Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poluare cu uleiuri auto pe apa din Ciric

GALERIE
poluare
  • poluare
- +

La sfârşitul săptămânii trecute o cantitate însemnată de uleiuri auto şi alte hidrocarburi s-au scurs pe de platforma firmei MICOMIR S.R.L-Tătăraşi în cursul de apă Ciric.

Cursul de apă Ciric a fost iarăşi umplut cu hidrocarburi zilele trecute, din cauza unei deversări accidentale, după cum spun reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut- Bârlad (ABA Prut- Bârlad). Un cititor ne-a semnalat că pe cursul de apă au ajuns cantităţi mari de hidrocarburi, iar prin intermediul „Ziarului de Iaşi” solicitarea a ajuns şi la ABA Prut. Poluarea a fost confirmată de inspectori, amonte 150 de metri de pod zona Piaţa Doi Băieţi, unde au fost observate „irizaţii şi pelicule opalescente pe suprafaţa apei”. Personalul specializat de la ABA Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe de apă. „S-a identificat sursa de poluare, aceasta constând în descărcări în cursul de apă Ciric, de ape pluviale impurificate cu antrenare de hidrocarburi din sistemul de colectare ape pluviale de pe platforma societăţii MICOMIR S.R.L., platformă închiriată mai multor societăţi comerciale pentru desfăşurarea unor activităţi economice printre care se numără şi activitate de service auto. Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi au acţionat cu materiale specifice de intervenţie pe cursul de apă Ciric: baraje, material absorbant şi rulouri absorbante în vederea reţinerii şi colectării hidrocarburilor. Totodată şi angajaţii societăţii care administrează platforma au intervenit şi au curăţat reţeaua de colectare a apelor pluviale”, a declarat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al ABA Prut- Bârlad. Zona Ciric a fost victima mai multor poluări accidentale făcute de Aeroportul Iaşi. Ultima poluare dezvăluită publicului a fost în primăvara acestui an, când s-au topit zăpezile, iar substanţele de antijivraj scurse de pe pistă în canalizarea aeroportului au ajuns în cursul apei Veneţia. În 2017 s-a mai înregistrat o poluare identică, Aeroportul Internaţional Iaşi primind o amendă de 75.000 de lei. “Ziarul de Iaşi” a încercat să-i contacteze pe reprezentanţii firmei, dar la numerul afişat pe siteâul Ministerului de Finanţe nu a răspuns nimeni.

Societatea, obligată să plătească lucrările

În cazul poluării Ciricul de la sfârşitul săptămânii trecute nu s-a dat însă nicio amendă. „Menţionăm că  nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, iar hidrocarburile nu au ajuns în râul Bahlui, datorită măsurilor întreprinse. Societatea MICOMIR S.R.L. a fost sancţionată contravenţional cu avertisment şi va suporta toate cheltuielile acţiunii de intervenţie pe cursul de apă Ciric pe principiul «poluatorul plăteşte», conform Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare”, au mai precizat reprezentanţii ABA Prut – Bârlad. Cei de la Agenţia pentru Mediu (APM) au confirmat şi ei accidentul de pe Ciric, însă au spus că rolul de a verifica revine Gărzii de Mediu „Verificările, controalele şi măsurile care se pot lua în acest caz revin Gărzii de Mediu, ei hotărâsc şi aplică sancţiuni în situaţii de acest gen. Noi doar eliberăm avize şi autorizaţii de mediu. Probabil în procesul tehnologic a intervenit ceva, ceva nu a funcţionat corespunzător şi de aceea s-a ajuns la această problemă pe Ciric. Nu cred să se fi poluat din rea voinţă”, a declarat Gheorghe Tătaru, şeful APM Iaşi.

ABA Prut- Bârlad a oprit un alt dezastru Fortus

Dacă reprezentanţii ABA Prut- Bârlad au finalizat cercetările la firma MICOMIR, Garda de Mediu mai are treabă. „Nu s-au terminat verificările acolo, poate să fie şi de la o sticlă de ulei, ei au platformă iar acum că a plouat, se paote să fi ajuns în apă. Din perspectiva noastră nu e poluare gravă, deoarece nu a afectat peştii, gradul de diluţie a fost mare. Şi UAT-ul Iaşi are şase oameni care lucrează pe mediu, deci sunt birouri care pot lua măsuri ca şi noi în aceste situaţii. Pe platforma de la service-ul auto parchează camioane, maşini mari, e posibil chiar să se fi scurs uleiurile din rigolă în Ciric”, a precizat Gheorghe Bacuşcă, şeful Gărzii de Mediu. Acesta a mai spus că au fost sesizaţi de o persoană care a sunat la 112 şi a anunţat culoarea suspectă a apei. Şeful Gărzii de Mediu ne-a mai spus că luna trecută a mai fost un caz de poluare pe raza municipiului Iaşi. „La Fortus au mai fost şi luna trecută probleme, dar nu a ajuns uleiul în Bahlui, ci doar pe Nicolina, cei de la Apele Române au intervenit rapid cu baraje abosobante. Nu s-a identificat sursa de poluare, cel mai probabil tot de la un transformator. Sau e posibil să fi rămas pe undeva uleiuri de la poluarea trecută”, a mai declarat Bacuşcă de la Garda de Mediu Iaşi. Acesta face referire la poluarea care a avut loc în februarie anul trecut. Atunci uleiurile dintr-un transformator spart au ajuns până în Prut. Fortus a încasat o amendă de 110.000 de lei de la inspectorii  Apelor Române pentru că nu a  asigurat condiţii de evitare a poluării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri