.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.