anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Advertorial

Poluarea distruge sănătatea! Măsurile concrete pentru diminuarea poluării din Iaşi propuse de Ştefan Tanasă (P)

GALERIE
foto USR
  • foto USR
- +

Medicul psihiatru Cozmin Mihai se îngrijorează pentru sănătatea psihică și pulmonară a ieșenilor.

În timp ce medicii pneumologi ne confirmă creșterea riscului de boli pulmonare asociate traficului extrem de aglomerat, medicul psihiatru ieșean Cozmin Mihai trage un semnal de alarmă asupra faptului că, de asemenea, riscăm să ne îmbolnăvim psihic din cauza emisiilor de noxe auto: „Un studiu recent a concluzionat faptul că poluarea produsă de mașinile pe combustibili fosili decompensează persoanele cu tulburări psihice și îi pot afecta chiar și pe cei care nu au mai avut suferințe psihice în trecut. Este o situație alarmantă pentru toți cei care ne petrecem o bună parte din zi într-o aglomerație de mașini cu motorul pornit. În aer plutește riscul de afectare psihică și organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silențios mod cu putință”.

Acesta ne-a declarat că este profund dezamăgit de traficul din Iași, extrem de aglomerat. Bineînţeles că lumea este afectată în primul rând din cauza timpului pierdut în trafic însă şi sănătatea ieşenilor are foarte mult de suferit. Aceştia riscă să se îmbolnăvească stând la semafoare și așteptând cu orele în intersecții pline de noxe, într-un „oraș scăpat de sub control în care noi ne riscăm sănătatea zi de zi”.

Cozmin Mihai, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de psihiatrie ,,Socola" Iaşi, doctor în medicină este de părere că riscăm să ne ,,demențiem” într-un număr îngrijorător de mare dacă nu se vor lua urgent măsurile necesare de fluidizare a traficului și de a folosi mașini mai protective cu mediul și cu sănătatea umană: ,,Expunerea pe o perioadă mai mare de timp la agenții poluatori din mediu conduce la un declin cognitiv. Ceea ce se traduce prin afectarea memoriei care se poate complica cu tulburări cognitive și demență!

Preşedintele USR PLUS Iaşi Ştefan Tanasă vine cu măsuri concrete pentru diminuarea poluării din Iaşi

Conform specialiştilor, transportul public şi lipsa spațiilor verzi sunt principalele problemele care contribuie la poluarea Iaşului. Pornind de la această concluzie, câteva măsuri pe care preşedintele USR PLUS Iaşi le propune vizează atât limitarea construcţiilor pe spaţiile verzi, cât şi limitarea traficului auto în centrul oraşului şi dezvoltarea transportului public alternativ. De asemenea, Ştefan Tanasă atrage atenţia asupra unei probleme extrem de grave şi anume aceea ca Iaşul nu are o șosea de centură, iar orașul este prea tranzitat. Prin urmare, în următoarea perioadă investiţiile ar trebui direcţionate către crearea unei şosele de centură, dar şi a unor piste de biciclete şi dezvoltarea transportului alternativ. Se ştie că printre beneficiile practice ale transportului alternativ se număra atât evitarea cu succes a blocajellor din trafic, cât şi protejarea mediului şi a sănătăţii cetăţenilor.

De asemenea, Ştefan Tanasă propune ca administraţia publică locală să investească în modalități inovative de monitorizare a calității aerului și planuri integrate de acțiune împotriva acestui fenomen: „Ca să știm exact cum stăm și cum să combatem, lupta împotriva poluării ar trebui să înceapă cu o monitorizare eficientă, iar un punct important este investiția în niște metode moderne și inovative de monitorizare a calității aerului.

Astfel de măsuri sunt vitale pentru sănătatea psihică şi fizică a cetăţenilor. Noxele periculoase precum dioxidul de carbon şi dioxidul de sulf ajung foarte uşor în plămâni, unde pot cauza astm, cancer pulmonar şi pot exacerba simptomele unei afecţiuni cardiovasculare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri