anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Poluarea aerului a ucis, în 2020, 238.000 de oameni în Uniunea Europeană

GALERIE
poluare
 • poluare
- +

Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de morţi premature în Uniunea Europeană, în 2020, arată un raport al Agenţiei Europene a Mediului (AEE) publicat joi, un bilanţ în uşoară creştere faţă de cel din 2019 (231.000), din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP.

”Expunerea la concentraţii ale unor particule fine mai mari decât cele recomandate de Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) a antrenat 238.000 de decese premature” în întreaga UE, anunţă în acest nou raport Agenţia Europeană a Mediului.

Este vorba despre un bilanţ care înregistrează o creştere uşoară faţă de cel din 2019, un an în care particulele fine care pătrund profund în plămâni au cauzat moartea prematură a aproximativ 231.000 de persoane.

Această creştere contrastează cu o scădere constantă - în ultimii 20 de ani -, în total cu 45%, în perioada 2005-2020, în pofida faptului că acest nivel rămâne ”semnificativ”, se subliniază în studiu.

Această creştere se explică prin faptul că boala covid 19 a afectat mai grav persoane cu comorbidităţi legate de poluarea aerului - cancere, boli pulmonare sau diabet de tip 2. ”Dacă comparăm 2020 cu 2019, numărul deceselor premature care pot fi atribuite poluării atmosferice a crescut în cazul (particulelor fine PM2,5, dar a scăzut în cazul (dioxidului de azot) NO2 şi (ozonului) O3”, precizează AEE în acest studiu.

În privinţa particulelor de ozon (O3) - rezultate din traficul rutier şi din activităţi industriale -, tendinţa în 2020 era o scădere cu peste 24.000 de morţi - o scădere cu 3% în decurs de un an.

Din cauza dioxidului de azot (NO2) - un gaz produs în principal de vehicule şi centralele termice -, s-au înregistrat peste 49.000 de morţi premature - o scădere cu 22%, care se explică în parte printr-o scădere a traficului rutier în timpul pandemiei covid-19.

Agenţia, cu sediul la Copenhaga, nu adună aceste bilanţuri, pentru că ar conduce la înregistrări duble. Ea estimează în raportul său anual că UE este pe calea bună în a-şi realiza obiectivul reducerii - în 2030 - cu peste 50% a morţilor premature faţă de nivelul din 2005.

La începutul anilor '90, particulele fine provocau aproape un milion de morţi prematrure în cele 27 de state membre UE. În 2005, încă mai mureau 431.000 de oameni din această cauză. Poluarea aerului rămâne cea mai importantă ameninţarea de mediu la adresa sănătăţii europenilor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.