Poluarea: o dezbatere record, de circa 90 de minute, în Consiliul Local
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Poluarea: o dezbatere record, de circa 90 de minute, în Consiliul Local

GALERIE
poluare uaic
  • poluare uaic
- +

Propunerea PNL de achiziţionare a două staţii de filtrare a aerului a fost respinsă de majoritate. Intervenţiile deputatului USR Cosette Chichirău au pus gaz pe focul polemicilor.

 Poluarea din oraş a stârnit ieri discuţii aprinse în Consiliul Local (CL). Tema a fost abordată în contextul unei propuneri a PNL pentru achiziţionarea a două staţii de filtrare a aerului. Proiectul a fost respins de alianţa PSD-ALDE-PMP, după circa 90 minute de discuţii, pe alocuri tensionate. Primarul Mihai Chirica şi consilierii PSD şi PMP au invocat probleme ce ţin de eficienţa, legalitatea şi oportunitatea investiţiei. Un reproş al primarului Mihai Chirica a ţinut de amplasamentul pentru una dintre staţii: Podul de Piatră, acolo unde există deja un aparat de măsurare a calităţii aerului. Potrivit edilului, montarea unei staţii de filtrare ar fi deturnat măsurătorile şi, astfel, Comisia Europeană ar fi fost dezinformată. „Măslu­irea înregistrărilor din Podul de Piatră ar fi fost infracţiune“, a susţinut primarul Chirica. De precizat că raza de acţiune a unei staţii poate ajunge la circa 380 metri, iar costurile unei staţii au fost estimate la 200.000 euro. „(Staţiile, n.r.) Nu rezolvă problema nici de fond, nici de formă, ci a fost doar un exerciţiu de imagine“, a comentat primarul. În schimb, liberalii au menţionat că staţiile ar fi putut purifica aerul în zonele intens poluate din oraş, în condiţiile în care pot fi relocate. În timp ce consilierii dezbăteau poluarea în plen, în mai multe zone ale şantierului deschis pe bd. Cantemir puteau fi observaţi nori de praf.

Un parlamentar a băgat zânzania în CL

După câteva zeci de minute în care consilierii PNL şi PSD s-au contrat pe unele argumente tehnice în favoarea sau defavoarea investiţiei, discuţiile din CL au luat o altă turnură. Liberalii i-au acuzat pe social-democraţi că vor să deturneze dezbaterile, fără să discute pe fondul problemei. Lucrurile s-au precipitat după intervenţia deputatului USR Cosette Chichirău, care şi-a exprimat nedumerirea legată de faptul că, anterior, unii consilieri comparau poluarea din Iaşi cu cea din Capitală. „Mă surprinde faptul că ne comparăm cu Bucureştiul. Dvs. ştiţi care este populaţia Bucureştiului? Care e industria Bucureştiului? Noi, cu o populaţie de 7 ori mai mică, cu o industrie şi un comerţ de 10-20 de ori mai mici, avem, practic, un nivel de poluare comparabil. Este inacceptabil...“, a spus Chichirău. Intervenţia deputatului a fost întreruptă de primarul Mihai Chirica. „Nu ne certaţi consilierii, îi certaţi, şi nu este corect să-i certaţi. Ar fi bine dacă în Parlament aţi veni cu un program de depoluare a României, şi să nu certaţi consilierii locali care depun totuşi efort. Noi am depus efort să citim proiectul de hotărâre, să nu-l tratăm ca pe o glumă, aşa cum apare“, a comentat Chirica.

După un schimb de replici între cei doi, Chichirău şi-a continuat intervenţia amintind de riscul sancţiunilor impuse de UE dacă nu se iau măsuri urgente pentru combaterea poluării. Însă a fost din nou întreruptă, de data aceasta de consilierul Florin Boca (PSD), care i-a reproşat un „ton nepotrivit“. „Doamnă, nu ne faceţi educaţie, că suntem educaţi, suntem majori, facem parte dintr-un Consiliu Local, şi nu admit să ne faceţi educaţie“, a răbufnit şi consilierul Gabriel Surdu (PSD), după ce Chichirău a acuzat că Puterea din CL alege să facă „atacuri la persoană“ şi nu vine cu soluţii concrete. Ulterior, în corul social-demo­craţilor, cu critici directe sau voalate la adresa deputatului ieşean, au mai intrat Mihail Pintilei şi Bogdan Crucianu. Reprezentanţii PSD i-au reproşat inclusiv faptul că deputatul s-a aşezat la masa consilierilor, pe locul unui ales local care nu a fost prezent la şedinţă. De obicei, invitaţii la plen stau pe alte locuri din sală. De foarte multe ori, atât consilierii PSD, cât şi consilierii PNL s-au întrerupt reciproc, preşedintele de şedinţă nefăcând faţă valului de intervenţii. „Domnii de la PSD fac politică în timp ce ieşenii se sufocă“, a spus Chichirău, într-o declaraţie după şedinţă. Proiectul a fost susţinut în plen de către consilierii PNL Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat. Problema poluării la Iaşi este cunoscută de autorităţi încă din anul 2009, dar Primăria întârziat nejustificat de mult în luarea unor măsuri concrete pentru îndreptarea situaţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.