anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Invitație la dezbatere adresată comunității ieșene

Polul de Competitivitate în Industria Medicală

GALERIE
Norina Forna
 • Norina Forna
- +

 După peste 35 de ani dedicați stiințelor și practicii medicale, dintre care 15 ani ca manager, am curajul și determinarea de-a vă propune să realizăm împreună un ”salt inovator”, spune Prof. Univ. Dr. Norina Forna, , decan Facultatea de Medicină Dentară Iaşi

Vă invit așadar la o dezbatere pe o temă la care meditez de mai multă vreme și căreia cred că i-a venit timpul să scoată capul în public. Este vorba despre înființarea la Iași a unui Pol de Competitivitate în Industria Medicală (PCIM). Pe scurt, este vorba despre este o asociere de instituții academice ieșene, întreprinderi, organizații de cercetare-dezvoltare și de formare profesională ce ar urma să acționeze în parteneriat pentru a pune în aplicare o strategie comună de dezvoltare a industriei medicale.

De ce la Iași? 

Printre multe alte motive, poate cel mai important este acela că orașul nostru a fost deja evaluat și identificat, pe baza unor studii inițiate de statul român cu doar câțiva ani în urmă, drept cel mai indicat mare oraș al României pentru a dezvolta un asemenea Pol de Competitivitate în Industria Medicală alături de cea a Tehnologiei Informației (IT). Cum pe zona de IT, din păcate pentru noi ieșenii, Clujul ne-a luat-o deja înainte prin proiectul Polaris, pe zona industriei medicale, Iașul rămâne în continuare cea mai redutabilă opțiune.

În opinia mea, inițiator și actor principal în dezvoltarea unui asemenea proiect major ar trebui să fie Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa”- Iași, un excelent și versatil furnizor de competență și creativitate aplicată în susținerea industriei medicale de vârf. 

În calitate de cadru didactic în domeniul medical, voi prezenta în continuare doar direcțiile strategice principale și beneficiile concrete ale acestui Pol, așa cum le văd eu, din perspectiva  unei insitutuții academice, respectiv a U.M.F.”Gr. T. Popa” Iași.  

Polul de Competitivitate în Industria Medicală ar trebui să se dezvolte pe trei coordonate principale, care să formeze un triunghi operațional, respectiv pe EDUCAȚIE, CERCETARE APLICATĂ și CREAREA de PRODUS.

Prin participarea sa în acest parteneriat, U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași ar urma să-și  adapteze treptat curricula și să dezvolte programe de studii destinate furnizării de profesioniști în cercetarea, testarea și implementarea unor noi soluții, servicii, produse și dispozitive medicale pe care PCIM va alege să le dezvolte. 

În acest fel, structura academică a U.M.F. ”Gr. T.Popa” Iași își va putea pune în valoare atuurile sale în pregătirea unor absolvenți de top ce vor fi plasați, în piața muncii, tot în poziții de top. Acest lucru va contribui decisiv la atragerea către U.M.F.”Gr. T.Popa” Iași a tot mai mulți și mai buni potențiali studenți, atât din țară cât și din străinătate.

În parteneriat cu celelalte universități ieșene, U.M.F. ”Gr.T.Popa” Iași ar urma să-și diversifice în timp oferta academică prin oferirea unor studii de licență, masterale sau post-universitare dar și unor module de scurtă durată în domenii precum: Management medical, Managementul cercetării aplicate, Robotică medicală, Internetul Medicinei, etc. 

În materie de studii doctorale și post-doctorale, U.M.F.”Gr. T. Popa”  Iași ar urma să favorizeze, printr-o schemă de susținere a cercetării (sprijinită printr-un proiect cu finanțare europeană), acele teme de cercetare cu aplicativitate concretă care la final vor propune pieții un nou serviciu, o nouă soluție medicală, un nou medicament sau tratament, un nou dispozitiv medical, etc. 

Toate aceste noi produse ale cercetării creative din cadrul U.M.F.”Gr. T. Popa” Iași vor fi patentate de către autor și universitatea noastră iar beneficiile materiale de pe urma acestora vor reveni autorului și, în parte, universității în vederea autofinanțării acestei scheme suport.

În cadrul parteneriatului EDUCAȚIE – CERCETARE – CREARE DE PRODUS, U.M.F.”Gr. T. Popa” Iași ar urma să pună la dispoziție, sub contract, baza sa de cercetare în vederea realizării cercetării aplicate așa cum va fi ea solicitată de operatorii economici din cadrul Polului de Competitivitate în Industria Medicală.

Încă și mai eficient din punct de vedere economic, U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași ar urma să participe, alături de celelalte universități ieșene membre ale Polului, la dezvoltarea unor echipe multidisciplinare de cercetare centrate pe sectoare specifice ale Industriei Medicale de Vârf cum ar fi: robotică medicală, asistență medicală paleativă automatizată, software medical, nanotehnologii aplicate în medicină, bio-materiale și materiale inteligente, etc.

În cadrul U.M.F. ”Gr. T. Popa”-Iași se va putea înființa astfel și un Centru de Patentare ce va sprijini activ cercetătorii în protejarea și valorificarea muncii lor.

Cu finanțare europeană, U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași ar putea elabora o schemă suport pentru spinoff-uri medicale inovative, schemă care va presupune finanțarea integrală sau parțială a noi achiziții necesare precum și oferirea de granturi de cercetare aplicată pentru cei ce au în proprietate un brevet de invenție. U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași ar urma să rămână partener în aceste spinoff-uri și după intrarea lor pe piață, asigurând astfel autofinanțarea întregii scheme suport.

►  Astfel, cercetarea aplicată va oferi șansa U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași de a deveni și un actor economic de primă mărime urmând a fi creat și un Departament special pentru administrarea și eficientizarea acestor participațiuni.

Un beneficiu suplimentar pentru U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași prin intrarea în acest Parteneriat, beneficiu care nu se poate asocia exclusiv fie educației fie cercetării, este acela al studiilor clinice.  

Prin crearea unui Departament special ce ar urma să promoveze clinicile universitare ieșene ca furnizori de studii clinice, U.M.F. ”Gr. T. Popa” Iași își va crea o sursă de venit suplimentară pentru sine ca entitate dar și pentru marii săi specialiști consacrați sau în devenire. În plus, în baza acestor studii clinice, Universitatea noastră își va putea extinde baza materială medicală și de cercetare și va putea intra în cooperare cu alte entități de cercetare-dezvolare din domeniul industriei medicale de vârf la nivel mondial.

Prof. Univ. Dr. Norina Forna

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.