Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poluarea: o dezbatere record, de circa 90 de minute, în Consiliul Local

GALERIE
poluare uaic
  • poluare uaic
- +

Propunerea PNL de achiziţionare a două staţii de filtrare a aerului a fost respinsă de majoritate. Intervenţiile deputatului USR Cosette Chichirău au pus gaz pe focul polemicilor.

 Poluarea din oraş a stârnit ieri discuţii aprinse în Consiliul Local (CL). Tema a fost abordată în contextul unei propuneri a PNL pentru achiziţionarea a două staţii de filtrare a aerului. Proiectul a fost respins de alianţa PSD-ALDE-PMP, după circa 90 minute de discuţii, pe alocuri tensionate. Primarul Mihai Chirica şi consilierii PSD şi PMP au invocat probleme ce ţin de eficienţa, legalitatea şi oportunitatea investiţiei. Un reproş al primarului Mihai Chirica a ţinut de amplasamentul pentru una dintre staţii: Podul de Piatră, acolo unde există deja un aparat de măsurare a calităţii aerului. Potrivit edilului, montarea unei staţii de filtrare ar fi deturnat măsurătorile şi, astfel, Comisia Europeană ar fi fost dezinformată. „Măslu­irea înregistrărilor din Podul de Piatră ar fi fost infracţiune“, a susţinut primarul Chirica. De precizat că raza de acţiune a unei staţii poate ajunge la circa 380 metri, iar costurile unei staţii au fost estimate la 200.000 euro. „(Staţiile, n.r.) Nu rezolvă problema nici de fond, nici de formă, ci a fost doar un exerciţiu de imagine“, a comentat primarul. În schimb, liberalii au menţionat că staţiile ar fi putut purifica aerul în zonele intens poluate din oraş, în condiţiile în care pot fi relocate. În timp ce consilierii dezbăteau poluarea în plen, în mai multe zone ale şantierului deschis pe bd. Cantemir puteau fi observaţi nori de praf.

Un parlamentar a băgat zânzania în CL

După câteva zeci de minute în care consilierii PNL şi PSD s-au contrat pe unele argumente tehnice în favoarea sau defavoarea investiţiei, discuţiile din CL au luat o altă turnură. Liberalii i-au acuzat pe social-democraţi că vor să deturneze dezbaterile, fără să discute pe fondul problemei. Lucrurile s-au precipitat după intervenţia deputatului USR Cosette Chichirău, care şi-a exprimat nedumerirea legată de faptul că, anterior, unii consilieri comparau poluarea din Iaşi cu cea din Capitală. „Mă surprinde faptul că ne comparăm cu Bucureştiul. Dvs. ştiţi care este populaţia Bucureştiului? Care e industria Bucureştiului? Noi, cu o populaţie de 7 ori mai mică, cu o industrie şi un comerţ de 10-20 de ori mai mici, avem, practic, un nivel de poluare comparabil. Este inacceptabil...“, a spus Chichirău. Intervenţia deputatului a fost întreruptă de primarul Mihai Chirica. „Nu ne certaţi consilierii, îi certaţi, şi nu este corect să-i certaţi. Ar fi bine dacă în Parlament aţi veni cu un program de depoluare a României, şi să nu certaţi consilierii locali care depun totuşi efort. Noi am depus efort să citim proiectul de hotărâre, să nu-l tratăm ca pe o glumă, aşa cum apare“, a comentat Chirica.

După un schimb de replici între cei doi, Chichirău şi-a continuat intervenţia amintind de riscul sancţiunilor impuse de UE dacă nu se iau măsuri urgente pentru combaterea poluării. Însă a fost din nou întreruptă, de data aceasta de consilierul Florin Boca (PSD), care i-a reproşat un „ton nepotrivit“. „Doamnă, nu ne faceţi educaţie, că suntem educaţi, suntem majori, facem parte dintr-un Consiliu Local, şi nu admit să ne faceţi educaţie“, a răbufnit şi consilierul Gabriel Surdu (PSD), după ce Chichirău a acuzat că Puterea din CL alege să facă „atacuri la persoană“ şi nu vine cu soluţii concrete. Ulterior, în corul social-demo­craţilor, cu critici directe sau voalate la adresa deputatului ieşean, au mai intrat Mihail Pintilei şi Bogdan Crucianu. Reprezentanţii PSD i-au reproşat inclusiv faptul că deputatul s-a aşezat la masa consilierilor, pe locul unui ales local care nu a fost prezent la şedinţă. De obicei, invitaţii la plen stau pe alte locuri din sală. De foarte multe ori, atât consilierii PSD, cât şi consilierii PNL s-au întrerupt reciproc, preşedintele de şedinţă nefăcând faţă valului de intervenţii. „Domnii de la PSD fac politică în timp ce ieşenii se sufocă“, a spus Chichirău, într-o declaraţie după şedinţă. Proiectul a fost susţinut în plen de către consilierii PNL Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat. Problema poluării la Iaşi este cunoscută de autorităţi încă din anul 2009, dar Primăria întârziat nejustificat de mult în luarea unor măsuri concrete pentru îndreptarea situaţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri